Alimente care Nu Expira Niciodata

Alimente care Nu Expira Niciodata

Data viitoare când mergeți la un magazin alimentar, s-ar putea să observați ceva curios despre modul în care sunt aranjate produsele: la intrarea în magazin găsim, de obicei, alimentele scumpe, care expiră într-o săptămână sau mai puțin, dar pe măsură ce vă îndreptați spre centrul magazinului, datele de expirare înaintează tot mai mult. De fapt, pentru numeroase alimente se folosește un alt tip de clasificare. În loc să ne spună când expiră, producătorii oferă o dată estimativă, sub denumirea de: ‘’a se consuma, de preferință, înainte de‘’. Asta nu înseamnă că produsul este expirat dacă depășiți data respectivă, ci doar că aroma și calitatea produsului pot suferi modificări.

Orezul alb este comestibil timp de 4 până la 5 ani (cu excepția cazului în care este depozitat într-un mediu fără oxigen), iar pastele uscate timp de câțiva ani. Deci, care sunt alimentele care nu expiră niciodată?

Mierea de albine - aurul lichid

Mierea este unul dintre puținele alimente care nu expiră niciodată. Din punct de vedere tehnic, zahărul urmează același model, deși calitatea acestuia începe să se deterioreze după 2 ani. Nu este și cazul mierii de albine: după 20, 50 sau 100 de ani, va avea în continuare același gust ca atunci când a fost îmbuteliată.

Nu credeți? National Geographic a raportat faptul că arheologii au găsit recipiente vechi de 3.000 de ani, cu miere perfect comestibilă, atunci când au dezgropat mormintele egiptene. Și da, chiar și mierea cristalizată este sigură în ceea ce privește consumul.

Care este deosebirea dintre mierea de albine și orice alt aliment din această listă? Pentru început, are un conținut scăzut de apă.

Creșterea microbiană necesită apă, motiv pentru care fructele și legumele proaspete expiră atât de repede. Asociați acest lucru cu ph-ul scăzut al mierii și obțineți un mediu în care este aproape imposibilă dezvoltarea bacteriilor.

În cele din urmă, adăugați proprietățile antibacteriene ale mierii și prezența peroxidului de hidrogen și aveți un produs cu o durată de viață eternă.

Sarea nu expiră niciodată (dacă nu este iodată)

Există un motiv pentru care folosim sarea drept conservant de sute de ani. La fel ca mierea, sarea nu conține apă, prevenind apariția condițiilor care determină expirarea alimentelor. 

Și pentru că sarea nu este pe bază de plante (este un mineral extras din apa de mare), nu își va pierde nici aroma în timp. Dacă o depozitați corect, sarea va avea întotdeauna același gust, indiferent de vechimea ei.

Uleiul virgin de nucă de cocos nu expiră cu adevărat

Există diferite tipuri de ulei pentru gătit și toate au avantajele și dezavantajele lor. Totuși, când vine vorba despre termenul de valabilitate, uleiul de cocos ar trebui să se regăsească printre preferințele noastre.

După 2-3 ani de la data deschiderii recipientului, uleiul de măsline va deveni rânced, iar uleiul vegetal are doar 1 an valabilitate.

Secretul este să vă asigurați că alegeți un ulei de cocos nerafinat dacă vreți să nu expire niciodată. Acest lucru se datorează faptului că procesul de rafinare slăbește capacitatea grăsimilor saturate de a preveni oxidarea și face produsul susceptibil la râncezire, mai ales dacă uleiul nu a fost presat la rece, deoarece căldura accelerează oxidarea.

Cerealele integrale nu vor expira până la 12 ani

În mod surprinzător, făina are un termen de valabilitate relativ scurt. Făina universală, albă, are doar 10 până la 15 luni până să devină râncedă, iar făina de grâu între 6 și 8 luni (deși ambele se pot păstra la nesfârșit în congelator).

Boabele tari precum grâul, hrișca, ovăzul, meiul și spelta sunt bune timp de 10 până la 12 ani, atunci când sunt depozitate într-un mediu fără oxigen.

Există multe trucuri pentru ca anumite alimente să țină mai mult, însă lista de mai sus, evidențiază acele alimente care, de la sine, nu expiră sau iși modifică din proprietăți după foarte mulți ani.