Cafeaua Dimineata - Un Obicei Sanatos sau Nu?

Cafeaua Dimineata - Un Obicei Sanatos sau Nu?

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume. Datorită nivelurilor sale ridicate de antioxidanți și a substanțelor nutritive benefice, consumată cu moderație este considerată foarte sănătoasă pentru organism. Mulți oameni se bucură de gustul cafelei încă de la prima oră a dimineții înainte de prima masă a zilei, însă părerile cu privire la efectele consumului de cafea pe stomacul gol sunt împărțite.

Pe lângă faptul că reduce oboseala și sporește atenția, cofeina poate îmbunătăți starea de spirit, funcția cerebrală și performanța fizică. De asemenea, poate stimula pierderea în greutate și poate proteja împotriva bolilor precum diabetul de tip 2, Alzheimer și bolile de inimă.

Poate provoaca probleme digestive? 

Cercetările arată că gustul cafelei poate stimula producția de acid gastric. Ca atare, mulți oameni cred că aceasta provoacă iritația stomacul, agravează simptomele tulburărilor intestinale, cum ar fi sindromul intestinului iritabil și provoacă arsuri stomacale, ulcere, greață, reflux gastric și indigestie. 

Pentru unele persoane, consumul unei căni de cafea pe stomacul gol este deosebit de dăunător, deoarece nu există alte alimente prezente în stomac pentru a preveni acidul gastric și astfel se poate produce deteriorarea mucoasei stomacului. 

Un studiu publicat în British Journal of Nutrition în 2019 a arătat că o ceașcă de cafea consumată pe stomacul gol după o noapte de somn întrerupt poate perturba controlul glicemiei, care este un factor de risc major atât pentru diabet cât și pentru bolile de inimă. 

Un alt studiu din septembrie 2020 în domeniul gastroenterologic și hepatologie, a folosit un lot de pacienți care au înlocuit două căni de cafea pe zi cu două pahare de apă și avut un risc redus de reflux gastric. 

Deși enzimele digestive și sucurile gastrice sunt eliberate indiferent de ceea ce consumați, alimentele sau băuturile care sunt de natură acidă - precum cafeaua - pot fi un iritant gastric, ducând la creșterea acidității în stomac.

Un studiu din octombrie 2018 a constatat că pH-ul mediu al cafelei este între 4,85 și 5,13 (sub 7 este considerat acid). Consumul de alimente alcaline împreună cu cafeaua de dimineață ajută la reducerea nivelului total de aciditate.

Crește nivelul hormonilor de stres? 

Un alt argument comun este acela potrivit căruia consumul de cafea pe stomacul gol poate crește nivelul hormonului de stres cortizol. Cortizolul este un hormon produs de glandele suprarenale și ajută la reglarea metabolismului, a tensiunii arteriale și a nivelului de zahăr din sânge.

Cu toate acestea, nivelurile cronice excesive pot declanșa probleme de sănătate, inclusiv pierderea masei osoase, hipertensiunea arterială, diabetul de tip 2 și bolile de inimă. Nivelurile de cortizol sunt crescute dimineața la trezire, scad în timpul zilei și cresc din nou în primele faze ale somnului. 

În mod interesant cafeaua stimulează producția de cortizol. Astfel, unii oameni susțin că o ceașcă de cafea consumată imediat după trezire când nivelurile de cortizol sunt deja ridicate, poate fi periculos. Cu toate acestea, producția de cortizol ca răspuns la cafea pare mult mai scăzută în rândul persoanelor care o consumă în mod regulat, iar unele studii nu arată deloc creșterea cortizolului. 

Pe scurt, efectele negative ale nivelurilor cronice ridicate ale acestui hormon sunt mai susceptibile de a rezulta dintr-o tulburare de sănătate precum sindromul Cushing decât din aportul de cafea.

Alte efecte secundare potențiale 

De exemplu, cofeina poate crea dependență, iar genetica anumitor persoane le poate face deosebit de sensibile la aceasta. Acest lucru se datorează faptului că aportul regulat de cafea vă poate modifica compoziția chimică de la nivel cerebral, necesitând cantități progresiv mai mari de cofeină pentru a produce aceleași efecte. 

Consumul de cantități excesive poate duce la anxietate, neliniște, palpitații cardiace și atacuri de panică agravate. Din acest motiv, majoritatea experților sunt de acord că ar trebui să vă limitați aportul de cofeină la aproximativ 400 mg pe zi - echivalentul a 4-5 căni de cafea. 

Deoarece efectele sale pot dura până la 7 ore la adulți, cafeaua vă poate perturba, de asemenea, somnul, mai ales dacă e consumată târziu în timpul zilei. 

Poate traversa cu ușurință placenta, iar efectele acesteia pot dura cu până la 16 ore mai mult decât de obicei la femeile gravide și bebelușii lor. Prin urmare, femeile însărcinate sunt încurajate să-și limiteze consumul de cafea la 1-2 cești (240-480 ml) pe zi. Consumul de cafea pe stomacul gol nu pare să afecteze puterea sau frecvența acestor efecte.

Concluzie:

Mulți oameni se bucură de gustul cafelei la prima oră a dimineții înainte de a consuma micul dejun. În ciuda miturilor persistente, puține dovezi științifice sugerează efecte negative ale cafelei atunci când e consumată pe stomacul gol. Totuși, dacă aveți probleme digestive atunci când beți cafea pe stomacul gol, încercați să vă reglați rutina în consecință.