Din fericire pentru noi, Uniunea Europeana a interzis mai mulți aditivi, coloranți sau medicamente care ar putea duce la cancer, deficiența de atenție și multe alte efecte adverse, spre deosebire de SUA. 

UE a interzis în special aditivii care au avut o directă legatură cu creșterea riscului de cancer. De asemenea foarte multe țări au limitat sau interzis importul sau producerea de produse modificate genetic. Dar, din păcate pentru noi, Romania nu este pe acea listă. (Vezi aici lista țarilor care au limitat sau interzis produsele modificate genetic)

Cu toate că unii aditivi folosiți în SUA s-au dovedit a fi dăunători, FDA (Food & Drugs Administration) a declarat că acei aditivi au fost aprobați înainte de amendamentul din 1958 și ca aprobarea ar trebui să se păstreze. Un argument destul de ciudat. Dacă aflăm că un anumit produs este dăunător pentru societate, îl lăsăm să circule doar prin faptul că este de mult?

De data aceasta ar trebui să mulțumim Uniunii Europene pentru că a interzis următorii aditivi:

  • ADA (Bromat de potasiu & Azodicarbonamidă) – folosit în produsele gătite la cuptor, crește riscul de cancer.
  • BHA & BHT – Potențiator de gust și conservant – bineînțeles, crește riscul de cancer.
  • BVO (Brominated Vegetable Oil) – folosit în mai multe băuturi precum Mountain Dew – poate duce la pierderi de memorie.
  • Colorantul nr. 5,6 și 40 – aceștia duc la o deficiență de atenție în special la copii. (Deci creșterea ADHD-ului la copii nu ar fi o surpriză)
  • Hormoni și medicamente pentru animale – Cu toate că și în UE (în unele țari) unii hormoni și medicamente sunt aprobate, cele mai dăunătoare au fost excluse, din fericire. Se pare că cel mai popular ar fi hormonul de creștere, în special la porci, vite și curcani.