De multe ori percepem genele ca și un lucru care determină aspectul, talentul, etc. Se pare că dacă aruncăm o privire mai în detaliu asupra ADN-ului nostru, vom afla mai multe, decât ne-am fi așteptat.

Ozzy Osbourne,(69 de ani) poreclit „Prințul Întunericului” (vedetă rock) s-a decis să-și testeze în amănunt genele.

„Având în vedere piscinele de alcool prin care am trecut de-a lungul anilor, fără să menționez cocaina, morfina, somniferele, LSD-ul, nu există o explicație medicală plauzibilă – de ce sunt încă în viață. Poate ADN-ul meu ne poate spune de ce. ” – a declarat în Sunday Times of London.

 

Acesta a aflat că are o cantitate crescută de ADH4 care ajută la procesarea alcoolului și un așa numit „Neanderthal genetic material” care practic crește rezistența la un mediu toxic și nepotrivit.

Asta ar putea explica de ce unii fumează, consumă alcool, mănâncă complet nepotrivit și ajung până la 80-90 de ani. În timp ce alții au o dietă echilibrată, fac mișcare și în continuarea se luptă cu probleme medicale.

Genele si Fitness-ul

Genele pot duce la un răspuns diferit atât la alimentație cât și la antrenament. Metabolismul aerobic, de obicei, are fibre musculare de tipul I, care folosesc mai multă grăsime, folosesc mai mult mitocondria pentru a produce oxigen pentru activitățile pe termen lung. Cu alte cuvinte, ard mult mai bine grăsimea, decât cei cu fibre musculare de tipul IIa și IIb, care folosesc glucoza în principal.

Acestea sunt determinate genetic și de asta este bine să ai un antrenament diversificat pentru a putea realiza care funcționează mai bine pentru tine și să-l folosești pe viitor.

Ex. Sunt persoane care reacționează foarte bine la cardio de intensitate joasă (mers pe bandă) și care pierd masă musculară dacă fac mult HIIT și persoane care funcționează foarte bine cu antrenamente HIIT (High intensity interval Training – Antrenamente pe intervale – intensitate crescută).

Deci, dacă sunteți într-o poziție în care stagnați. Încercați să faceți ce nu ați mai făcut. Primul rănspuns care vă vine în minte este „Am făcut de toate!”. Cel mai probabil nu a fost așa. Programul meu de masa musculara, contine 13 etape diferite, de care peste 90% din persoane nu au auzit. Pe lângă acest program mai sunt și alte tehnici pe care le-am prezentat de-a lungul timpului pe youtube și, mai mult ca sigur, nu le cunosc pe toate.

Același lucru se aplică și la alimentație. Este o dezbatere din anii 80′ cu multe grăsimi/puține glucide sau multe glucide/ puține grăsimi, care este mai sănătos, care este mai eficient pentru a pierde în greutate. Adevarul este că depinde de fiecare. Dacă aruncăm o privire de ansamblu pe glob, vom vedea popoare care trăiesc perfect cu multe grăsimi, puține grăsimi, multe glucide, puține glucide, multe lactate, multă carne, vegetarieni, dar dieta lor este bazată pe o varietate de alimente naturale cat mai neprocesate. (Pollan 2009). Se pare că atunci când combinăm oricare din aceste stiluri alimentare de mai sus, cu alimente procesate vor începe să apară probleme de sănătate diverse. De asta apar studii despre carne, lactate, cereale, care sugerează că aceste alimente vor duce cu siguranță la o înșiruire de boli. Totuși, majoritatea alimentelor pe care le găsim în comert, nu mai au aceeași structură genetică pe care o aveau acum 30-40 de ani. Puiul este hrănit cu antibiotice pentru a rezista mediului neprielnic, fructele conțin multe pesticide, lactatele sunt pasteurizate de nenumărate ori și provin de la vaci hrănite cu mâncare asemanatoare cu cartonul. Pe lângă acestea, adăugăm alimente care au termen de valabilitate de la 3 la 12 luni, mediul poluat, etc. Este destul de clar că pentru problemele de sănătate recente nu putem să dăm vina doar pe un singur lucru.

Deci nu putem arăta cu degetul o anumită categorie de alimente, înainte să luam în considerare sursa.

Genele sportivilor de performanță

În „The Sport Gene” David Epstein a ajuns la concluzia că succesul unor naționalități sau a unor categorii de oameni în anumite sporturi are o latură genetică.

  • Aproape toți jamaicanii au gena ACTN3, semn al puterii explozive și al sprintului. Acest lucru, combinat cu picioarele lungi și altitudinile crescute asigură succesul în sprinturi.
  • În 1990′ toată liga Los Angeles de basket a fost testată și au realizat că peste jumătate aveau o vedere de 2 ori mai bună decât cea normală.
  • Persoanele cu părul natural roșcat pot rezista la mai multă durere, lucru benefic în sporturile de anduranță. (Maraton,Ciclism)

Cu alte cuvinte, ce numim talent este defapt o potrivire genetică pentru o anumită activitate, la care se adaugă multă muncă.