În ultimii ani, au apărut din ce în ce mai multe produse degresate parțial sau total, mergând pe ideea că grăsimile saturate sunt nesănătoase pentru sistemul cardiovascular.

Un studiu nou, extins, asociază produsele cu grăsimi ridicate cu reducerea riscului de boli cardiovasculare. Descoperirile pun la îndoială recomandarile de înlocuirea produselor integrale, cu cele degresate. 

Studiul este publicat în Lancet, fiind efectuat pe 136.384 persoane din 21 de țări, pe o durată de 9 ani. 

Consumul de două sau mai multe porții de lactate întegrale, a dus la scăderea riscului de boli de inima cu 22% și la scăderea riscului de înfarct cu 34%. (o porție a însemnat 250ml de lapte sau iaurt, 1 linguriță de unt sau 20 gr. brânză).

Studiul a luat în calcul mai mulți factori precum vârsta, sexul, educația, fumatul, activitatea fizică, consumul de fructe, legume, carne și produse procesate. 

Nu ar trebui să descurajăm consumul de lactate integrale. Dimpotrivă, persoanele care consumă o cantitate scăzută, ar trebui încurajate să crească consumul. 

dr. Mahshid Dehghan, McMaster University in Hamilton, Ontario – coordonatorul studiului