Apa Minerala – Mituri Demontate

Apa Minerala – Mituri Demontate

Apa este esențială pentru buna funcționare a corpului uman. Spre deosebire de strămoșii noștri, nu suntem limitați doar la apa plată pentru a ne potoli setea. Astăzi, putem alege între multe tipuri și gusturi de apă. Întrebarea este dacă acestea oferă aceeași hidratare și beneficii pentru corp ca apa plată. În ultimii ani popularitatea apei minerale a crescut exponențial. De fapt, vânzările apei minerale au crescut cu 23.4% față de anul 2020, potrivit Fortune.

Apa carbogazoasă este creată prin dizolvarea dioxidului de carbon în apă sub presiune. Această reacție oferă apei textura efervescentă.

În ultimul timp au apărut tot mai multe teorii conform cărora apa carbogazoasă nu este la fel de sănătoasă ca apa normală, deoarece apa minerală poate deteriora dinții, ne poate deshidrata, împiedică absorbția calciului în oase, favorizează apariția sindromului de colon iritabil și ultimele studii sugerează, de asemenea, o posibilă legătură cu creșterea în greutate.

Apa minerală are o reputație nefavorabilă deoarece este asociată cu băuturile carbogazoase îndulcite care au dus la scăderea densității osoase, din cauza acidului fosforic, un compus care nu este întâlnit în apa minerală obișnuită.

Studiile au asociat cariile dentare cu băuturile carbozagoase care conțin zahăr și acid citric. S-a demonstrat că apa minerală obișnuită nu crește riscul apariției afecțiunilor dentare. Cu toate acestea, atunci când se adaugă ingrediente precum zahăr, acizi și sodiu, riscul apariției cariilor dentare crește.

O altă teorie este că băuturile carbogazoase pot provoca sindromul colonului iritabil. Potrivit World Journal of Gastroenterology, această boală afectează între 9 și 23% din populația globală. Unele studii au arătat că apa minerală nu este cauza acestui sindrom, însă poate agrava simptomele afecțiunii la unii oameni.

Există, de asemenea, afirmații care susțin că apa minerală poate duce la creșterea în greutate. Este vorba despre apele carbogazoase care conțin acizi artificiali, arome, sodiu și îndulcitori pe bază de zahăr. Studiile au arătat că aditivii din băuturile carbogazoase conțin adesea calorii ascunse, care pot contribui la creșterea în greutate.

Atât timp cât apa nu conține aditivi, este la fel de hidratantă ca apa plată. Dacă vă place apa carbogazoasă, cercetările au arătat că acest tip de apă (cu nivel mai ridicat de calciu și bicarbonat) asigură, de fapt, o hidratare superioară față de apa obișnuită în timpul exercițiilor fizice intense.

Mai mult, conform unei analize recente privind calitatea apelor minerale din România, se pare că izvoarele de ape minerale din țara noastră sunt mult mai sănătoase decât majoritatea celor existente în Europa. România este una dintre cele mai cunoscute țări din lume la acest capitol. Studiile de specialite realizate pe piața apei minerale din țara noastră, arată că România deține mai mult de jumătate din rezervele de apă minerală ale Europei, mai exact 60%.

Prin urmare, părerea generală în acest moment afirmă faptul că apa carbogazoasă este la fel de hidratantă și sănătoasă ca apa obișnuită și nu există nici un dezavantaj dacă preferați această variantă pentru a rămâne hidratați. Pentru a vă asigura că apa minerală pe care o consumați este o alegere sănătoasă, citiți etichetele ingredientelor pentru a evita aditivii sau caloriile nedorite.