Beneficiile Imediate si Tardive ale Renuntarii la Fumat

Fumatul este una dintre principalele cauze ale decesului care poate fi prevenit la nivel mondial, dar renunțarea poate fi descurajantă. Mulți se tem că va dura mult timp pentru a vedea îmbunătățiri în sănătate și bunăstare, dar calendarul pentru a vedea beneficii reale este mai rapid decât își dau seama majoritatea oamenilor.

Beneficiile pentru sănătate încep în doar o oră după ultima țigară și continuă să se îmbunătățească.

  • Renunțarea la fumat înseamnă întreruperea ciclului dependenței și, în esență, reconectarea creierului pentru a nu mai pofti nicotină.
  • Pentru a avea succes, fumătorii care doresc să renunțe trebuie să aibă un plan pentru a învinge poftele și declanșatorii.
  • Beneficiile renunțării la fumat încep în doar 1 oră după ultima țigară.
  • Cu cât un fumător renunță mai repede, cu atât mai repede își vor reduce riscul de cancer, boli de inimă și plămâni și alte afecțiuni legate de fumat.

Beneficiile sunt aproape instantanee. De îndată ce o persoană nu mai fumează, corpul său începe să-și revină în următoarele moduri: 

După 1 oră

În doar 20 de minute de la ultima tigară, ritmul cardiac scade și revine la normal. Tensiunea arterială începe să scadă, iar circulația poate începe să se îmbunătățească. 

După 12 ore 

Țigările conțin o mulțime de toxine cunoscute, inclusiv monoxid de carbon, un gaz prezent în fumul de țigară. Acest gaz poate fi dăunător sau fatal în doze mari și împiedică pătrunderea oxigenului în plămâni și sânge. Când este inhalat în doze mari într-un timp scurt, sufocarea poate apărea din lipsa de oxigen. 

După doar 12 ore fără țigară, corpul se curăță de excesul de monoxid de carbon din țigări. Nivelul de monoxid de carbon revine la normal, crescând nivelul de oxigen al organismului. 

După 1 zi 

La doar 1 zi după renunțarea la fumat, riscul de infarct începe să scadă. Fumatul crește riscul de a dezvolta boli coronariene prin scăderea colesterolului bun, ceea ce face ca exercițiile sănătoase pentru inimă să fie mai greu de făcut. Fumatul crește, de asemenea, tensiunea arterială și crește cheagurile de sânge, crescând riscul de accident vascular cerebral. 

În doar 1 zi după renunțarea la fumat, tensiunea arterială a unei persoane începe să scadă, scăzând riscul de boli de inimă din cauza hipertensiunii arteriale induse de fumat. În acest scurt timp, nivelurile de oxigen ale unei persoane vor fi crescut, ceea ce face activitatea fizică și exercițiile fizice mai ușoare de făcut, promovând obiceiuri sănătoase pentru inimă. 

După 2 zile 

Fumatul afectează terminațiile nervoase responsabile de simțurile mirosului și ale gustului. În doar 2 zile după renunțare, o persoană poate observa un simț al mirosului sporit și gusturi mai vii pe măsură ce acești nervi se vindecă.

După 3 zile 

La 3 zile după renunțarea la fumat, nivelurile de nicotină din corpul unei persoane sunt epuizate. Deși este mai sănătos să nu aveți nicotină în organism, această epuizare inițială poate provoca retragerea nicotinei. Aproximativ 3 zile după renunțare, majoritatea oamenilor vor experimenta starea de spirit și iritabilitate, dureri de cap severe și pofte pe măsură ce corpul se reajustează. 

După 1 lună 

În doar o lună, funcția pulmonară a unei persoane începe să se îmbunătățească. Pe măsură ce plămânii se vindecă și capacitatea pulmonară se îmbunătățește, foștii fumători pot observa mai puțină tuse și dificultăți de respirație. Rezistența sportivă crește și foștii fumători pot observa o capacitate reînnoită pentru activități cardiovasculare, cum ar fi alergatul și săriturile. 

După 9 luni 

La nouă luni după renunțare, plămânii s-au vindecat semnificativ. Structurile delicate, asemănătoare părului din interiorul plămânilor, cunoscute sub numele de cilii, s-au recuperat din fumul de țigară cu taxă. Aceste structuri ajută la împingerea mucusului din plămâni și la combaterea infecțiilor. În această perioadă, mulți foști fumători observă o scădere a frecvenței infecțiilor pulmonare, deoarece cilii vindecați își pot face treaba mai ușor.

După 1 an

Riscul de boli de inimă va scădea la jumătate după renunțarea la fumat timp de 1 an, iar arterele și vasele de sânge vor începe să se lărgească după 5 ani. La un an după renunțarea la fumat, riscul unei boli coronariene scade la jumătate. Acest risc va continua să scadă după 1 an. 

După 5 ani 

Țigările conțin multe toxine cunoscute care determină îngustarea arterelor și a vaselor de sânge. Aceleași toxine cresc, de asemenea, probabilitatea de a dezvolta cheaguri de sânge. După 5 ani fără fumat, corpul s-a vindecat suficient pentru ca arterele și vasele de sânge să înceapă din nou să se lărgească. Această lărgire înseamnă că sângele este mai puțin probabil să se coaguleze, scăzând riscul de accident vascular cerebral. Riscul de accident vascular cerebral va continua să se reducă în următorii 10 ani, pe măsură ce organismul se vindecă din ce în ce mai mult. 

După 10 ani 

După 10 ani, șansele unei persoane de a dezvolta cancer pulmonar și de a muri din cauza acestuia se reduc aproximativ la jumătate în comparație cu cineva care continuă să fumeze. Probabilitatea de a dezvolta cancer la gură, gât sau pancreatic s-a redus semnificativ. 

După 15 ani

După 15 ani de la renunțarea la fumat, probabilitatea de a dezvolta boli coronariene este echivalentul unui nefumător. În mod similar, riscul de a dezvolta cancer pancreatic s-a redus la același nivel ca un nefumător. 

După 20 de ani 

După 20 de ani, riscul de deces din cauze legate de fumat, incluzând atât bolile pulmonare, cât și cancerul, scade la nivelul unei persoane care nu a fumat niciodată în viața lor. De asemenea, riscul de a dezvolta cancer pancreatic s-a redus la cel al unei persoane care nu a fumat niciodată.

Concluzie:

Fumatul este un obicei dăunător care poate duce la complicații severe de sănătate și moarte. Când o persoană renunță la fumat, corpul va începe să se vindece în mod natural și să recâștige vitalitatea unui nefumător în timp. 

Unele efecte, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale, sunt observate aproape imediat. Alte efecte, cum ar fi riscurile de a dezvolta cancer pulmonar, boli de inimă și boli pulmonare, durează ani de zile până la nivelul unui nefumător. Cu toate acestea, în fiecare an de a nu fuma scade riscurile și îmbunătățește starea generală de sănătate, făcând renunțarea la fumat o alegere excelentă pentru oricine a început obiceiul.

Lasă un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate înainte de publicare