Beneficiile Branzei Cottage

Brânza de vaci cottage a apărut tot mai des în ultimul timp în dietele noastre, având în vedere creșterea popularității gustărilor bogate în proteine. Din punct de vedere nutrițional, brânza de vaci cottage rivalizează cu iaurtul și kefirul, iar în ultimul timp a cunoscut o îmbunătățire semnificativă a aromei, texturii, dar și a valorii nutriționale, prin adiția probioticelor.
Brânza de vaci cottage este considerată o brânză proaspătă, deoarece nu este maturată sau coaptă așa cum sunt brânzeturile tari precum parmezanul, gouda sau cheddar-ul. Pentru a obține brânză cottage, se adaugă în lapte un compus acid sau o cultură producătoare de acid, care începe procesul de separare a proteinei din zer de masa solidă.
O brânză cottage cu 2% grăsime are următoarele valori nutriționale:
- 180 de kcalorii
- 24 g de proteine
- 5 g grăsimi
- 9,5 g carbohidrați
- 706 mg sodiu
- 227 mg calciu
- 264 mg potasiu
Cu aproximativ 12 grame de proteine într-o porție de 64 de grame, brânza de vaci cottage este în mod clar un aliment proteic. Prin comparație, aceeași porție de iaurt grecesc conține aproximativ 10 grame de proteine.
De fapt, brânza de vaci cottage este un aliment excelent pentru sportivi, deoarece cercetările arată că 9 grame de proteine pe bază de lapte pot fi suficiente pentru a stimula sinteza proteică în urma antrenamentelor.
Proteinele din brânza cottage sunt reprezentate în principal de cazeină, care necesită o perioadă mai îndelungată de digestie, ceea ce favorizează senzația de sațietate.
Un studiu recent a constatat faptul că atunci când este echivalată din punctul de vedere al caloriilor și al numărului de proteine, brânza cottage este la fel de sățioasă ca ouăle, fiind astfel o opțiune excelentă pentru micul dejun sau pentru o gustare în timpul zilei.
În plus, întrucât consumul de cazeină are ca rezultat o eliberare lentă de aminoacizi în organism, anumite studii susțin că brânza cottage stimulează sinteza proteică și repararea sistemului muscular peste noapte, atunci când este consumată înaintea somnului.
Când vine vorba de menținerea sănătății oaselor, brânza de vaci cottage nu iese în evidență doar prin conținutul de calciu. Mai conține, de asemenea, conține o treime din necesarul zilnic de fosfor într-o porție de 64 de grame. Fosforul poate fi unul dintre mineralele mai puțin cunoscute, însă acest lucru nu îl face mai puțin important. Acesta este vital pentru întărirea sistemului osos și face parte din ATP, sursa cheie de energie, la care apelează organismul atunci când realizăm efort fizic.
Nu trebuie trecut cu vederea nici seleniul care se regăsește în acest aliment. Aportul mărit al acestui nutrient poate diminua riscul de a suferi de depresie și diabet de tip 2.
Un alt nutrient demn de remarcat este riboflavina, o vitamină B, care ajută organismul în procesul de metabolizare al carbohidraților, al proteinelor și al grăsimilor, ceea ce are ca efect o absorbție superioară a acestor nutrienți. Prin urmare, brânza de vaci cottage îndeplinește toate condițiile atât din punct de vedere nutrițional, cât și în ceea ce privește accesibilitatea și versatilitatea, fiind o variantă de gustare proteică ideală.