Antrenamentul Fizic Favorizeaza Aparitia Senzatiei de Satietate?

Un medicament care ne-ar determina să mâncăm mai puțin ar putea ajuta peste 650 de milioane de oameni din întreaga lume care se confruntă cu obezitatea. Unul dintre ‘’candidații’’ care a atras atenția cercetătorilor este hormonul GDF15, care atunci când a fost administrat rozătoarelor a scăzut pofta de mâncare și greutatea corporală. Noile cercetări de la Universitatea din Copenhaga, au constatat că oamenii produc cantități semnificative de GDF15 în timpul perioadelor prelungite de efort fizic, acest lucru datorându-se, probabil, stresului resimțit.
Acest studiu a evidențiat diferențele dintre administrarea acestui hormon ca medicament și eliberarea acestuia în mod natural, ca răspuns la activitatea fizică intensă.
Astfel, acesta este un pas important către înțelegerea rolului pe care îl are hormonul GDF15 în reglarea apetitului și a echilibrului energetic.
Descoperirile recente, realizate pe rozătoare și maimuțe demonstrează faptul că atunci când hormonul este administrat ca medicament scade apetitul, însă determină și apariția senzației de greața și amețeala.
Cu toate acestea, se cunosc puține informații despre modul în care funcționează acest hormon atunci când este eliberat în mod natural de organism.
Astfel, cu scopul de a obține mai multe date, cercetătorii și-au propus să realizeze o serie de studii clinice, pe oameni și studii in vitro.
Printre principalele lor constatări a fost faptul că exercițiul fizic cu durată de minim 2 ore, are ca rezultat o creștere de 4 până la 5 ori a valorilor hormonului GDF15, funcționând ca un indicator, care semnalizeazâ apariția stresului indus de efort.
Alte studii au confirmat aceste descoperiri, susținând că anumite exerciții aerobice, cum ar fi alergatul, mersul pe bicicletă sau înotul, diminuează, de fapt, pofta de mâncare, prin modificarea nivelurilor hormonale care declanșează apariția senzației de foame.
Oamenii de știință consideră că încălzirea corpului în timpul activității fizice poate juca un rol esențial în procesul de reglare a apetitului, având ca rezultat scăderea acestuia, creierul fiind cel care primește semnalele și se ocupă de reglarea propriu-zisă.
Aceștia cred că procesul ar putea fi similar cu ceea ce se întâmplă în organism atunci când mâncăm alimente condimentate.
Când consumăm alimente care conțin ardei iute, temperatura corpului crește și pofta de mâncare scade. Acest lucru se datorează faptului că ardeiul iute conține un compus numit ‘’capsaicină‘’, care interacționează cu receptorii senzoriali din organism, diminuând pofta de mâncare.
Proprietățile capsaicinei de diminuare a apetitului reprezintă și motivul pentru care acest compus este popular și regăsit frecvent în numeroase suplimente sau tratamente pentru slăbit.
Pe baza acestei idei, cercetătorii au demonstrat faptul că această creștere a temperaturii corporale resimțită după exerciții, ar putea stimula zonele creierului responsabile de homeostazie și reglarea proceselor de bază, inclusiv alimentația.
Prin urmare, exercițiile fizice pot diminua temporar apetitul, prin anumite procese de adaptare a organismului la efort, precum eliberarea hormonului GDF15. Deși în prezent se consideră că scăderea poftei de mâncare ajută la obținerea unui deficit caloric în zilele de antrenament, sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege modul în care funcționează acest hormon în afara efortului fizic și cum influențează acesta pofta de mâncare.