Beneficiile mai Putin Cunoscute ale Seleniului

Beneficiile mai Putin Cunoscute ale Seleniului

Seleniul este unul dintre oligoelementele esentiale, o clasă de nutrienți de origine minerală, a căror prezență în organism, în cantități mici, este vitală. Mineralele încadrate în această categorie sunt cele prezente în mod natural în corpul uman, în cantități mai mici de 1 mg/ kg de masă corporală. Rolul lor se extinde de la funcții metabolice și hormonale, la funcții celulare. Iată câteva dintre beneficiile seleniului dovedite științific:

Puternic antioxidant

Antioxidanții sunt compuși din elemente care previn deteriorarea celulelor cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt produse secundare normale ale proceselor precum metabolismul care se formează zilnic în organism.

Lucruri precum fumatul, consumul de alcool și stresul pot provoca un exces de radicali liberi. Acest lucru duce la stres oxidativ, care dăunează celulelor sănătoase. Stresul oxidativ a fost legat de afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă, Alzheimer și cancer, precum și îmbătrânirea prematură și riscul de accident vascular cerebral.

Antioxidanții, cum ar fi seleniul, ajută la reducerea stresului oxidativ, ținând sub control numărul radicalilor liberi. Acestea acționează prin neutralizarea excesului de radicali liberi și protejarea celulelor de daunele cauzate de stresul oxidativ.

Poate reduce riscul apariției anumitor tipuri de cancer

În plus față de scăderea stresului oxidativ, seleniul poate ajuta la scăderea riscului anumitor tipuri de cancer. Acest lucru a fost atribuit capacității seleniului de a reduce daunele ADN și stresul oxidativ, de a vă stimula sistemul imunitar și de a distruge celulele canceroase.

O metaanaliză a 69 de studii care a inclus peste 350.000 de persoane a constatat că a avea un nivel ridicat de seleniu în sânge a fost asociat cu un risc mai scăzut de anumite tipuri de cancer, incluzând cancerele de sân, plămâni, colon și prostate. Este important de reținut că acest efect a fost asociat doar cu seleniul obținut prin alimente, nu cu suplimente.

Cu toate acestea, unele cercetări sugerează că suplimentarea cu seleniu poate reduce efectele secundare la persoanele supuse radioterapiei.  De exemplu, un studiu a constatat că suplimentele de seleniu pe cale orală au îmbunătățit calitatea generală a vieții și au redus diareea indusă de radiații la femeile cu cancer de col uterin și uterin.

Poate proteja împotriva bolilor de inimă

O dietă bogată în seleniu vă poate ajuta să vă mențineți inima sănătoasă, deoarece nivelurile scăzute de seleniu au fost legate de un risc crescut de boli de inimă.

Într-o analiză a 25 de studii observaționale, a constatat o creștere cu 50% a nivelurilor de seleniu din sânge a fost asociată cu o reducere de 24% a riscului de boli de inimă. Seleniul poate reduce, de asemenea, markerii inflamației în corpul dumneavoastră - unul dintre principalii factori de risc pentru bolile de inimă.

De exemplu, o revizuire a 16 studii controlate, care a inclus peste 433.000 de persoane cu boli de inimă, a arătat că administrarea suplimentelor de seleniu a scăzut nivelurile de marker inflamator proteina C reactivă (CRP). În plus, a crescut nivelurile de glutation peroxidază, un puternic antioxidant.

Acest lucru indică faptul că seleniul poate ajuta la scăderea riscului bolilor de inimă prin reducerea inflamației și a stresului oxidative. Stresul oxidativ și inflamația au fost legate de ateroscleroză sau de acumularea plăcii în artere. Ateroscleroza poate duce la probleme de sănătate periculoase, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale, atacurile de cord și bolile de inimă.

Incorporarea alimentelor bogate în seleniu în dieta este o modalitate excelentă de a menține nivelurile de stres oxidativ și inflamație la un nivel minim.

Ajută la prevenirea declinului mental

Boala Alzheimer este o afecțiune devastatoare care provoacă pierderea memoriei și afectează negativ gândirea și comportamentul. Este șasea cauză de deces în Statele Unite. Se crede că stresul oxidativ este implicat atât în ​​apariția, cât și în progresia bolilor neurologice, cum ar fi Parkinson, scleroza multiplă și Alzheimer.

Mai multe studii au arătat că pacienții cu boală Alzheimer au niveluri mai scăzute de seleniu în sânge. În plus, unele studii au descoperit că antioxidanții din alimente și suplimente pot îmbunătăți memoria la pacienții cu Alzheimer.

Un mic studiu a constatat că suplimentarea cu o nucă de Brazilia bogată în seleniu pe zi îmbunătățea fluența verbală și alte funcții mentale la pacienții cu insuficiență cognitivă ușoară. Mai mult, dieta mediteraneană, bogată în alimente bogate în seleniu, cum ar fi fructele de mare și nucile, a fost asociată cu un risc mai scăzut de a dezvolta boala Alzheimer.

Este important pentru sănătatea tiroidei

Seleniul este important pentru buna funcționare a glandei tiroide. De fapt, țesutul tiroidian conține o cantitate mai mare de seleniu decât orice alt organ din corpul uman. Acest mineral puternic ajută la protejarea tiroidei împotriva daunelor oxidative și joacă un rol esențial în producerea hormonilor tiroidieni. O glandă tiroidă sănătoasă este importantă, deoarece vă reglează metabolismul și controlează creșterea și dezvoltarea.

