Carbohidrati cu Beneficii – Hrisca

Carbohidrati cu Beneficii – Hrisca

Este de la sine înțeles că avem nevoie de carbohidrați în dietele noastre pentru a susține antrenamentele. Este dificil să menții o performanță fizică optimă și totodată să ai o dispoziție bună atunci când dieta ta este alcătuită doar din proteine și grăsimi. Dar de ce să vă resemnați și să vă plictisiți papilele gustative doar cu orez și paste, atunci când există o multitudine de cereale, care depășesc majoritatea surselor de carbohidrați, atât în ceea ce privește gustul, cât și nutrițional.

Luați, de exemplu, hrișca. Această cereală integrală există de foarte mulți ani, însă cu excepția pâinii integrale de calitate și a altor câteva alimente, nu este cea mai frecventă sursă de carbohidrați. Însă, poate este timpul pentru o schimbare.

Când vine vorba despre o alimentație optimă, cu siguranță această cereală îndeplinește toate condițiile. O porție de 32 de grame de hrișcă nefiartă conține următorii nutrienți:

  • 146 de kcalorii
  • 6 grame de proteine
  • 1 gram de grăsimi
  • 31 grame de carbohidrați
  • 4 grame de fibre
  • 0 grame zahăr
  • 1 mg fier
  • 98 mg magneziu

În ciuda numărului ridicat de carbohidrați, hrișca are un scor relativ scăzut pe scara indicelui glicemic (51), astfel încât tărâțele din hrișcă ajută la controlarea nivelului glicemiei.

Demn de remarcat este faptul că hrișca este bogată în fibre dietetice. Doar aproximativ 5% dintre persoanele din Statele Unite îndeplinesc obiectivul zilnic recomandat de 25 de grame de fibre pe zi pentru femei și 38 de grame pentru bărbați.

Hrișca prezintă numeroși micronutrienți utili pentru adulții activi, care încearcă să își satisfacă nevoile nutriționale, inclusiv vitaminele B, fosfor, fier, magneziu, cupru și mangan. În plus, cei mai mulți dintre acești nutrienți se regăsesc în niveluri mai mari decât în alte cereale populare, precum grâul și orezul.

Hrișca este bogată în diverși antioxidanți, inclusiv rutină și proantocianidine, în cantități mai mari decât alte cereale integrale precum orzul, grâul și ovăzul. Efectele antioxidante sunt surprinzătoare, având în vedere că rutina din hrișcă are proprietăți puternice anticancerigene, fiind un argument în plus pentru care adulții activi ar trebui să o consume.

Sportivii au nevoie de mai mulți antioxidanți decât persoanele sedentare, datorită activității cardiovasculare care creează daune oxidative la nivel celular.

În timp ce hrișca nu este un aliment bogat în proteine, aceasta conține toți aminoacizii esențiali, deci poate fi considerată una dintre puținele vegetale care conține proteine complete.

În plus, în comparație cu alte cereale integrale, mineralele din hrișcă sunt deosebit de bine absorbite. Acest lucru se datorează faptului că hrișca are un conținut scăzut de acid fitic, un inhibitor comun al absorbției de minerale, care se găsește în cereale și semințe.

Un lucru puțin cunoscut despre acest carbohidrat este cantitatea abundentă de D-chiro-inozitol. Acesta este un tip unic de carbohidrat solubil, care reduce nivelul zahărului din sânge și îmbunătățește efectele insulinei, ceea ce înseamnă o recuperare superioară și o utilizare mai bună a nutrienților pe care îi consumăm. Hrișca este cea mai bogată sursă de pe planetă a acestui compus vegetal.