47% dintre Tratamentele pentru Infectiile Tractului Urinar sunt Nepotrivite - Solutia?

Aproximativ jumătate dintre femeile cu infecții necomplicate ale tractului urinar primesc antibiotice ineficiente. De asemenea, aproape 3 sferturi dintre femeile care s-au prezentat la medic pentru această afecțiune au primit un tratament mai lung decât este necesar, potrivit unui studiu amplu realizat de Society for Healthcare Epidemiology of America.
Prescripțiile inadecvate de antibiotice pentru infecțiile necomplicate ale tractului urinar sunt comune și au consecințe semnificative.
Oamenii de știință au analizat datele de la 670.400 de femei, cu vârste cuprinse între 18 și 44 de ani, care au primit un tratament ambulatoriu pentru infecție necomplicată a tractului urinar, în perioada aprilie 2011-iunie 2015.
Cercetătorii au identificat apoi prescripțiile de antibiotice, au evaluat respectarea ghidurilor clinice și au comparat tiparele de utilizare a antibioticelor în zone rurale și urbane.
Pacienții din mediul rural au primit mai frecvent o rețetă cu durată neadecvat de lungă a terapiei față de pacienții din mediul urban, conform unor analize a datelor geografice.
Atât alegerea unui tratament antibiotic necorespunzător, cât și stabilirea unei durate excesive a terapiei au scăzut ușor pe parcursul perioadei de studiu. Totuși, la finalul studiului s-a constatat faptul că aproximativ 47% din antibioticele recomandate erau ineficiente și 76% dintre acestea erau recomandate pentru o perioadă de timp prea lungă.
Aceste descoperiri sunt deosebit de importante, întrucât dovezile acumulate sugerează faptul că pacienții au rezultate mai bune atunci când se realizează antibiograma pentru a stabili cu exactitate cea mai bună opțiune de tratament.
Antibiograma este o analiză care stabilește pe o cultură bacteriană de laborator sensibilitatea sau rezistența unei bacterii față de un antibiotic, care este preconizat a fi folosit în tratamentul unei afecțiuni, determinate de bacteria respectivă.
Eficiența unui tratament cu antibiotice este condiționată, în primul rând, de sensibilitatea agentului patogen față de antibioticul respectiv, ceea ce se stabilește cu ajutorul antibiogramei.
Astfel, utilizarea unor antibiotice cu spectru îngust (dar eficient), în detrimentul celor cu spectru larg (de regulă, antibioticele cu spectru larg sunt foarte toxice pentru organism și influențează negativ microflora) și micșorarea duratei de trament au oferit rezultate mai bune în cadrul acestei meta-analize.
Stabilirea tratamentului pe baza antibiogramei aduce beneficii pacientului și societății, prin prevenirea evenimentelor adverse, evitând perturbarea microbiomului și apariția infecțiilor rezistente la antibiotice.
Cei care s-au confruntat vreodată cu o infecție a tractului urinar cunosc faptul că această afecțiune poate fi dureroasă și persistentă. Având o rată ridicată a recurenței și afectând în primul rând femeile (se estimează faptul că aproximativ 50% dintre femei vor experimenta cel puțin o dată în viață această afecțiune), este esențial să ne prezentăm la medic din timp, astfel încât să primim tratamentul potrivit.
Cu toate acestea, ce s-ar întâmpla dacă pacienții s-ar putea vaccina împotriva infecțiilor urinare? Într-un studiu început pe 1 martie de către National Academy of Sciences, cercetătorii au descris o nouă abordare terapeutică, sub forma unui vaccin, care să rezolve problemele menționate în acest articol și totodată, să sprijine sistemul imunitar în lupta împotriva bacteriilor care determină apariția acestei afecțiuni.