Adevarul despre Margarina

Margarina este un aliment procesat care este conceput pentru a avea un gust și un aspect similar cu untul. Este adesea recomandată ca înlocuitor sănătos pentru inimă. Tipurile moderne de margarină sunt fabricate din uleiuri vegetale, care conțin grăsimi polinesaturate și pot reduce colesterolul LDL „rău” atunci când sunt utilizate în loc de grăsimi saturate. Este oare margarina un aliment minune sau din contră un aliment de care trebuie să ne ferim?
În ultimele decenii, un proces cunoscut sub numele de hidrogenare a fost folosit pentru întărirea uleiurilor vegetale din margarină. Hidrogenarea crește conținutul de grăsimi saturate din ulei, dar grăsimile trans nesănătoase se formează ca produs secundar. Un proces mai recent numit interesterificare obține rezultate similare fără a forma grăsimi trans.
Pe lângă uleiurile vegetale hidrogenate sau interesate, margarina modernă poate conține mai mulți aditivi alimentari, inclusiv emulgatori și coloranți. Pur și simplu, margarina modernă este un produs alimentar foarte procesat, fabricat din uleiuri vegetale, în timp ce untul este în esență grăsime lactată concentrată.
Beneficiile margarinei pentru sănătate
Beneficiile pentru sănătate ale margarinei depind de ce tip de uleiuri vegetale conține și de modul în care este procesată.Poate avea un conținut ridicat de grăsimi polinesaturate Majoritatea tipurilor de margarină sunt bogate în grăsimi polinesaturate. Cantitatea exactă depinde de ce uleiuri vegetale au fost folosite pentru a o produce. De exemplu, margarina pe bază de ulei de soia poate conține aproximativ 20% grăsimi polinesaturate.
Grăsimile polinesaturate sunt în general considerate sănătoase. Poate avea chiar beneficii pentru sănătatea inimii în comparație cu grăsimile saturate. Înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi polinesaturate a fost asociată cu un risc redus cu 17% de probleme cardiace, dar fără un efect semnificativ asupra riscului de deces cauzate de bolile de inimă.
Poate conține steroli și stanoli din plante
Unele margarine sunt îmbogățite cu fitosteroli sau stanoli. Uleiurile vegetale sunt, de asemenea, bogate în mod natural în acești compuși. Margarinele îmbogățite cu fitosterol scad colesterolul LDL total și „rău”, cel puțin pe termen scurt, dar pot scădea și colesterolul HDL „bun”. Cu toate acestea, majoritatea studiilor nu au detectat o asociere semnificativă între aportul total de fitosterol și riscul bolilor de inimă
Riscurile consumului de margarină
Deși margarina poate conține unele substanțe nutritive prietenoase cu inima, ea conține adesea grăsimi trans, care au fost asociate cu un risc crescut de boli de inimă și alte probleme cronice de sănătate.
Poate fi bogat în grăsimi trans
Uleiurile vegetale nu sunt solide la temperatura camerei ca untul. Pentru a le face solide pentru a fi utilizate în margarină, oamenii de știință din domeniul alimentar își schimbă chimic structura folosind un proces cunoscut sub numele de hidrogenare. Aceasta implică expunerea uleiurilor la căldură ridicată, presiune ridicată, hidrogen gazos și un catalizator metalic.
Hidrogenarea schimbă o parte din grăsimile nesaturate în grăsimi saturate, care sunt solide la temperatura camerei și, de asemenea, măresc durata de valabilitate a produsului. Din păcate, grăsimile trans se formează ca produs secundar. Un aport ridicat de grăsimi trans industriale a fost legat de un risc crescut de boli cronice. Din acest motiv, autoritățile sanitare îi sfătuiesc pe oameni să-și limiteze consumul.
În plus, FDA (Food and Drug Administration) pune în aplicare o interdicție asupra grăsimilor trans în toate alimentele procesate, deși producătorii de alimente pot solicita o excepție.
Drept urmare, mulți producători de alimente au început să folosească o nouă tehnică pentru întărirea uleiurilor vegetale din margarină. Această metodă se numește interesterificare. Acesta înlocuiește unele dintre grăsimile nesaturate din ulei cu grăsimi saturate. Uleiurile vegetale interesterificate sunt considerate mai sănătoase decât uleiurile hidrogenate, deoarece nu conțin grăsimi trans.
Dacă preferați margarina în locul untului, încercați să selectați soiuri fără grăsimi trans. Dacă scrie „hidrogenat” oriunde pe lista de ingrediente, evitați-l.
Există multe tipuri de grăsimi polinesaturate. Ele sunt adesea împărțite în categorii pe baza structurii lor chimice. Două dintre cele mai frecvente sunt grăsimile omega-3 și omega-6. Grăsimile omega-3 sunt considerate antiinflamatoare, ceea ce înseamnă că acționează împotriva inflamației. Dimpotrivă, consumul excesiv de grăsimi omega-6 poate favoriza inflamația cronică. Pe baza dietelor ancestrale, raportul optim dintre omega-6 și omega-3 este estimat la aproximativ 1:1. Dacă acest raport are vreo relevanță pentru sănătate, oamenii consumă astăzi prea multă grăsime omega-6. De fapt, raportul este estimat la 20: 1 în țările dezvoltate.
Studiile observaționale au legat un aport ridicat de grăsimi omega-6 la un risc crescut de obezitate și boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și bolile inflamatorii intestinale. Cu toate acestea, analizele studiilor controlate concluzionează că acidul linoleic - cea mai frecventă grăsime omega-6 - nu afectează nivelurile sanguine ale markerilor inflamatori.
Din cauza acestei inconsecvențe, nu este clar dacă un aport ridicat de grăsimi omega-6 este într-adevăr un motiv de îngrijorare. Este nevoie de mai multe cercetări. Uleiurile vegetale care sunt deosebit de bogate în grăsimi omega-6 includ uleiurile de floarea-soarelui, porumb, soia și semințe de bumbac. Dacă sunteți îngrijorat de faptul că mâncați prea multe grăsimi omega-6, evitați să consumați margarină care conține aceste uleiuri.
Margarina vs Unt
Untul și margarina arată similar și sunt utilizate în același scop în bucătărie. Cu toate acestea, profilurile lor nutriționale diferă. În timp ce untul este bogat în grăsimi saturate, margarina este bogată în grăsimi nesaturate și uneori grăsimi trans.
Efectele grăsimilor saturate asupra sănătății sunt extrem de controversate, iar rolul său în bolile de inimă a fost minimizat în ultimii ani. În schimb, oamenii de știință sunt de acord că grăsimile trans, care se găsesc în unele margarine, cresc riscul bolilor cronice. Din acest motiv, margarinele fără grăsimi trans devin din ce în ce mai frecvente.
Dacă preferați margarina în locul untului, asigurați-vă că alegeți mărci fără grăsimi trans și selectați produse realizate cu uleiuri sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline. Dacă untul este preferatul tău, ia în considerare cumpărarea produselor din lapte de vacă hrănit cu iarbă. Orice ai alege, consumă aceste produse cu măsură.