Efectele Bauturilor Energizante Asupra Organismului Dovedite Stiintific

Efectele Bauturilor Energizante Asupra Organismului Dovedite Stiintific

Băuturile energizante sunt destinate să stimuleze energia, vigilența și concentrarea. Oamenii de toate vârstele le consumă și continuă să crească în popularitate. Cu toate acestea, unii profesioniști din domeniul sănătății au avertizat că băuturile energizante pot avea consecințe nocive, ceea ce a determinat mulți oameni să pună la îndoială siguranța acestora. Acest articol cântărește binele și răul băuturilor energizante, oferind o analiză extinsă a efectelor lor asupra sănătății.

Ce sunt băuturile energizante?

Băuturile energizante sunt băuturi care conțin ingrediente comercializate pentru a crește performanța energetică și mentală. Red Bull, 5-Energy Energy, Monster, AMP, Rockstar, NOS și Full Throttle sunt exemple de produse populare pentru băuturi energizante.

Aproape toate băuturile energizante conțin ingredientul cofeină pentru a stimula funcția creierului și a crește vigilența și concentrarea. Cu toate acestea, cantitatea de cofeină diferă de la produs la produs. Băuturile energizante conțin, de asemenea, mai multe alte ingrediente. Câteva dintre cele mai comune ingrediente, altele decât cofeina, sunt enumerate mai jos:

 • Zahar: De obicei, principala sursă de calorii din băuturile energizante, deși există variante care nu conțin zahăr.
 • Vitamine B: joacă un rol important în transformarea alimentelor pe care le consumi în energie pe care corpul tău o poate folosi.
 • Derivați de aminoacizi: Exemple sunt taurina și L-carnitina. Ambele sunt produse în mod natural de corp și au roluri în mai multe procese biologice.
 • Extractele din plante: Guarana este probabil inclusă pentru a adăuga mai multă cofeină, în timp ce ginsengul poate avea efecte pozitive asupra funcției creierului.

  Băuturile energizante pot îmbunătăți funcția creierului

  Oamenii consumă băuturi energizante din mai multe motive. Una dintre cele mai populare este creșterea vigilenței mentale prin îmbunătățirea funcției creierului.

  Studii multiple confirmă faptul că băuturile energizante pot îmbunătăți într-adevăr funcțiile creierului, cum ar fi memoria, concentrația și timpul de reacție, reducând în același timp oboseala mentală.

  Mulți cercetători consideră că această creștere a funcției creierului poate fi atribuită exclusiv cofeinei, în timp ce alții au speculat că combinația de cofeină și zahăr din băuturile energizante este necesară pentru a vedea cel mai mare beneficiu.

  Băuturile energizante pot ajuta oamenii să funcționeze atunci când sunt obosiți

  Un alt motiv pentru care oamenii consumă băuturi energizante este să îi ajute să funcționeze atunci când sunt lipsiți de somn sau obosiți. Șoferii care călătoresc pe drumuri lungi, târziu în noapte, ajung deseori la băuturi energizante pentru a-i ajuta să rămână alerta în timp ce sunt la volan.

  Studii multiple folosind simulări de conducere au ajuns la concluzia că băuturile energizante pot crește calitatea conducerii și pot reduce somnolența, chiar și la șoferii lipsiți de somn.

  În mod similar, mulți muncitori care lucrează în schimbul de noapte folosesc băuturi energizante pentru a-i ajuta să îndeplinească cerințele locului de muncă în timpul orelor în care cei mai mulți oameni dorm profund.

  Băuturile energizante pot cauza probleme cardiace

  Cercetările indică faptul că băuturile energizante pot îmbunătăți funcția creierului și vă pot ajuta să rămâneți atenți când sunteți obosit.

  Cu toate acestea, există și îngrijorări că băuturile energizante pot contribui la probleme cardiace. O analiză a arătat că utilizarea băuturilor energizante a fost implicată în mai multe cazuri de probleme cardiace, care au necesitat vizite în camera de urgență. În plus, peste 20.000 de prezentări la secția de urgență sunt asociate cu consumul de băuturi energizante în fiecare an doar în SUA.

  Mai multe studii efectuate la oameni au arătat, de asemenea, că consumul de băuturi energizante poate crește tensiunea arterială și ritmul cardiac și poate scădea markeri importanți ai funcției vaselor de sânge, care ar putea fi dăunătoare pentru sănătatea inimii.

