A aparut un studiu recent despre percepția pe care o avem asupra calităților noastre gentice și cum ne poate influența această informație. 

Pe scurt, au analizat profilul genetic al celor 223 participanți și au urmarit doi markeri genetici:

  • CREB1 – influențează performanțele la antrenamentele cardiovasculare;
  • FTO – influențeaza senzația de foamea, sațietate și riscul de obezitate;

Studiul a avut două experimente. Ambele au mers pe aceeași structură. A fost un test inițial, după care participanții au fost informați corect sau greșit asupra avantajelor sau dezavantajelor genetice pe care le au, iar apoi testul inițial a fost repetat. Jumătate au fost informați corect, iar jumătate greșit.

Obiectivul

  • Să verifice dacă percepția asupra calităților genetice va schimba performanțele, chiar dacă aceasta este corectă sau nu. 

Primul experiment a constat într-o probă de alergare pe banda. Participanții au alergat pe bandă până la epuizare, după care au fost informați corect sau greșit în legătură cu avantajele sau dezavantajele pe care le au, iar apoi testul a fost repetat.

Rezultatele

  • Cei care au aflat că au o genetică slabă pentru activitațile cardiovasculare au avut performante semnificativ scăzute în a doua probă. Chiar dacă proba a fost identică. 
  • Cei care au aflat că au o genetică bună pentru activitațile cardiovasculare au avut performanțele puțin crescute. 

Concluzia:

  • În cazul performantelor fizice, efortul depus se schimbă dacă știi că ai o genetică buna sau nu, chiar daca acea informație este sau nu este adevarată. 

Al doilea expriment a mers pe aceeași structura: test – informare / dezinformare – test.

Participanții au consumat o masă de 480 kcalorii. Au fost recoltate probe de sânge înainte, după 15 min. și după 40 min. de la finalizarea mesei. De asemenea au fost intrebați cât de sătui se simt după acea masă.

Cei care au fost informați că există o probabilitate mai mare de a se sătura mai repede, au spus că s-au saturat mai repede în al doilea test. 

Iar cei care au fost informați că este probabil să se sature mai greu, au raportat că s-au saturat puțin mai greu decât la primul test. 

Concluzia fiind aceeasi ca și la primul experiment.

Perceptia noastra asupra avantajelor sau a dezavantajelor genetice poate schimba semnificativ rezultatele, chiar dacă acea percepție se bazează pe o informație adevărată sau falsă.