Alimente Organice vs Non-Organice

Alimente Organice vs Non-Organice

Având în vedere faptul că alimentele organice sunt atât de populare și de cele mai multe ori costă mai mult decât omologii lor tradiționali, este necesar să înțelegem diferențele dintre cele 2 categorii, astfel încât să facem cea mai bună alegere. În căutarea unui stil de viață cât mai sănătos, deseori suntem tentați să apelăm la aceste alimente. În afara conținutului redus de substanțe chimice, numeroase alimente organice au un profil nutrițional mai bun, datorită modului în care au fost cultivate sau crescute.

Diferența este reprezentată de modul în care sunt produse alimentele. Dacă luăm ca exemplu ouăle, laptele, fructele și  legumele, versiunea organică este produsă fără următorii compuși:

  • Organisme modificate genetic
  • Hormoni de creștere
  • Iradiere
  • Antibiotice
  • Pesticide sintetice, îngrășăminte sau erbicide

În esență, dacă alegem să cumpărăm alimente organice, vom avea parte de acele produse care au fost create fără conservanți, aditivi sau radiații. Pentru ca un produs să fie certificat organic, acesta trebuie să fie fabricat din cel puțin 95% ingrediente organice.

Avantaje:

  • Alimentele organice poluează mai puțin: este un lucru bine cunoscut faptul că există o serie de poluanți derivați din agricultură și care provoacă daune majore mediului. Apele subterane din aceste zone agricole sunt adesea foarte poluate cu diferite pesticide și îngrășăminte. Acest lucru nu se întâmplă și în cazul agriculturii ecologice, deoarece aceasta reduce drastic orice risc de poluare a apei și poate preveni, de asemenea, eroziunea solului.
  • Au valori nutriționale mai bune: culturile organice tind să aibă o concentrație crescută de nutrienți și antioxidanți. Aceștia sunt esențiali pentru a ne proteja de unele boli precum Alzheimer, afecțiuni oncologice și boli cardiovasculare.

Interesant este faptul că mai multe studii au descoperit faptul că laptele organic și ouăle conțin de 2 ori mai mult omega-3 decât varianta standard.

  • Carnea organică este mai sigură: deoarece aceasta este crescută fără hormoni, se consideră că este mult mai sigură în ceea ce privește consumul. De asemenea, nu sunt utilizate antibiotice sau pesticide, ceea ce reprezintă un alt avantaj semnificativ.

Dezavantaje:

  • Costul: dacă ați cumpărat alimente organice știți, cu siguranță, că acestea costă mult mai mult decât variantele standard. Prețurile ridicate se datorează faptului că există recolte mai mici în comparație cu agricultura care folosește îngrășăminte și pesticide, existând o cerere relativ mare. În plus, deoarece producția de alimente organice necesită mai multă forță de muncă, acest lucru contribuie la creșterea prețului produselor.
  • Termenul de valabilitate mai redus: atât legumele organice, cât și fructele expiră mai repede decât variantele convenționale. Motivul este reprezentat de faptul că acestea nu sunt tratate cu aceiași conservanți care se utilizează în mod obișnuit, astfel încât alimentele să aibă o durată de viață mai mare.

Doar pentru că un produs este organic, nu înseamnă că acel aliment este și sănătos. Eticheta poate spune că produsul este organic și totuși poate conține cantități semnificative de zahăr adăugat, aditivi sau sare. Indiferent de varianta preferată, trebuie să verificați întotdeauna eticheta produsului, acordând o atenție deosebită listei de ingrediente.