Cercetătorii spun că creșterea cazurilor de pietre la rinichi, poate fi atribuită consumului ridicat de antibiotice.

Pietrele la rinichi sunt dureroase și sunt mult mai des întâlnite decât acum câțiva ani.

O echipă de la Spitalul de Copii din Philadelphia a analizat fișele a 13 milioane de adulți și copii care au fost la medic între 1994 – 2015.

Concluzia

S-a văzut o creștere semnificativă a cazurilor de pietre la rinichi la pacienții care au luat mai multe antibiotice. Cazurile care au ieșit în evidența au fost cele ale tinerilor, deoarece pietrele la rinichi sunt întâlnite, cel mai des, la persoane de vârstă medie.

„Când am fost rezident, cazurile de pietre la rinichi erau cel mai des întâlnite la bărbații de vârstă medie. Apoi, în ultimii 30 de ani, am observat o schimbare. Numarul de cazuri la copii și adolescenți a crescut dramatic. Boala este aceași, doar că acum apare mai devreme.” Dr. Gregory Tasian, Children’s Hospital of Philadelphia

Cercetătorii au observat o legătură între consumul de antibiotice, microbiotă (microbiom – totalitatea bacteriilor și organismelor prezente în corp) și pietrele la rinichi.

Pe lângă asta, microbiom-ul este responsabil pentru sistemul imunitar și pentru producerea micronuțrientilor. Deci, cel mai bine ar fi să nu-l deranjăm.

Problema

De fiecare dată când mergem la medic așteptăm să ne dea ceva, un tratament. Dacă te-ai duce cu o problemă la medic și acesta ți-ar spune du-te acasă, odihnește-te, bea mai multă apă și îți vei reveni, vei spune că medicul nu este bun. Așa că îndustria a profitat de acest lucru și s-au creat medicamente pentru orice.

Din păcate, deocamdată nu știm sigur ce efect au aceste medicamente asupra corpului pe termen lung.

„Nimeni nu s-a declarat împotriva medicamentelor, doar că acestea trebuie folosite atunci când este nevoie.” Dr. Hiren Patel