Adevarul despre Sucurile Naturale

Sucul de fructe este perceput, în general, ca fiind sănătos și mult superior băuturilor îndulcite. Numeroase organizații din domeniul sănătății au emis declarații oficiale, încurajând oamenii să limiteze consumul de băuturi zaharoase, iar mai multe țări au rescurs inclusiv la implementarea unor taxe în cazul acestor băuturi.
Cu toate acestea, în ultimul timp s-a vehiculat ideea că sucurile naturale nu sunt așa de sănătoase precum reclamele acestora vor să ne convingă. Acest articol examinează cele mai recente dovezi științifice în ceea ce privește sucurile naturale și beneficiile acestora pentru sănătate.
Unul dintre principalele motive pentru care unii oameni consideră sucurile din fructe și legume la fel de nesănătoase precum băuturile îndulcite, este conținutul de zahăr al acestor băuturi.
Atât băuturile îndulcite, cât și sucurile 100% naturale conțin aproximativ 110 calorii și 20-26 grame de zahăr la 240 de ml.
Cercetările arată în mod constant o legătură între zaharul din aceste băuturi și riscul mărit de apariție a anumitor afecțiuni, cum ar fi diabetul de tip 2, sindromul metabolic, tensiune arterială crescută, boli de inimă, precum și un risc mărit de deces prematur.
Cu toate acestea, este puțin probabil ca băuturile îndulcite și sucurile naturale să afecteze sănătatea în același mod
De exemplu, băuturile îndulcite cresc riscul acestor afecțiuni într-o manieră dependentă de doză. Acest lucru semnifică faptul că riscul de dezvoltare a afecțiunilor este direct proporțional cu doza consumată.
Pe de altă parte, conform mai multor studii, consumul moderat de suc natural, mai puțin de 150 ml pe zi, poate reduce riscul apariției bolilor menționate. Doar aporturile mai mari par a fi dăunătoare, datorită zaharurilor prezente în mod natural.
Atât băuturile îndulcite cât și sucurile naturale favorizează creșterea în greutate
Acest lucru se datoarează faptului că ambele băuturi sunt bogate în calorii, dar cu un conținut scăzut de fibre, nutrienți care ajută la diminuarea senzației de foame și la promovarea senzației de sațietate.
De asemenea, consumul unor calorii lichide, în detrimentul celor solide, poate favoriza acumularea kilogramelor în plus. Experții consideră că acest lucru este posibil deoarece majoritatea oamenilor nu compensează caloriile lichide, printr-un consum mai scăzut de calorii provenit din alte alimente.
Acestea fiind spuse, doar excesul de calorii duce la creșterea în greutate. Prin urmare, este important să menționăm faptul că băuturile din fructe și legume, consumate moderat, nu vor duce automat la creșterea în greutate.
Sucurile naturale sunt bogate în nutrienți
Sucul obținut din fructe și legume conține vitamine, minerale și compuși benefici, care nu sunt prezenți în băuturile îndulcite.
Contrar convingerilor populare, pe baza mai multor analize științifice, 120 de ml de suc de fructe conține aproximativ la fel de multe vitamine și minerale, comparativ cu aceeași cantitate de fructe proaspete.
Este important să menționăm faptul că numeroși nutrienți se degradează în timp. Prin urmare, sucul proaspăt stors și cel obținut prin presare la rece conțin niveluri mai ridicate de vitamine și minerale, spre deosebire de celelalte tipuri de suc.
Sucurile naturale conțin, de asemenea, compuși benefici ai plantelor, cum ar fi carotenoizi, polifenoli și flavonoizi, care pot ajuta la neutralizarea radicalilor liberi și la reducerea riscului de apariție a anumitor afecțiuni.
Acest lucru poate explica de ce sucurile proaspăt stoarse și cele presate la rece sunt legate de numeroase beneficii pentru sănătate, de la îmbunătățirea imunității și a funcțiilor creierului, până la scăderea inflamației, a tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol rău (LDL).
Pe baza studiilor realizate, aceste beneficii au fost obținute atunci când sucurile naturale au fost consumate în cantități reduse, de 120-150 ml pe zi.
Așadar, sucurile naturale și cele îndulcite sunt similare în anumite privințe, dar foarte diferite în altele. Cele mai recomandate sucuri naturale sunt cele proaspăt stoarse, precum și cele presate la rece, care vor furniza organismului vitaminele și mineralele prezente în mod natural în fructele proaspete.