Știm cu toții că vine acel moment când parcă te antrenezi degeaba. Alimentația este controlată, antrenamentul este constant și cu toate acestea, parcă nimic nu se schimbă.

Mai jos aveți patru elemente care pot încetini sau chiar stagna creșterea în masă musculară.

Stimul Insuficient

Corpul este foarte bun în a se adapta și a deveni mai eficient. Gândiți-vă la un angajat, care trebuie să îndeplinească o singură acțiune, fie că este fizică sau nu. După 2-3 luni de făcut același lucru în fiecare zi, de foarte multe ori pe zi, devine eficient și rapid.

Același lucru se întâmplă cu antrenamentul, atunci când facem același lucru. Asta nu înseamnă că trebuie să facem din ce în ce mai mult sau că trebuie să inventăm exerciții noi și ciudate, doar de dragul de a face altceva.

Dar, ne putem antrena pe cicluri sau pe etape. Putem creste în masă musculară și cu 5 repetări și cu 15 repetări, asa că putem diversifica antrenamentul, schimbând seturile și repetările. Ex: săptămâna 1 5-8 repetări, săptămâna 2 8-12 și tot așa.

Intensitatea este un factor foarte important. Dacă alegem să facem 8 repetări, dar cu acea greutate am mai fi putut face încă 4-5 repetări, cu siguranța stimulul nu a fost suficient. Tot timpul greutățile trebuie să fie alese încât să ne pună în dificultate.

Calorii insuficiente pentru noua greutate

Să spunem că ai început o perioadă de masă musculară și ai pornit cu 2500 kcalorii. Între timp, după 4-5 luni, ai crescut 10kg. Cu siguranța cele 2500 kcalorii nu mai sunt suficiente pentru a continua progresul.

De asta este bine să-ți monitorizezi în permanență caloriile (cel puțin aproximativ), pentru a putea menține un surplus caloric controlat.

Aceleași tehnici de antrenament

Acest punct are la bază aceeași idee, precum primul punct. Din fericire pentru noi, avem o grămadă de tehnici pe care le putem adăuga în rutina noastră, pentru a ne diversifica antrenamentul și a schimba stimulul.

  • Repetări negative – Partea negativă a exercițiului o facem foarte lentă. 
  • Repetări explozive – Partea pozitivă a exercițiului o facem foarte rapidă. 
  • Super seturi – 2 exerciții, unul după celălalt, fără pauză. 
  • Drop seturi – 4 seturi, într-un singur set, reducând greutatea cu 20% la fiecare set, fără pauză. 
  • Intra-set stretching – pauză la jumătatea setului, în punctul în care muschiul este cel mai întins. 

Și lista continua. Toate aceste tehnici sunt ca o trusă cu unelte și în funcție de ce avem de făcut, putem folosi o unealtă sau mai multe. Ne ajută să ne diversificăm antrenamentul, având un stimul nou.

Răbdare și așteptări realiste

Momentul în care îți pierzi motivația este momentul în care se termină rezultatele de începator. La început, chiar dacă alimentația nu este chiar 100%, chiar dacă antrenamentul nu este 100%, rezultatele tot apar. După câteva luni, acestea se opresc și atunci este momentul în care ești nevoit să ai un plan alimentar, să ai un antrenament scris, încât să nu faci după cum ai chef în acea zi și să fii constant cu aceste lucruri. Dacă ții un plan alimentar și un antrenament timp de 2 săptămâni, nu se va întâmpla mare lucru. Dacă le ții 2 ani, vei fi cu totul altă persoană.

Este important să avem un antrenament scris, în special în zilele în care nu avem chef. Dacă ar fi fost să alegi ce exerciții să faci, câte seturi și câte repetări, ai fi alcătuit un antrenament ușor, dar dacă ai un antrenament făcut de dinainte, vei face ce trebuie făcut, nu ce ai chef. Cam aceasta este definiția disciplinei, să faci ceea ce trebuie făcut indiferent dacă ai chef sau nu.

Progresul de începător, în medie este de 1-3 kg / lună. Se poate și mai bine, dacă respecți un program, chiar recent am primit un mesaj de la cineva care a cumpărat programul de masa musculara și a crescut 14 kg, în 6 săptămâni. Am fost foarte surprins, făcând parte din categoria cu rezultate extraordinar de bune.  Aveți mesajul mai jos:

Dacă sunteți interesați, găsiți programul AICI!

Cu toate acestea, majoritatea, din păcate, nu facem parte din grupul celor care pot crește 15-20 kg în 2-3 luni.

Dar 1-3kg / lună este un rezultat foarte probabil pentru început. Iar după 1-2 ani de sală, după ce s-au terminat acele rezultate, ne așteptam la 1-2 kg pe an.

Dacă vei avea grijă la aceste elemente, cu siguranța vei avea o creștere frumoasă în masă musculară și îți vei atinge obiectivele.