Adio Diabet? Putem Controla Insulina cu Smartwatchul?

Adio Diabet? Putem Controla Insulina cu Smartwatchul?

Numeroase brățări de fitness și ceasuri inteligente au LED-uri integrate. Lumina verde emisă, continuă sau pulsată, pătrunde în piele și poate fi utilizată pentru a măsura ritmul cardiac al purtătorului, în timpul activității fizice sau în timp ce se odihnește. De-a lungul timpului, aceste ceasuri au devenit extrem de populare, iar acum, o echipă de cercetători din Zurich dorește să mărească aria de utilizare a acestor dispozitive, prin utilizarea LED-urilor pentru controlul genelor și schimbarea comportamentului celulelor prin piele.

Într-adevăr, totul sună frumos și pare a fi dintr-un scenariu științifico-fantastic, însă niciun sistem molecular natural din celulele umane nu răspunde la lumina verde, astfel încât experții au fost nevoiți să găsească o nouă modalitate.

Echipa din Zurich a dezvoltat un comutator, care odată ce este implantat, poate fi activat de lumina verde a unui ceas inteligent. Comutatorul este conectat la o rețea genetică pe care cercetătorii au introdus-o în celulele umane.

În funcție de configurația acestei rețele (sau cu alte cuvinte, de genele pe care le conține), organismul poate fi stimulat să producă insulină sau alte substanțe, imediat ce moleculele sunt expuse la lumina verde. Oprirea luminii inactivează comutatorul și oprește procesul.

Corpul nostru are nevoie zilnic de energie, pe care o obținem prin alimentație. Mai întâi, mâncarea pe care o furnizăm organismului este transformată în glucoză, prin procesul de digestie.

Apoi, glucoza ajunge în sânge și este sintetizată, cu ajutorul insulinei produse de pancreas, în energie. Problemele apar atunci când pancreasul nu produce insulina necesară sau când organismul nu folosește eficient acest hormon.

În aceste situații, glucoza nu mai este transformată în energie și se acumulează în organism într-o cantitate mai mare decât ar fi normal, favorizând declanșarea diabetului zaharat. Efectul direct este creșterea nivelului glicemiei, adică a cantității de glucoză din sânge, peste limitele normale, situație denumită hiperglicemie.

În cazul anumitor persoane sistemul imunitar atacă celulele care produc insulină, ceea ce face ca zahărul să rămână în sânge iar celulele nu îl pot absorbi pentru a-l transforma în energie. Acesta este debutul diabetului de tip 1, iar o persoană cu acest tip de afecțiune va avea nevoie de injecții regulate de insulină pentru a supraviețui.

La alte persoane, în special în cazul celor supraponderale, obeze și sedentare, insulina nu este eficientă la transportul glucozei către celule și nu își poate îndeplini funcțiile. Incapacitatea insulinei de a-și exercita efectul asupra țesuturilor se numește rezistență la insulină.

Diabetul zaharat de tip 2 reprezintă rezultatul a două disfuncționalități: rezistența celulelor la acțiunea insulinei și deficiențe la nivelul pancreasului. Este cea mai frecventă formă de diabet și este adesea asociată cu obezitatea.

Pacienții nu sunt dependenți de tratamentul cu insulină, aceștia trebuind doar să își controleze nivelul glicemiei din organism printr-o alimentație corespunzătoare, sport, dar și prin tratamentul recomandat de medic în acest sens.

Încă de la începutul secolului al XX-lea, medicii au reușit să izoleze insulina si să o furnizeze într-o formă injectabilă, astfel încât să suplinească necesarul acestui hormon la persoanele care nu îl pot produce sau au o rezistență crescută. Însă, de-a lungul timpului, această modalitate s-a dovedit a fi complicată și uneori riscantă, întrucât diabeticii au nevoie să măsoare nivelul glucozei din sânge înainte de fiecare masă, pentru a oferi organismului cantitatea necesară de insulină.

Prin urmare, această descoperire poate revoluționa viețile a peste 422 de milioane de oameni care trăiesc cu această afecțiune.  În plus, este pentru prima dată când un astfel de implant este utilizat folosind dispozitive inteligente disponibile în comerț.

Având în vedere faptul că majoritatea ceasurilor emit lumină verde, aplicabilitatea acestei potențiale terapii este uriașă, întrucât utilizatorii nu ar fi obligați să cumpere un dispozitiv special. Sistemul trebuie să treacă prin fazele clinice înainte de a putea fi aprobat, însă autoritățile nu se așteaptă să întâmpine obstacole majore în ceea ce privește reglementarea, având în vedere ușurința și necesitatea acestei posibile terapii.