Cand sa Folosesti un PreWorkout – Avantaje si Dezavantaje

Cand sa Folosesti un PreWorkout – Avantaje si Dezavantaje

Ca orice persoană care practică frecvent un sport, nu poți fi motivat 100% la fiecare antrenament. Uneori poți fi obosit, letargic sau pur și simplu nemotivat, iar în acele momente un pre-workout poate fi impulsul necesar pentru a avea un antrenament grozav. Nu crezi în puterea suplimentelor pre-workout? Numeroase studii au dovedit faptul că acestea duc la creșterea volumului de antrenament, forței, concentrării și pot accelera procesul de slăbire. Deși avantajele acestora par prea bune pentru a fi adevărate, există și dezavantaje, iar acest articol le va aborda cu scopul de a stabili care este cel mai bun moment pentru a folosi aceste suplimente.

Dacă nu ne alimentăm corespunzător înaintea antrenamentelor vom avea mai puțină energie și vom obosi mai repede. Suplimentele dinaintea antrenamentului au scopul de a combate acest lucru.

Principalele ingrediente ale unui pre-workout sunt cofeina, alte stimulente, precursori ai oxidului nitric (pentru o vascularizare mai bună a musculaturii), vitamine și electroliți.

Cu toate acestea, este deosebit de important să acordați atenție listei de ingrediente înainte de a cumpăra un pre-workout. Cofeina este ingredientul principal la care trebuie să fim atenți, deoarece o cantitate prea mare poate provoca apariția unor probleme de sănătate, anxietate, insomnie și hipertensiune arterială.

Care sunt cei mai eficienți compuși ai unui pre-workout?

  • Creatina: este cel mai studiat supliment nutritiv și este inclusă în aceste suplimente datorită potențialului său de a crește puterea musculară și performanța în timpul antrenamentului.
  • BCAA: s-a descoperit faptul că acești aminoacizi îmbunătățesc rezistența și anduranța în timpul antrenamentelor și pot îmbunătăți forța prin creșterea energiei celulare și stimularea sintezei proteice.
  • Taurină: este întâlnită în diverse surse de carne, acest acid având un rol important în metabolismul grăsimilor. Totodată, taurina combate stresul oxidativ din timpul antrenamentului și crește fluxul sanguin pentru musculatură, un avantaj important pentru sportivi.
  • Vitaminele B: B1, B2, B5 și B6 joacă un rol important în producerea energiei în organism, B12 ajută la formarea celulelor roșii și la buna funcționare a celulelor nervoase, precum și la producerea ADN-ului, iar vitamina B3 stimulează repararea ADN-ului și influențează pozitiv aspectul pielii.
  • Precursori ai Oxidului Nitric (Arginină, Citrulină): arginina, de exemplu, este un amplificator al oxidului nitric, acționând ca un ‘’vasodilatator‘’. În esență, arginina (și alte suplimente similare) dilatează venele și arterele, facilitând traseul sângelui în corp, oferind nutrienți mai rapid și mai eficient musculaturii.

Cercetările publicate în Food and Chemical Toxicology au menționat o limită a consumului de cofeină de 400 mg pe zi. Un cappuccino conține între 60 și 80 mg de cofeină, în timp ce o cafea tare, cu 2 shoturi de espresso, poate ajunge până la 160 mg. Pentru o persoană care nu este obișnuită cu această băutură, 400 de mg înaintea antrenamentului va face, cu siguranță, mai mult rău decât bine.

Pentru majoritatea oamenilor, momentul ideal pentru a lua un pre-workout este cu 30 de minute până la 1 oră înaintea antrenamentului. Această perioadă de timp ar trebui să ofere suplimentului suficient timp pentru a ajunge în fluxul sanguin, astfel încât să își facă efectul.

Totuși, un aspect de luat în considerare este perioada de înjumătățire a cofeinei. În general, cofeina are un timp de înjumătățire de 3 până la 7 ore, în funcție de metabolismul fiecăruia. Dacă obișnuiți să vă antrenați seara, ar fi indicat să folosiți doar jumătate din doza recomandată sau să folosiți un pre-workout fără stimulenți.

Avantajele unui supliment pre-workout:

  • Îmbunătățește performanța: cercetările publicate în Jurnalul Societății Internaționale de Nutriție Sportivă au dovedit faptul că pre-workouturile sunt suplimente ergogenice, substanțe care sporesc performanța fizică în condițiile unui efort intens și susținut.
  • Stimulează concentrarea și atenția: în ceea ce privește cofeina, se cunoaște faptul că această îmunătățește cogniția. Cofeina acționează asupra funcției de concentrare și stimulează atenția. Prin urmare, cofeina sau băuturile dinaintea antrenamentului care se bazează pe aceasta, pot fi o opțiune bună în zilele în care simțim că nu ne putem menține atenția asupra lucrurilor la care ne concentrăm.
  • Universitatea din Cordoba a descoperit că citrulina administrată înaintea antrenamentului ar putea oferi cu până la 53% mai multe repetări pentru împinsul la piept.
  • Într-un alt studiu, s-a descoperit că atunci când cicliștii au consumat citrulină, au putut pedala cu 12% mai mult decât atunci când nu au folosit acest compus.

Dezavantaje:

  • Efecte secundare cauzate de suprastimulare: dacă nu consumați cafea în mod regulat, ar trebui să începeți cu jumătate din doza recomandată, astfel încât să nu apară efectele negative ale supradozajului de cofeină, precum nervozitate, insomnie, anxietate, greață etc.
  • Dezvoltarea toleranței: consumat în mod repetat și constant, corpul poate deveni imun la efectele stimulenților. Totodată, din cauza toleranței, chiar și în zilele în care suntem odihniți, antrenamentele fără pre-workout vor avea de suferit, întrucât organismul a asociat consumul stimulenților cu efortul fizic.
  • Pot provoca probleme digestive: ingredientele precum bicarbonatul de sodiu, magneziul, creatina și cofeina pot provoca probleme digestive. În cazul în care experimentați astfel de probleme, puteți încerca suplimente care nu combină aceste ingrediente și care irită mai puțin sistemul digestiv.

Prin urmare, un astfel de supliment poate veni în ajutorul nostru atunci când avem nevoie de un impuls în zilele în care ne lipește motivația sau suntem prea obosiți. Însă, consumul în mod regulat al unui pre-workout poate duce la dezvoltarea toleranței în ceea ce privește efectele sale, motiv pentru care se recomandă ciclizarea acestor suplimente, sau folosirea lor doar atunci când simțim că nu putem face față unui antrenament din cauza oboselii.


You may also like