Activitatea Fizica si Psoriazisul

Activitatea Fizica si Psoriazisul

Deși încadrat în categoria afecțiunilor dermatologice, psoriazisul debutează, de fapt, în interiorul corpului, fiind o tulburare a sistemului imunitar. Psoriazisul a căpătat în ultimul timp tot mai multă atenție, întrucât această boală inflamatorie cronică afectează aproximativ 2% din populația lumii. Deși este considerat că psoriazisul are o componentă genetică, această afecțiune a fost asociată cu stresul, obezitatea, fumatul, consumul de alcool, amigdalita streptococică, infecțiile virale precum și consumul anumitor medicamente.

Într-un studiu amplu bazat pe analiza unor cercetări, de-a lungul a 37 de ani, oamenii de știință de la Universitatea din Gothenburg, Suedia, au demonstrat existența unei legături între capacitatea fizică inferioară a adulților tineri și riscul crescut de dezvoltare a psoriazisului.

În ceea ce privește bărbații recrutați pentru pregătirea militară obligatorie, cei care au fost catalogați pe baza testelor fizice ca fiind mai puțin apți, au avut un risc cu 35% mai mare de a dezvolta această afecțiune autoimună, față de bărbații cu o condiție fizică superioară.

Studiul se basează pe date referitoare la peste 1,2 milioane de bărbați recrutați în Forțele Armate Suedeze, între anii 1968 și 2005:

  • În timpul procesului de înscriere, participanții au fost supuși unui test de evaluare a condiției fizice
  • Cercetătorii au împărțit datele, în funcție de pregătirea fizică, pe 3 niveluri: condiție fizică scăzută, medie și ridicată.
  • Savanții au îmbinat apoi datele cu alte informații, folosind registrul național al pacienților din Suedia, pentru a obține date despre afecțiunea psoriazis și artrita psoriazică.

Este important să menționăm faptul că bărbații care primiseră deja unul dintre aceste diagnostice înainte de recrutare au fost excluși din studiu.

Mai târziu în viață, între 37 și 51 de ani, puțin peste 23.000 de recruți au dezvoltat psoriazis sau artrită psoriazică. În calcularea factorului de risc, oamenii de știință au inclus și alți indicatori, precum indicele de masă corporală.

Astfel, cu cât bărbații erau mai puțin în formă atunci când au fost recrutați, cu atât șansele erau mai mari de a dezvolta ulterior psoriazis sau artrită psoriazică.

Prin urmare, în grupul cu o capacitate redusă la efort fizic, riscul de a dezvolta psoriazis a fost cu 35% mai mare, iar cel de a dezvolta artrită psoriazică cu 44% mai mare, spre deosebire de grupul cu o condiție fizică superioară.

O condiție fizică scăzută este cunoscută pentru sporirea riscului de apariție a afecțiunilor cardiovasculare, iar psoriazisul ca atare este asociat și acestui risc.

Deși aceste descoperiri sunt bazate pe un studiu amplu, analizat pe parcursul unei perioade lungi de timp, rezultatele au confirmat o asociere între capacitatea fizică redusă și riscul crescut de a dezvolta psoriazis, dar nu și o legătură cauzală.

Pacienții cu psoriazis adeseori se confruntă și cu alte afecțiuni. Aproximativ 30% dintre acești pacienți dezvoltă ulterior afecțiunea cunoscută sub numele de artrită psoriazică. Exemple de alte comorbidități cunoscute sunt obezitatea, bolile cardiovasculare, diabetul și depresia.

În ultimii ani opțiunile de tratament s-au îmbunătățit considerabil. Astăzi, pe lângă cremele cu acțiune locală, există medicamente care au efecte sistemice. Totodată, se fac progrese semnificative în descoperirea factorilor biologici, care modulează procesul inflamator responsabil de apariția psoriazisului.


You may also like