Când începi prima dată procesul de slăbire, totul merge matematic. Ai un deficit caloric pe care l-ai făcut din alimentație și/sau din antrenament și în funcție de deficit, vei pierde din greutate. Pe măsură ce avansezi în dietă, corpul nu va mai fi de acord cu matematica ta.

Metabolismul începe ușor, ușor să scadă și atunci, același deficit pe care l-ai avut inițial, nu va mai funcționa. Pe lângă asta, pe măsură ce avansezi în dietă încep să apară poftele, senzația de foame și tot procesul devine din ce în ce mai dificil.

Studiul publicat în „Jurnal of Obesity” a avut ca scop să răspundă la întrebarea ” Există o metodă de a reseta adaptarea metabolismului?” 

52 de bărbați obezi, au fost puși într-un program de 16 săptămâni de slăbire. Jumătate au mers pe un plan clasic, cu un deficit caloric continuu, iar cealaltă jumatate a avut etape de câte 2 săptămâni. 2 săptămâni mențineau un deficit caloric, 2 săptămâni foloseau caloriile pentru menținere. În ambele cazuri, caloriile pentru perioada de deficit erau 67% din caloriile de menținere.

Ex. Dacă ai nevoie de 2.500 kcalorii pentru a-ți menține greutatea, în acest studiu, în perioada de deficit caloric, ai fi mâncat 1.675 kcalorii.

La finalul studiului, grupul care a făcut pauze, a reușit să slăbească mai mult, dar și să-și păstreze metabolismul mai ridicat decât celalalt grup.

Un rezultat foarte important, care poate duce la schimbarea modului în care  sunt structurate dietele, în special pentru persoanele obeze.

Studiul a fost foarte bine controlat, participanții au primit mesele și gustările și au fost monitorizați de aproape.

Elementul cel mai important ar fi partea de motivație. Este mai ușor să treci de 2 săptămâni de deficit calori știind că urmează 2 săptămâni în care poți mânca puțin mai mult, decât să știi că ai 4-5 luni în care trebuie să fii la dietă.

Interesant ar fi să se repete experimentul pe câteva persoane ușor supraponderale, deoarece atunci diferă puțin strategia, mai ales când ajung la un procentaj de grăsime destul de mic.

 

Dacă ai în plan să începi o perioadă de slăbire, nu uita să vezi Programul meu de Slăbit de 8 Săptămâni!