Afla Daca Esti Rezistent La Insulina - Care Sunt Simptomele?

Sindromul rezistenței la insulină este o tulburare complexă, care include tulburări ale metabolismului proteic, lipidic, dar și hipertensiune arterială sau alte probleme de funcționare a organismului. Pe măsură ce va trece timpul, rezistență la insulină va determina creșterea nivelului de glucoză din sânge, din cauza că această nu mai poate fi eliberată.
Deseori, ne confruntăm cu oboseală constantă, somnolență, probleme cu menținerea unei greutăți optime, o stare de spirit scăzută si adesea dăm vina pe vreme rea, scăderea imunității sau chiar suprasolicitare. De fapt, aceste simptome pot indica faptul că ne luptăm cu rezistenta la insulina. Creșterea rezistenței la insulină poate duce la diabet de tip 2. Cauzele rezistenței la insulină pot varia foarte mult. La unii oameni are o bază genetică, la alții rezultă din tulburări hormonale care acționează opus insulinei.
Riscul de a dezvolta rezistența la insulină apare la persoanele supraponderale și obeze, deoarece țesutul adipos face ca corpul lor să fie cel mai rezistent la insulină. Țesutul adipos, în principal grăsimea abdominală, contribuie la dezvoltarea rezistenței la insulină prin producerea de substanțe hormonale care au un efect opus insulinei sau îi inhibă efectele și prin secreția directă în sângele acizi grași liberi. Acest lucru se datorează grăsimii viscerale care produce hormonii care se opun insulinei. Deci, cu cât există mai multe grăsimi, cu atât sensibilitatea la insulină este mai redusă. Lipsa activității fizice, o dietă bogată în grăsimi și carbohidrați simpli sunt de asemenea factori care au impact semnificativ asupra creșterii în greutate.
O serie de cauze pot provoca rezistența la insulină. Factorii care influențează:
- Greutatea corporală - persoanele supraponderale sunt mai predispuse la rezistenta la insulina. Un nivel ridicat de acizi grași din sânge pot determina unele celulele să nu răspundă corect la insulină. În plus, excesul de grăsime depozitat în ficat și pancreas perturbă și funcția insulinei, ceea ce poate provoca rezistenta la insulina.
- Dieta și activitatea - obiceiurile alimentare care sunt bogate în carbohidrați sau bogate în zahăr și calorii pot provoca în cele din urmă rezistenta la insulina. În plus, cu puțină activitate, puteți crește în greutate mai bine.
- Stresul cronic - stresul face ca organismul să se confrunte cu inflamație. Acest lucru interferează apoi cu activitatea insulinei. Unele dovezi sugerează că tulburările intestinale induse de bacterii pot provoca, de asemenea, inflamații, agravând astfel rezistenta la insulina.
- Vârsta (riscul de a dezvolta boala crește odată cu înaintarea în vârstă) - rezistența la insulină este un proces natural al organismului îmbătrânit, de aceea este important să fie conștienți de faptul că odată cu vârsta crește afectarea sensibilității țesuturilor la insulină.
- Sexul (bărbații sunt mai predispuși să fie diagnosticați cu obezitate abdominală, care este un factor de risc ridicat pentru dezvoltarea rezistenței la insulină)
- Activitate fizică scăzută și dietă bogată în calorii, cât și utilizarea medicamentelor diabetogene (glucocorticosteroizi, diuretice, inhibitori ai proteazei HIV, pilule contraceptive)
Simptomele rezistenței la insulină nu sunt specifice și se pot confunda foarte ușor cu alte afecțiuni:
- Se formează o zonă închisă la culoare sau roșiatică, acest lucru întâmplându-se deoarece corpul produce prea multe celule, iar pielea reacționează ca atare;
- Îți amorțesc extremitățile fără vreun motiv evident, motivul real fiind faptul că rămâne multă glucoză în organism;
- Mergi la baie des - rinichii încearcă să elimine glucoza în exces, iar sentimentul de sete este prezent constant;
- Iți este foame des pentru că glucoza nu reușește să intre în celule și practic nu primește acel semnal că a fost alimentată;
- Faci infecții des și te vindeci greu;
- Valorile glucozei sunt ridicate în general, mai mari de 100;
- Tensiune arterială depășește 130 / 80 milimetri coloana de mercur (mm Hg);
- Valorile trigliceridelor pe nemâncate ajung peste 150 mg/DL.
Ce măsuri poți lua dacă ai rezistență la insulină?
Vestea bună e că poți stopa rezistență la insulină înainte de a ajunge la diabet de tip 2. Sau poți chiar să faci că procesul să devină reversibil, dacă investeșți în câteva obiceiuri mai sănătoase.
• Fă mișcare fizică. Ai nevoie de cel puțin 30 de minute pe zi de activitate fizică moderată (cum ar fi mersul pe jos în ritm rapid). Există multe exerciții fizice pe care le poți face în casă cu un minim de materiale necesare. Vezi AICI un program complet de antrenament acasă și multe alte rutine de antrenament gratuite.
• Ia măsuri că să revii la o greutate adecvată. Calculează-ți indicele de masă corporală sau întreabă-ți medicul la ce greutate ideală ar trebui să ajungi. Îți poți calcula necesarul caloric zilnic cu ajutorul calculatorului nostru de calorii, chiar AICI. Nu ar trebui să urmărești doar o pierde în kilograme, ci reducerea țesutul adipos și menținerea masei musculare. Aceasta ne ajută să ne menținem metabolismul ridicat și să ardem mai multe calorii.
• Alege o dietă sănătoasă. Nu pentru câteva luni, ci pentru toată viață. Unele alimente cresc nivelul de glucide din sânge și predispun la probleme arteriale și diabet. Renunta la zahăr, grăsimi saturate și făinoase rafinate. Alege fructe și legume proaspete, cereale integrale, nuci, fasole, peste, legume, verdețuri, salate, spanac și alte proteine slabe. Pentru o dietă personalizată conform nevoilor tale, poți apela cu încredere chiar AICI și te putem ajuta. Poți începe cu o consultație gratuită pentru a putea stabili si discuta toate datele.