5 Modalitati prin care putem Reduce Poftele Alimentare

5 Modalitati prin care putem Reduce Poftele Alimentare

Alimentele care declanșează pofta și senzația de foame sunt peste tot: în casele noastre, pe stradă și chiar în amintirile noastre. Când apare o poftă, fie că este vorba despre un aliment dulce, sărat sau bogat în grăsimi, este greu să te lupți cu dorința de a-l consuma. Însă, există și vești bune: noile cercetări au descoperit modalități de a gestiona aceste pofte fără a anula progresul unei diete bine structurate.

  1. Gestionați stresul din viața de zi cu zi

Trebuie să recunoaștem, 2020 nu a fost cel mai bun an în ceea ce privește stresul. Pentru mulți dintre noi, vremurile sunt mai dure ca niciodată, însă acesta este doar un motiv în plus pentru a găsi o rutină prin care putem diminua stresul.

Stresul scăpat de sub control afectează semnificativ starea de sănătate generală și poate determina apariția poftelor alimentare. Acesta stimulează hormonul cunoscut sub numele de cortizol, care declanșează pofta de alimente bogate în carbohidrați și grăsimi.

În această eră a stresului cronic, orice activitate plăcută ajută la ameliorarea stresului cotidian. Meditația, muzica, contactul cu prietenii sau exercițiile fizice sunt doar câteva moduri care pot diminua stresul.

      2. Dormiți mai mult, în cazul în care nu vă odihniți suficient

Lipsa somnului poate fi cauza poftelor alimentare. În ultimele 2 decenii, cercetătorii au observat o legătură puternică între somnul inadecvat, poftele alimentare și creșterea în greutate.

Un studiu a constatat că oamenii au consumat mult mai multe calorii atunci când dormeau 5 ore jumatate față de 8 ore.

Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition, a arătat că oamenii au consumat aproximativ 500 de kcalorii în plus atunci când dormeau mai puțin de 7 ore.

Savanții sugerează faptul că lipsa somnului perturbă hormonii care reglează apetitul. Prin urmare, este prioritar să obținem minim 7 ore de odihnă, astfel încât să nu experimentăm dezechilibrele hormonale, care pot avea ca efect apariția poftelor alimentare.

          3. Nu îți impune restricții complete

Restricționarea totală a alimentelor preferate poate fi exact factorul care determină o persoană să cedeze la un moment dat, consumând alimentele la care poftește fără control.

În loc să eliminați acele alimente din dietă, bucurați-vă de ele în porții controlate atunci când simțiți nevoia. Orice aliment poate duce la creșterea în greutate, de aceea, întotdeauna, secretul este legat de echilibru și control.

De exemplu, atunci când ai poftă de înghețată, în loc să optezi pentru cel mai mare recipient, care îți va ridica probleme în ceea ce privește autocontrolul, alege varianta mai mică.

           4. Reorganizează bucătăria

Unul dintre cei mai mari factori declanșatori ai poftelor alimentare poate fi chiar bucătăria.

Este puțin probabil să mai experimentezi același impuls alimentar atunci când știi că în bucătărie ai numai alimente sănătoase.

Un alt aspect important îl reprezintă prepararea și depozitarea alimentelor într-un mod atrăgător și accesibil.

           5. Ai grijă la alcool

Este perfect normal să savurăm ocazional un pahar de vin sau un cocktail, însă întotdeauna este necesar să păstrăm echilibrul. Băuturile alcoolice reprezintă o triplă amenințare când vine vorba de mâncare și pofte.

Nu numai că alcoolul conține multe calorii (170 de ml de vin alb are aproximativ 120 de kcalorii), dar îți stimulează și senzația de foame și îți diminuează inhibițiile, mai ales când discutăm despre poftele alimentare.

Uneori cel mai bun mod de a face față poftelor alimentare este să vă ambiționați și să așteptați. Ați observat cât de rapid dispar poftele alimentare atunci când suntem ocupați? Dacă te poți convinge că ambiția și scopul tău sunt mai presus de pofta culinară de moment, s-ar putea să descoperi că poftele alimentare nu sunt un adversar atât de redutabil în cele din urmă.