Care e Cea Mai Buna Pozitie de Dormit?

Care e Cea Mai Buna Pozitie de Dormit?

Somnul este o parte importantă a vieții noastre. Dacă aveți probleme cu somnul fie ca dormiți insuficient, fie că dormiți incomod și dimineață vă treziți cu dureri de spate, aflați că poziția de somn joacă un rol foarte important în calitatea somnului dar și în prevenirea durerilor de spate. De asemenea felul în care dormim în timpul nopții poate afecta în mod direct starea de spirit din ziua următoare.

Dacă vă confruntați cu durere sau alte probleme de sănătate, este posibil să fie necesar să vă schimbați poziția de somn. Și, deși s-ar putea să nu fie ceva ce poți face într-o singură noapte, cu siguranță calitatea somnului se va îmbunătății și durerile de spate se vor diminua.

Poziția fetală

Aproximativ 41% dintre oameni dorm în această poziție. Există un motiv pentru care aceasta este cea mai populară poziție de somn. Poziția fetală are multe beneficii printre care reducerea durerilor de spate, ajută la eliminarea sforăitului, și este cea mai recomandată poziție de dormit pentru femeile gravide. Din păcate, dormitul în poziție fetală are câteva dezavantaje. Dacă aveți probleme articulare sau rigiditate, dormitul într-o poziție fetală strânsă vă poate accentua durerile și rigiditatea articulară mai ales în cazul articulației genunchiului.

Pe o parte

Un studiu mai vechi a analizat 10 persoane pe parcursul a două zile. În prima zi, participanții s-au odihnit pe partea dreaptă după ce au mâncat o masă bogată în grăsimi. În al doilea rând, au trecut la partea stângă. În timp ce acesta a fost un mic studiu, cercetătorii au descoperit că dormitul pe partea dreaptă a crescut arsurile la stomac și refluxul acid, ceea ce sugerează că ar putea fi un motiv bun pentru schimbarea părții pe timp de noapte.

Pe de altă parte, dormitul pe o parte poate să nu fie întotdeauna cel mai bun. Nu numai că poate provoca rigiditate pe umeri, dar poate duce și la etanșeitatea maxilarului pe acea parte. În plus, cercetările sugerează că dormitul pe o parte ar putea contribui la riduri. Punerea unei perne între picioarele vă va ajuta să vă aliniați mai bine șoldurile pentru a evita durerile de spate.

Pe burtă

Aproximativ 7% dintre oameni dorm pe burtă. Această poziție poate ajuta la eliminarea sforăitului, și poate fi benefică pentru persoanele care suferă de apnee în somn, dar dormitul în această poziție poate agrava alte afecțiuni medicale.

Gâtul și coloana vertebrală nu sunt într-o poziție neutră când dormi pe burtă. La nivel cervical se produce o torsiune și o rotație în ax atunci când capul stă sprijinit pe pernă iar la nivelul coloanei lombare acestă poziție accentuază curbura lombară și poate favoriza apariția durerii. Deasemenea, dormitul pe burtă poate exercita presiune asupra nervilor și poate provoca amorteli și parestezii (furnicături).

Dacă ar trebui să clasăm pozițiile de dormit în funcție de beneficiile sale culcatul pe burtă ar putea fi în partea de jos a listei. Deși este o poziție bună pentru sforăit sau apnee în somn, beneficiile nu se extind mult mai mult. Așezarea unei perne în partea de jos a abdomenului ar putea ajuta la reducerea durerilor de spate și ar îmbunătății această poziție în cazul în care nu poti adormi în alta poziție mai recomandată.

Pe spate

Dormitul pe spate oferă cele mai multe beneficii pentru sănătate. Nu numai că vă protejați coloana vertebrală, dar poate ajuta și la ameliorarea durerilor de șold și genunchi.

După cum explică Cleveland Clinic, dormitul pe spate folosește gravitația pentru a vă menține corpul într-o aliniere uniformă asupra coloanei vertebrale, ceea ce vă poate ajuta să reduceți orice presiune inutilă pe spate sau articulații.

Pe de altă parte, dormitul pe spate poate fi dificil pentru oricine se luptă cu sforăitul sau apneea în somn. De asemenea, poate fi dificil pentru oricine care se luptă deja cu durerile de spate, motiv pentru care este important să vă asigurați că sunteți susținut în mod corespunzător. O pernă sub ambii genunchi poate imbunătății cu mult pozitia de dormit pe spate.

Saltea moale sau saltea tare? Eterna dilema

Având în vedere că majoritatea oamenilor își petrec aproximativ o treime din viață culcat în pat, alegerea saltelei potrivite este esențială pentru gestionarea durerilor de spate. Poate face diferența dacă puteți dormi noaptea și puteți funcționa a doua zi.

În trecut, medicii recomandau deseori saltele foarte ferme. Dar un studiu efectuat la 268 de persoane cu dureri de spate a constatat că cei care dormeau pe saltele foarte dure aveau cea mai slabă calitate a somnului. Nu a existat nicio diferență în ceea ce privește calitatea somnului între cei care au folosit saltele de fermitate medie sau crescută.

Saltelele moi, pe de altă parte, pot fi foarte problematice. În timp ce o saltea moale care se conformează curbelor naturale ale corpului poate ajuta articulațiile să se alinieze favorabil, s-ar putea să vă scufundați atât de adânc încât articulațiile să se răsucească și să devină dureroase în timpul nopții.

Sfaturi pentru a îmbunătății calitatea somnului:

  • Evită excesul de cofeină
  • Fă sport regulat
  • Stabiliți un program nocturn care să vă ajute să vă relaxați și să vă pregătiți pentru somn

Încercați să păstrați un jurnal de somn timp de o săptămână sau două. Puteți urmări orice tipare din obiceiurile de somn - și calitatea somnului - astfel încât să puteți arunca o privire mai bună asupra a ceea ce funcționează și ce nu.

Concluzie:

Ne petrecem aproximativ o treime din viața noastră dormind - sau încercând să dormim. Poziția de somn contează mai mult decât ați putea crede. Dacă ai probleme cu somnul, sănătatea ta poate avea de suferit.

Dacă nu te simți odihnit când te trezești, încearcă să practici obiceiuri bune de somn. Încorporarea igienei somnului în rutina obișnuită vă poate ajuta să vă îmbunătățiți semnificativ calitatea somnului.