Aronia – Unul dintre cele mai Potente Superalimente

Aronia – Unul dintre cele mai Potente Superalimente

Deoarece tot mai multe persoane sunt interesate să aibă un stil de viață mai sănătos, oamenii au început să se orienteze tot mai mult spre consumul fructelor, legumelor, al alimentelor cât mai naturale, în general. Astfel, au fost redescoperite proprietățile diferitelor tipuri de alimente, alături de beneficiile pe care acestea le aduc organismului. Fructul aronia a primit denumirea de superaliment, ca urmare a faptului că prezintă o putere antioxidantă impresionantă, depășind fructele de acai, afinele, zmeura, merișoarele și goji. Totodată, studiile au arătat că aceste fructe pot regla metabolismul prin diverse acțiuni asupra organismului.

Printre cei mai importanți antioxidanți din compoziția acestor fructe se numără acizii fenolici, antocianinele și flavonoidele. În urma unui studiu recent, cercetătorii au observat că extractul din fructe de aronia reduce în mod semnificativ stresul oxidativ cauzat de medicamentele antipsihotice, în mai puțin de 24 de ore.

Însă, acest puternic efect antioxidant a fost observat în mai multe studii importante. Această aptitudine a fost analizată de către oamenii de știință, prin realizarea unui test care determină capacitatea de absorbție a radicalilor liberi. Cercetătorii au observat că aceste fructe absorb rapid radicalii liberi, suprimând efectele negative pe care aceștia le-ar putea exercita asupra organismului.

De exemplu, în cadrul acestui test de determinare a capacității de absorbție a radicalilor liberi, afinele au obținut un scor de 4.669 la 100 de grame, în timp ce fructele de pădure aronia au ajuns la 16.062 la 100 de grame.

Datorită profilului nutrițional impresionant, aceste fructe de pădure pot avea un efect benefic asupra tensiunii arteriale, pot diminua colesterolul, stabiliează nivelul zahărului din sânge și chiar îmbunătățesc starea de sănătate și luminozitatea pielii.

  • Fructele de Aronia luptă împotriva infecțiilor urinare: în urma unui studiu în care participanții au consumat zilnic, timp de 3 luni, aproximativ 100 de ml de suc obținut din aceste fructe, s-a constatat faptul că s-a diminuat în proprție de 55% riscul de apariție a infecțiilor de tract urinar.
  • Eficiente în combaterea celulitei: Oamenii de știință au analizat structura pielii prin ultrasonografie în cazul unor femei cu celulită, care au consumat timp de 90 de zile 100 de ml de suc de aronia. Acestea au observat o diminuare a grosimii țesutului subcutanat de 1.9 mm. După 45 de zile de consum, edemul a scăzut cu 55.2%.
  • Protejează sistemul cardiovascular: Antioxidanții din aceste fructe contribuie la diminuarea colesterolului și a trigliceridelor, factori care sporesc riscul de apariție și dezvoltare a afecțiunilor cardiovasculare și a diabetului.
  • Protejează ficatul și stomacul: Într-un studiu pe rozătoare s-a demonstrat că sucul obținut din fructele de aronia a redus severitatea simptomelor care apar ca urmare a unui ficat afectat. Un alt studiu a demonstrat faptul că aceste fructe protejează stomacul prin prezența unor compuși activi, care stimulează producția de mucus și au capacitatea de a combate efectele negative ale stresului oxidativ asupra stomacului. 

Fructele de aronia sunt bogate în fibre, vitamina C și conțin cantități semnificative de antioxidanți. În plus, cercetările sunt în continuă desfășurare, pentru a descoperi efectele de lungă durată ale acestor fructe asupra organismului. Cu toate acestea, este important să menționăm faptul că aceste fructe au un gust distinct, pe care mulți îl consideră neatractiv, din cauza conținutului bogat în taninuri. Din acest motiv, majoritatea oamenilor preferă să consume aceste fructe în asociere cu alte alimente, cum ar fi afinele sau bananele.