Cum Prevenim Accidentarile din Baschet?

Cum Prevenim Accidentarile din Baschet?

Baschetul vă poate oferi un antrenament bun, indiferent dacă practicați acest sport în timpul liber, sau jucați în echipa de baschet a școlii sau sunteți un jucător profesionist. Dar, ca și în cazul oricărei activități, există un risc real de accidentare. Leziunile la baschet sunt, în general, definite ca leziuni cumulative (excesive) sau acute (traumatice).

Leziuni de suprasolicitare

Leziunile de suprasolicitare apar în timp din cauza stresului asupra mușchilor, articulațiilor și țesuturilor moi, fără timp adecvat pentru vindecare. Acestea încep ca o durere mică sau dureroasă și pot deveni o leziune debilitantă dacă nu sunt tratate devreme.

Suferințele care intră în această categorie includ:

 • Tendinite: Acesta este termenul general pentru inflamația unui tendon (de asemenea, tendinită ortografică). Suprasolicitarea se numește în mod specific tendinoză, unde inflamația activă nu mai este prezentă, dar există modificări cronice / degenerative ale tendonului. În timp ce inflamația cauzată de o leziune acută se numește tendinită.
 • Tendinita lui Ahile: Tendonul lui Ahile unește mușchii gambei de călcâi și este supus suprasolicitarii în baschet prin toate sprinturile scurte și săriturile. Durerea din spatele gleznei chiar deasupra călcâiului este principalul simptom, adesea mai gravă dimineața pentru un caz cronic.
 • Tendinita manșetei rotatorilor: acești mușchi sunt cu adevărat importanți pentru stabilizarea articulației umărului, controlul rotației și, de asemenea, contribuie la mișcarea de aruncare a mingii spre coș.

  Leziuni acute sau traumatice 

  Leziunile acute sau traumatice apar din cauza unei forțe sau a unui impact brusc și pot fi destul de dramatice. Chiar dacă baschetul ar trebui să fie un sport fără contact, există o mulțime de oportunități de a avea coliziuni, contacte între jucători și căderi, astfel leziunile traumatice se produce cu ușurință. Salturile, sprinturile scurte și răsucirile din baschet pot provoca aceste leziuni.

  Cele mai frecvente leziuni traumatice la baschet includ:    

  • Leziuni ale ligamentului încrucișat anterior și posterior: acestea sunt ligamentele majore care asigură stabilitatea genunchiului. Leziunile se întâmplă în timpul unei mișcări bruste de răsucire sau a unei schimbări de direcție, care este o parte importantă a jocului de baschet.   
  • Leziuni ale meniscului: Acesta este tamponul de amortizare din interiorul genunchiului. Acestea pot fi rupte cu o rotație puternică a genunchiului în timp ce piciorul este ferm plantat, o mișcare des întâlnită în baschet.   
  • Entorse de încheietura mâinii: căderea cu mâna întinsă pentru a avea impactul poate entorsa sau rupe încheietura mâinii.   
  • Fracturile degetelor: De asemenea, se observă la căderi, contact sau chiar doar o intergeptare greșită a mingii.   
  • Entorse de gleznă: Schimbările bruște de direcție în timp ce alergați sau aterizați stingher pe picior pot duce la o entorse de gleznă.   
  • Ruptura tendonului lui Ahile: o întindere puternică a tendonului poate cauza ruperea acestuia, cu un sunet scurt urmat de incapacitate bruscă de a se ridica pe degetele de la picioare. Recuperarea poate necesita o intervenție chirurgicală și până la 12 săptămâni de repaus articular în orteză.  

   Prevenirea leziunilor

    Ambele categorii de leziuni pot rezulta din utilizarea excesivă, lipsa odihnei corespunzătoare, lipsa încălzirilor adecvate sau condiționarea deficitară. Următoarele măsuri de siguranță sunt recomandate pentru a ajuta la prevenirea accidentărilor la baschet:    

   • Încălziți-vă bine înainte de a juca - Sprintul și săriturile cu mușchii reci (neâncălziți) pot crește riscul de rănire;
   • Purtați pantofi de baschet de susținere cu tălpi rezistente la alunecare - Folosiți echipament de protecție (protecții bucale, genunchi și cotiere sau protecție pentru ochi);
   • Curățați terenurile înainte de joc - Verificați dacă există pete alunecoase sau resturi;
   • Aveți la îndemână o trusă de prim ajutor;
   • Rămâneți hidratat - Bea apă înainte de joc, apoi bea la intervale regulate în timp ce te joci. Pentru sesiunile lungi, o băutură sportivă poate umple sarea pierdută din corp;
   • Adăugați antrenamentelor programe de antrenament încrucișat și prevenire a accidentelor, inclusiv pliometrie, antrenament de forță și antrenament specific sportului;