10 Ani de Studii Demonstreaza Legatura dintre Acnee si Dieta

10 Ani de Studii Demonstreaza Legatura dintre Acnee si Dieta

O cercetare de 10 ani, care a inclus numeroase studii clinice, arată faptul că dieta joacă un rol esențial în apariția acneei. Studiul, care a fost publicat în Jurnalul Internațional de Dermatologie, în februarie 2021, a avut ca scop soluționarea ipotezei conform căreia acneea și dieta sunt interconectate.

Deoarece acneea poate fi o sursă de stres și anxietate pentru anumite persoane, oamenii de știință au afirmat faptul că posibilitatea combinării unei diete echilibrate cu tratamentele topice tradiționale, va ajuta clinicienii să trateze pacienții care se confruntă cu acneea în mod holistic.

Cercetătorii au efectuat o meta-analiză a 11 studii clinice internaționale și 42 de studii observaționale, care au fost publicate pe parcursul a 10 ani.

Rezultatele au arătat faptul că există mai mulți factori alimentari asociați cu apariția și dezvoltarea acneei:

  • Dieta cu indice glicemic ridicat
  • Anumite lactate
  • Alimentele tip fast-food
  • Aportul redus de legume crude
  • Ciocolata

Cu toate acestea, există, de asemenea, mai multe tipare dietetice, care par să ofere un rol protector împotriva acneei, precum:

  • Consumul frecvent de fructe și legume (mai mult de 3 zile pe săptămână)
  • Includerea peștelui în dietă

Deși datele nu au fost la fel de concludente, cercetătorii au găsit dovezi care sugerează faptul că un consum crescut de ouă, băuturi răcoritoare și consumul alimentelor sărate ar putea fi, de asemenea, factori dietetici care favorizează acneea.

În urma acestei meta-analize, cercetătorii au creat o listă de recomandări pentru combaterea acneei:

  • Limitați zaharurile rafinate (zahăr alb, sirop de agave, sirop de porumb etc.)
  • Alegeți alimente cu indice glicemic mic (cereale integrale, legume, fructe, nuci, semințe)
  • Optați pentru iaurt și brânză atunci când consumați lactate
  • Includeți pește în dietă

Acneea este a opta cea mai frecventă afecțiune de piele din lume. Aceasta are adesea un impact negativ asupra vieții sociale și a stimei de sine pentru persoanele care se confruntă cu acneea.

În timp ce factorii dietetici par să joace un rol important în evoluția acneei, aceștia nu sunt singurii. Istoricul familial, vârsta, tipul de piele, hormonii și anumite obiceiuri pot fi, de asemenea, cauze determinante, potrivit unei meta-analize publicate în Scientific Reports în 2020.

Câteva studii din această meta-analiză au constatat faptul că lipsa somnului sau insomnia, expunerea prelungită la soare, stresul ridicat și utilizarea anumitor produse cosmetice ar putea fi, de asemenea, cauze ale avansării acestei condiții a pielii.

Este important să menționăm faptul că nu există un tratament unic pentru acnee. În timp ce dieta ar putea fi un factor, există în continuare incertitudini în privința persoanelor care au urmat recomandările dietetice și în continuare, se confruntă cu această afecțiune.

 Acest lucru face dificilă identificarea celui mai bun tratament pentru aceste persoane. Rolul dietei în tratarea acneei este încă în curs de cercetare, însă dacă aveți această afecțiune, merită să încercați anumite modificări în dieta dumneavoastră, înainte de a apela la diverse tratamente topice sau orale, agresive pentru organism și care pot fi însoțite de numeroase efecte adverse.