  Majoritatea experților consideră că problemele cardiace asociate consumului de băuturi energizante apar ca urmare a aportului excesiv de cofeină. Acest lucru pare rezonabil, deoarece multe dintre persoanele care au suferit probleme cardiace grave după ce au băut băuturi energizante au consumat mai mult de trei băuturi energizante la un moment dat sau, de asemenea, le-au amestecat cu alcool.

  Deși poate fi necesar să fiți precaut cu privire la utilizarea băuturilor energizante dacă aveți antecedente de boli de inimă, consumul lor ocazional și în cantități rezonabile este puțin probabil să provoace probleme cardiace la adulții sănătoși fără antecedente de boli de inimă.

  Amestecarea de băuturi energizante și alcool are riscuri grave pentru sănătate

  Amestecarea băuturilor energizante cu alcoolul este incredibil de populară în rândul tinerilor adulți și al studenților. Cu toate acestea, acest lucru prezintă o problemă majoră de sănătate publică.

  Această combinație poate fi foarte îngrijorătoare. Persoanele care ingeră băuturi energizante cu alcool tind să raporteze un consum mai mare de alcool. De asemenea, sunt mai predispuși să bea și să conducă și să sufere de leziuni legate de alcool.

  Mai mult, un studiu efectuat pe 403 de tineri adulți australieni a arătat că persoanele au șanse de aproape 6 ori mai mari să experimenteze palpitații ale inimii dupa ce au consumat băuturi energizante amestecate cu alcool în comparație cu cei care au consumat alcool simplu.

  Băuturile energizante alcoolice preamestecate au crescut în popularitate în ultiimii ani dar Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) a forțat companiile să elimine stimulentele din băuturile alcoolice în urma rapoartelor despre probleme medicale și decese.

  Cu toate acestea, multe persoane și baruri continuă să amestece singuri băuturi energizante și alcool. Din motivele de mai sus, nu este recomandat să consumați băuturi energizante amestecate cu alcool.

  Copiii sau adolescenții ar trebui să bea băuturi energizante? 

  Se estimează că 31% dintre copiii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani consumă în mod regulat băuturi energizante. Cu toate acestea, conform recomandărilor publicate de Academia Americană de Pediatrie în 2017, băuturile energizante nu trebuie consumate de copii sau adolescenți.

  Raționamentul lor este faptul că doza de cofeina găsită în băuturile energizante pune copiii și adolescenții la risc de a deveni dependenți de substanță și poate avea, de asemenea, efecte negative asupra inimii și creierului în curs de dezvoltare. 

  Experții stabilesc, de asemenea, limite de cofeină pentru aceste vârste, recomandând adolescenților să consume nu mai mult de 100 mg de cofeină zilnic, iar copiii să consume mai puțin de 1,14 mg de cofeină pe kilogram pe zi. Acest lucru este echivalent cu aproximativ 85 mg de cofeină pentru un copil de 75 de kilograme cu vârsta de 12 ani sau mai mic.

  Cât este considerat prea mult? 

  Majoritatea problemelor de sănătate care implică băuturile energizante se concentrează pe conținutul lor de cofeină. Important, în general, se recomandă ca adulții să nu consume mai mult de 400 mg de cofeină pe zi. Băuturile energizante conțin de obicei doar aproximativ 80 mg de cofeinăb la 237 ml, care este destul de aproape de o ceașcă medie de cafea. 

  În plus, mai multe băuturi energizante conțin și extracte din plante precum guarana, o sursă naturală de cofeină care conține aproximativ 40 mg de cofeină pe gram. Femeile gravide și care alăptează, copiii și adolescenții ar trebui să evite cu totul băuturile energizante.

  Concluzie

  Băuturile energizante pot obține unele dintre beneficiile promise prin creșterea funcției creierului și ajutându-vă să funcționați atunci când sunteți obosit sau lipsit de somn. Cu toate acestea, există o serie de probleme de sănătate legate de băuturile energizante, în special legate de aportul excesiv de cofeină, de conținutul de zahăr și de amestecarea acestora cu alcool. Unele persoane, inclusiv femeile însărcinate și care alăptează, copiii și adolescenții, ar trebui să evite cu totul băuturile energizante.