Deficitul de seleniu a fost asociat cu afecțiuni tiroidiene, cum ar fi tiroidita Hashimoto, un tip de hipotiroidism în care sistemul imunitar atacă glanda tiroidă.

Un studiu observațional care a inclus peste 6.000 de persoane a constatat că nivelurile serice scăzute de seleniu au fost asociate cu un risc crescut de tiroidită autoimună și hipotiroidism.

În plus, unele studii au arătat că suplimentele de seleniu pot aduce beneficii persoanelor cu boala Hashimoto.

O analiză a concluzionat că administrarea zilnică de suplimente de seleniu timp de trei luni a dus la scăderea anticorpilor tiroidieni. De asemenea, a condus la îmbunătățiri ale dispoziției și bunăstării generale la cei cu boala Hashimoto. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări înainte ca suplimentele de seleniu să poată fi recomandate celor cu boala Hashimoto.

Stimulează sistemul imunitar

Sistemul imunitar menține corpul sănătos identificând și combătând potențialele amenințări. Acestea includ bacterii, viruși și paraziți. Seleniul joacă un rol important în sănătatea sistemului imunitar. Acest antioxidant ajută la scăderea stresului oxidativ din corp, ceea ce reduce inflamația și îmbunătățește imunitatea.

Studiile au demonstrat că nivelurile crescute de seleniu din sânge sunt asociate cu un răspuns imun îmbunătățit. Pe de altă parte, s-a demonstrat că deficiența dăunează funcției celulelor imune și poate duce la un răspuns imun mai lent.

Studiile au asociat, de asemenea, deficiența cu un risc crescut de deces și progresia bolii la persoanele cu HIV, în timp ce suplimentele s-au dovedit a duce la mai puține spitalizări și la o îmbunătățire a simptomelor pentru acești pacienți.

În plus, suplimentele de seleniu pot contribui la întărirea sistemului imunitar la persoanele cu gripă, tuberculoză și hepatită C.

Cele mai bune surse dietetice de seleniu

Din fericire, multe alimente sănătoase sunt bogate în seleniu. Următoarele alimente sunt surse excelente:

Stridii: 238% din DV în 85 grame

Nuci de Brazilia: 174% din DV în 5 grame

Halibut: 171% din DV în 159 grame

Ton cu aripioare galbene: 167% din DV în 85 grame

Ouă: 56% din DV în 2 ouă mari 100 grame

Sardine: 46% din DV în 4 sardine (48 grame)

Semințe de floarea-soarelui: 27% din DV în 28 grame

Piept de pui: 12% din DV în 4 felii (84 grame)

Ciuperci Shiitake: 10% din DV în 1 cană (97 grame)

Cantitatea de seleniu din alimentele de origine vegetală variază în funcție de conținutul de seleniu al solului în care au fost cultivate. Astfel, concentrațiile de seleniu din culturi depind în mare măsură de locul în care sunt cultivate.

De exemplu, un studiu a arătat că concentrația de seleniu din nucile din Brazilia variază foarte mult în funcție de regiune. În timp ce o singură nucă de Brazilia dintr-o regiune a furnizat până la 288% din aportul recomandat, altele au furnizat doar 11%. Prin urmare, este important să consumați o dietă variată care să includă mai multe surse bune de acest mineral important.

Pericole ale consumului excesiv de seleniu

Deși seleniul este necesar pentru o sănătate bună, a obține prea mult poate fi periculos. De fapt, consumul de doze mari de seleniu poate fi toxic și chiar fatal.

Deși toxicitatea seleniului este rară, este important să rămâneți aproape de cantitatea recomandată de 55 mcg pe zi și să nu depășiți niciodată limita superioară tolerabilă de 400 mcg pe zi. Nucile de Brazilia conțin o cantitate foarte mare de seleniu. Consumul prea mult poate duce la toxicitatea seleniului.

Cu toate acestea, toxicitatea este mai probabil să se întâmple mai degrabă din consumul de suplimente decât din consumul de alimente care conțin seleniu.

Semnele de toxicitate cu seleniu includ:

  • Pierderea parului;
  • Ameţeală;
  • Greaţă;
  • Vărsături;
  • Înroșirea feței;
  • Tremurături;
  • Dureri musculare;

În cazurile severe, toxicitatea acută cu seleniu poate duce la simptome grave intestinale și neurologice, infarct, insuficiență renală și moarte.

Concluzie:

Seleniul este un mineral puternic, esențial pentru buna funcționare a corpului. Acesta joacă un rol critic în metabolism și funcția tiroidiană și vă ajută să vă protejați corpul de daunele cauzate de stresul oxidativ.

Mai mult, seleniul poate ajuta la creșterea sistemului imunitar, la încetinirea declinului mental legat de vârstă și chiar la reducerea riscului de boli de inimă.

Acest micronutrient poate fi găsit într-o mare varietate de alimente, de la stridii la ciuperci, până la nuci de Brazilia.

Adăugarea mai multor alimente bogate în seleniu în dieta dvs. este o modalitate excelentă de a vă menține o sănătate bună.