Antrenamentul pe Stomacul Gol – Risc Vs Beneficiu

Antrenamentul pe Stomacul Gol – Risc Vs Beneficiu

Aceasta este o teorie populară, bazată pe ideea că nivelul zahărului din sânge este scăzut în urma postului de peste noapte și prin urmare, arderea grăsimilor este intensificată în timpul exercițiului fizic. Totuși, te ajută această variantă să arzi mai multe grăsimi? Nu neapărat. Studiile au arătat faptul că doar pentru că folosești mai multe grăsimi drept combustibil nu înseamnă că arzi, de fapt, mai multe grăsimi. Arderea grăsimilor este legată mai mult de aportul caloric total, nu doar de tipul de energie pe care corpul îl folosește pentru antrenament.

Cel puțin un studiu, publicat în National Strength and Conditioning Journal, a arătat faptul că arderea caloriilor este aceeași în timpul antrenamentului de tip cardio, indiferent dacă mâncăm înainte sau nu.

De fapt, autorul studiului sugerează faptul că exercițiul fizic în stare de post poate afecta depozitele de proteine, reducându-le cu până la 10.4%. Dacă obiectivul vostru este masa musculară, acest efect poate reprezenta un mare dezavantaj.

De regulă, dacă arzi mai mulți carbohidrați în timpul unui antrenament, inevitabil arzi mai multe grăsimi în perioada post-exercițiu și invers.

În cele din urmă, dacă omiteți să mâncați înaintea exercițiului fizic, este posibil să nu vă puteți antrena atât de mult sau la fel de intens în prezența senzației de foame. Asta înseamnă că ați putea ajunge să ardeți mai puține calorii decât în situația în care ați fi mâncat și v-ați fi antrenat mai mult sau mai intens.

Fiecare dintre noi trebuie să găsească o modalitate care să funcționeze în concordanță cu obiectivele propuse. S-ar putea să te simți bine realizând un antrenament cardio pe stomacul gol, însă antrenamentul de forță necesită mai multă energie și solicită sistemul muscular într-un mod diferit față de activitățile de anduranță.

Iată câteva dintre beneficiile consumului de alimente înainte de antrenament:

  • Se evită scăderea nivelului glicemiei, situație care duce la apariția amețelii, lipsa puterii de concentrare, durere de cap, schimbarea dispoziției, etc.
  • Mărește capacitatea de recuperare a organismului și favorizează creșterea forței
  • Face antrenamentele mai plăcute și prin urmare, ajută la menținerea consecvenței
  • Permite susținerea unor antrenamente mai lungi și mai intense

Când vă antrenați prea intens în stare de post, anumite fibre musculare se pot degrada. Acest lucru se datorează faptului că organismul va folosi aminoacizi pentru conservarea nivelului glicemiei. Scăderea cronică a glicemiei și creșterea nivelului de cortizol pot duce la slăbirea sistemului imunitar.

În plus, unele studii au arătat un alt risc al antrenamentului pe stomacul gol: este posibil să apară o tendință puternică de a mânca excesiv după efortul fizic, ceea ce ar putea anula orice avantaj al arderii grăsimilor.

Cea mai bună strategie pentru obiectivul de a slăbi, este să mănânci cu 1-2 ore înaintea antrenamentului de rezistență. Dacă te trezești devreme și realizezi efortul fizic în prima parte a zilei, o gustare rapidă (un shake de proteină, un fruct, un baton de cereale, etc) poate oferi energia necesară finalizării antrenamentului. În acest fel, puteți încuraja procesul de ardere a grăsimilor fără să vă privați corpul de combustibilul necesar.