Când vine vorba de antrenamentele de cardio, avem tendința de a ne ghida după caloriile arse. 

“Am făcut 30 min de bandă și am ars x calorii.” 

Un studiu recent publicat în Journal of Science and Medicine in Sport, a confirmat faptul că fiecare arde un număr diferit de calorii în funcție de exercițiu. Tot de aici, aflăm că dacă ardem 200 kcalorii la bicicletă, pot fi diferite de 200 kcalorii arse la bandă sau de 200 kcalorii arse făcând HIIT cu greutăți. Subiecții au donat sânge înainte și dupa antrenament, iar rezultatele hormonale au fost diferite. 

De exemplu, după antrenamentele cu greutăți hormonul de creștere este mult mai ridicat decât după alergat. Acest lucru duce la o sintetizare mai bună a proteinelor și la mineralizarea oaselor. 

De asta, foarte mulți culturiști, pe masură ce se apropie de competiție preferă să facă 2 antrenamente cu greutăți pe zi, decât mai mult cardio, pentru accentuarea definirii. 

De asemenea, pe măsură ce facem un tip de cardio foarte des, corpul se obișnuiește cu acea activitate și devine mai eficient. Ce înseamnă că devine mai eficient? Execută acea activitate cu o mai multă ușurință, însemnând ca folosește mai puțină energie (calorii) pentru a finaliza activitatea. 

Dacă avem o perioadă lungă de slăbire la orizont (peste 20kg) este bine să facem diverse tipuri de cardio de la început. 

Intensitatea antrenamentului de cardio va dicta și cât de multă grăsime vom arde. 

Atunci când intensitatea este mare, ardem mai multe calorii, dar o mare parte din acele calorii sunt din carbohidrați, deoarece corpul are nevoie de o sursă rapidă de energie. 

Atunci când intensitatea este scăzută, corpul are timp să proceseze grăsimile și energia va fi extrasă din rezervele de grăsime și mai puțin din carbohidrați. 

Are vreo importanță?

Da! Tipul de cardio se alege în functțe de alimentație. Dacă este o alimentație axată pe carbohidrați, de tipul high carb, low fat, atunci antrenamentele de HIIT și cele de intensitate medie (alergatul) se potrivesc bine, pentru că ai suficienți carbohidrați în alimentație pentru a alimenta antrenamentele. 

Dacă ai o dietă low carb sau ketogenică, atunci vei avea nevoie de o intensitate mai joasă. Daca nu, corpul va fi nevoit să convertească proteinele în glucoză pentru a avea o sursă de energie rapidă pe care să o folosească în timpul efortului intens. 

Ambele variante de cardio sunt bune, dar trebuie sa le aliniezi cu antrenamentul.