Aditivi Alimentari și E-uri de care Să Te Ferești

Mare parte dintre noi încercăm să ținem cont, într-un fel sau altul, de calorii atunci când ne facem cumpărăturile dintr-un supermarket. Însă, câți dintre noi acordăm aceeași atenție substanțelor chimice puțin cunoscute, care îmbunătățesc aroma, sunt adesea create în laborator și producătorii le introduc în alimente pentru a reduce costurile, îmbunătățirea artificială a gustului și pentru un termen mai lung de valabilitate? Aceste alimente pot avea un număr moderat de calorii și totuși, pot determina anumite efecte în organism, care să contribuie la apariția unor dezechilibre metabolice. În acest articol vom analiza 6 astfel de aditivi cărora ar trebui să le acordăm mai multă atenție atunci când ne facem cumpărăturile.
1. Uleiurile parțial hidrogenate
Lucru mai puțin cunoscut, uleiurile parțial hidrogenate sunt o sursă principală de grăsimi trans. Producătorilor le place acest ingredient deoarece reduce costurile, mărește termenul de valabilitate și îmbunătățește aroma, însă riscurile depășesc cu mult beneficiile acestui ingredient.
- Grăsimile trans sunt de 2 ori mai greu de digerat față de grăsimile saturate și, doarece cresc colesterolul rău (LDL) și s-a dovedit că îl scad pe cel bun (HDL), sunt asociate direct cu bolile de inimă, diabet, deficiențe nutriționale și tulburări metabolice.
- Este important să menționăm faptul că produsele care conțin uleiuri parțial hidrogenate, dar au mai puțin de 0,5 g de grăsimi trans per porție, pot purta eticheta ‘’fără grăsimi trans‘’.
- Evitați alimentele care conțin grăsimi trans, precum margarina, prăjiturile (în special cele cu un termen mare de valabilitate), produse de patiserie, sosuri, chipsuri, etc.
2. Siropul de porumb bogat în fructoză
Deși din punct de vedere chimic este similar cu zahărul, această alternativă mai ieftină este o formă foarte procesată de glucoză transformată în fructoză, tipul de zahăr care se găsește de obicei în fructe (dar nu este similar în niciun fel cu cel artificial).
- Unele studii au arătat că siropul de porumb inhibă leptina, hormonul care îi transmite creierului că am mâncat suficient și suntem plini.
- În timp ce unii oameni argumentează că este în esență doar zahăr, un lucru este cert: prea mult zahăr dăunează organismului în nenumărate feluri, iar în momentul în care un îndulcitor are dezavantaje în plus față de zahărul normal, poate reprezenta un semnal de avertizare.
3. MSG (glutamat monosodic)
- La început a existat glutamatul monosodic, apoi această substanță a căpătat mai multe nume precum: maltodextrină, cazeinat de sodiu, proteină vegetală hidrolizată, chiar și acid citric.
- În prezent, există peste 40 de forme ale acestui aditiv procesat care pot fi găsite pe rafturile magazinelor.
- MSG este asociat direct cu obezitatea, diabetul de tip 2 și sindromul metabolic.
- Se găsește adesea în supa la conservă, o gamă largă de fast-food, supe instant, sosuri, etc.
4. BHA și BHT (Hidroxianisolul butilat și Hidroxitoluen butilat)
- Cu toții cunoaștem faptul că antioxidanții sunt sănătoși, nu? Nu și în acest caz.
- BHA și BHT sunt conservanți antioxidanți utilizați în cereale, chipsuri, gumă de mestecat, dar și produse cosmetice pentru a împiedica râncezirea grăsimilor.
- Departamentul de Sănătate le-a calificat drept cancerigeni direcți, dar, în mod misterios, FDA permite în continuare comercializarea lor, model preluat de întreaga lume.
- Acești aditivi au un impact negativ asupra somnului și a apetitului, au fost asociați cu afectarea ficatului și a rinichilor, căderea părului, probleme de comportament și cancer.
5. Nitrat și nitrit de sodiu
- Acești aditivi sunt folosiți drept coloranți și pentru a prelungi termenul de valabilitate a anumitor mezeluri, hot dog-uri, bacon, etc.
- Totul sună în regulă până când descoperi studiile care arată că acești compuși se amestecă cu acizii din stomac pentru a forma nitrozamine, celule cu puternic potențial cancerigen, asociate cu diverse tipuri de cancer.
- În plus, acești compuși produc efecte secundare la unii oameni chiar și după expuneri izolate, precum amețeli, dureri de cap, greață și vărsături.
6. Benzoat de sodiu și acid benzoic
Acești aditivi sunt utilizați în unele sucuri de fructe, băuturi carbogazoase, chiar și în murături pentru a împiedica dezvoltarea microorganismelor în alimente acide.
- Deși apar în mod natural și afectează în general doar persoanele cu alergii, există o altă problemă: atunci când benzoatul de sodiu este utilizat în băuturi care conțin și acid ascorbic (vitamina C), substanțele pot forma cantități mici de benzen, care este asociat cu leucemie și alte tipuri de cancer.
- Deși cantitățile de benzen sunt mici, în general ar trebui sa evitam alimentele și băuturile care pot conține acest compus.
Concluzia este că în ziua de astăzi, lista produselor care nu conțin aditivi alimentari este scurtă, iar printre acestea se află alimentele integrale, produsele neprelucrate chimic și anumite tipuri de cereale integrale.