Apa Alcalina si Ionizata – Marketing fara Beneficii?

Apa Alcalina si Ionizata – Marketing fara Beneficii?

Se cunoaște faptul că apa este esențială pentru buna funcționare a organismului nostru. Probabil că știți, de asemenea, că deshidratarea este un fenomen periculos, având în vedere faptul că organismul uman este alcătuit în proporție de aproximativ 60% din apă, aceasta fiind necesară pentru fiecare funcție a organismului, cum ar fi respirația și digestia. Promotorii apei alcaline susțin că aceasta asigură o hidratare mai bună decât apa obișnuită și că poate neutraliza aciditatea din organism. Dar sunt aceste ipoteze susținute de știință?

Ce este apa alcalină?

Pentru a răspunde la această întrebare, mai întâi trebuie să înțelegem ce reprezintă Ph-ul.

În chimie, Ph-ul este o măsură a acidității unei soluții. Un Ph mai mic de 7 este acid, în timp ce unul mai mare de 7 este alcalin.

Ph-ul apei pure este de 7, însă datorită diferitelor impurități, ceea ce bem poate avea un Ph ușor mai mare sau mai mic.

De exemplu, apa de fântână poate avea un Ph cuprins între 6,5 (ușor acid) și 8.5 (ușor alcalin), datorită mineralelor transmise din sol. Majoritatea apei de la robinet are un Ph de aproximativ 7,5 datorită substanțelor chimice precum clorul, fluorul și alte elemente care fac apa ușor alcalină.

Ce este apa ionizată?

Apa pură este compusă din 3 atomi: 2 atomi de hidrogen și unul de oxigen, cu sarcină neutră. Așadar, prin definiție, moleculele de apă nu sunt ioni.

Moleculele de apă sunt, de asemenea, foarte stabile, ceea ce înseamnă că rareori se descompun sau își schimbă forma, dacă nu sunt influențate de diferite substanțe chimice sau electricitate. Asta înseamnă că, la un moment dat, există doar câțiva ioni pentru fiecare miliard de molecule de apă.

Cu toate acestea, există o modalitate mult mai simplă de a crește conținutul ionilor din apă: adăugarea mineralelor. Practic, simpla adăugare de sare de masă ionizează apa.

Motivul principal pentru care oamenii preferă apă alcalină este speranța că le va îmbunătăți starea de sănătate, acest lucru realizându-se, de regulă, prin creșterea alcalinității sângelui. Un mediu alcalin este dezirabil, deoarece se consideră că majoritatea afecțiunilor se pot dezvolta doar într-un mediu acid.

Când vine vorba de apa ionizată, motivele pentru care aceasta este preferată sunt reprezentate de următoarele avantaje:

  • diminuarea inflamației
  • reducerea stresului oxidativ
  • favorizează hidratarea

Astfel, consumul are ca rezultat pierderea în greutate, o piele mai sănătoasă, un risc mai scăzut de dezvoltare a afecțiunilor oncologice și alte beneficii.

Știința, însă, nu este de acord. Cercetările arată că ceea ce mâncăm sau bem nu are aproape niciun impact asupra pH-ului sanguin sau al organelor. Și acesta este un lucru pozitiv, în caz contrar, probabil că acum nu ați mai fi citit acest articol.

La fel ca temperatura corporală, pH-ul sanguin este reglat astfel încât să rămână în intervalul 7,36-7,44, lucru pe care oamenii de știință l-au dovedit de-a lungul timpului, încă din 1930.

Pentru a influența pH-ul semnificativ, trebuie sa aibă loc un fenomen extrem, cum ar fi dezvoltarea diabetului, înfometarea sau supradozajul cu alcool. Astfel, este contrazisă credința populară, conform căreia, pentru a produce modificări la nivelul pH-ului, este necesar consmul unui hamburger sau al unui suc.

Cu alte cuvinte, organismul folosește numeroase metode pentru a crește sau a reduce pH-ul alimentelor și lichidelor pe care le consumăm, în funcție de diferitele etape ale digestiei.

Cercetătorii au analizat fiecare studiu care cuprinde această temă de la începutul științei moderne. În cele 8.278 de lucrări pe care le-au cercetat, nu au identificat nicio legătură între cantitatea de alimente acide sau alcaline pe care le consumăm și riscul de cancer al vezicii urinare. Oamenii de știință au analizat, de asemenea, dacă urina acidă sau alcalină a fost un factor favorizant pentru dezvoltarea cancerului și au constatat, din nou, că răspunsul este negativ.

Asemănător, apa tratată de un ionizator nu este mai bună pentru diminuarea inflamației sau a stresului oxidativ, argumentele care susțin această ipoteză bazându-se pe pseudoștiință. Atât apa alcalină, cât și cea ionizată, reprezintă manifestări ale unor tehnici de marketing, care au generat alte mituri legate de sănătate și fitness.