Alergarea pe Timp de Iarna intre Beneficii si Precautii

Alergarea pe Timp de Iarna intre Beneficii si Precautii

Cercetările din Journal of Sport and Health Science sugerează că mulți oameni folosesc vremea de iarnă ca scuză pentru a renunța la exerciții Exercițiile în aer liber, inclusiv alergarea afară în timpul iernii, pot avea o serie largă de beneficii. Oferă oportunități de a vă spori expunerea la vitamina D. De asemenea, vă poate ajuta să obțineți o parte din activitatea fizică pe care experții în domeniu îi încurajează întotdeauna pe toți să o facă în mod regulat.

Sfaturi pentru alergarea pe vreme rece

 • Verificați prognoza meteo - Aflați cât de frig este într-adevăr, precum și dacă este posibil să fie ploi sau zăpadă, care ar putea afecta starea de siguranță a traseului de alergare.
 • Îmbrăcăminte adecvată - Cu mai multe straturi de îmbrăcăminte, puteți arunca treptat unul sau mai multe atunci când vă încălziți și începeți să transpirați. Apoi, le puteți pune la loc atunci când aveți nevoie de ele, astfel încât să nu vă răciți.
 • Începeți încet - Dacă nu ați alergat prea mult până acum, rezistați tentației de a vă lansa imediat într-un sprint. Petreceți ceva timp construindu-vă rezistența treptat.
 • Poartă ceva reflectorizant - Dacă vremea este neprielnică șoferii ar putea întâpina dificultăți în a te vedea de la distanță. Adăugați o bandă reflectorizantă la jachetă sau îmbrăcămintea de alergare.
 • Hidratarea - S-ar putea să nu vă amintiți să beți lichide la fel de des ca în lunile fierbinți de vară, dar corpul are încă nevoie de apă. Bea puțină în prealabil și ia cu tine apă pentru a bea pe parcurs.   
 • Opriți-vă dacă ceva nu merge bine - Dacă pieptul începe să vă doară, sau întâmpinați orice alta dificulate sau disconfort nu continuați alergarea.

  Ce să purtați atunci când alergați la temperaturi scăzute 

  Există o expresie veche atribuită adesea oamenilor care trăiesc în Scandinavia, care se aplică aici: „Nu există vreme rea, ci doar îmbrăcăminte proastă”. Deci, dacă doriți să fugiți afară când aerul este înghețat, este important să aveți haine bune. Nu uitați: vă veți încălzi și veți începe să transpirați, așa că țineți cont de asta atunci când vă veți îmbrăca. Atunci straturile respective vin la îndemână.    

  • Mănuși - Pe vreme rece, picioarele și mâinile sunt deosebit de vulnerabile la frig și sunt expuse riscului de degerături. Puteți purta chiar și o pereche de mănuși subțiri dintr-un material care elimină transpirația, apoi puneți o pereche mai grea de mănuși deasupra.   
  • Șosete - Alegeți șosete care vor elimina transpirația și vă vor păstra picioarele uscate și calde. Șosetele din lână sunt o alegere bună.   
  • Căciulă de alergat - O căciulă care să-ți acopere urechile ar trebui să se afle pe lista necesară.
  • Strat de bază - Lana sau o țesătură tehnică ar trebui să fie alegerile preferate pentru cămășile cu mânecă lungă care funcționează ca un strat de bază pentru a vă menține corpul cald.   
  • Geacă - Unii alergători preferă un strat rezistent la vânt deasupra. În funcție de vreme, o jachetă impermeabilă sau rezistentă la apă ar putea fi o opțiune bună.
  • Colanți sau pantaloni de alergare - Unii alergători adoră picioarele căptușite cu lână pentru a alerga. În climatele foarte reci, unii alergători acoperă o pereche de colanți sub o pereche de pantaloni.
  • Pantofi de alergat - Asigurați-vă că purtați pantofi de alergare care se potrivesc corect picioarelor. Asigurați-vă că pantofii de alergat oferă suficientă tracțiune pentru a prinde drumul sau traseul, astfel încât să nu alunecați. 

   Care sunt beneficiile alergării pe vreme rece? 

   Deși pot exista unele riscuri asociate cu alergarea pe vreme rece, există cu siguranță și unele beneficii:

   Crește activitatea aerobă 

   Un beneficiu major al alergării pe vreme rece este că faci exerciții aerobice. Adulții au nevoie în medie de 150 de minute de activitate aerobă moderată - intensă sau 75 de minute de exerciții fizice mai viguroase în fiecare săptămână, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Câteva alergări în aer liber vă pot ajuta cu ușurință să atingeți aceste obiective.

   Crește metabolismul

   În plus, temperaturile reci pot crește metabolismul și vă pot ajuta să vă schimbați compoziția corpului.

   Arde calorii

   Un studiu din 2014, a constatat că bărbații care au fost expuși la temperaturi mai reci peste noapte timp de o lună au cunoscut o creștere semnificativă a grăsimii brune, care arde calorii, mai degrabă decât să le stocheze așa cum o face grăsimea albă. Dacă doriți să pierdeți câteva kilograme sau să păstrați greutatea pe care ați pierdut-o deja acesta ar putea fi un beneficiu care vă motivează să continuați să ieșiți pe ușă.

   Precauții pentru alergarea la temperaturi scăzute 

   Antrenamentul de alergare afară la temperaturi foarte reci poate fi excelent dar poate fi și riscant pentru unii oameni. Aveți grijă dacă aveți antecedente de boli de inimă. Persoanele cu antecedente de boli cardiovasculare ar putea dori să fie atenți. Exercițiul în aer liber când este foarte frig ar putea provoca probleme. De exemplu, cercetările sugerează că poate cauza creșterea tensiunii arteriale. 

   Combinația dintre frig și exerciții fizice bruște sau intense sa dovedit a fi potențial periculoasă pentru unii oameni cu boli de inimă. Exercitarea în aer rece și uscat vă poate stresa plămânii. Combinația de aer uscat și rece și exerciții fizice prelungite vă poate pune stres pe căile respiratorii. Cercetările au documentat inflamația plămânilor schiorilor de fond care, prin natura sportului lor, petrec mult timp afară, făcând exerciții. Dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina cea mai bună modalitate de măsurare și de reducere a efectelor. 

   Atenție la hipotermie 

   În plus, puteți fi vulnerabil la hipotermie dacă sunteți afară pentru o perioadă lungă de timp pe vreme foarte rece (mai ales dacă nu sunteți îmbrăcat corect). Odată cu hipotermia, corpul începe să piardă rapid căldura, ceea ce începe să vă afecteze capacitatea de a gândi și de a raționa. 

   Concluzie:

   Alergatul afară poate fi o modalitate excelentă de a face exerciții aerobice, dar trebuie să te pregătești și să te îmbraci corespunzător. Fii atent și la prognoza meteo. Apoi puteți decide dacă vă simțiți sau nu în siguranță pentru a alerga, pe baza temperaturii, precum și a precipitațiilor și a condițiilor de drum.