Care Este Cantitatea Maxima De Sare Pe Care O Poti Consuma Zilnic?

Care Este Cantitatea Maxima De Sare Pe Care O Poti Consuma Zilnic?

    Sarea nu este numai ingredientul care oferă un gust mai bun preparatelor gătite de noi, ci și un ingredient necesar pentru supraviețuire. Lipsa sării din alimentație crește riscul de afeciune cardiacă în aceeași măsură în care excesul de sare o face. Așadar, evitarea sării nu reprezintă o soluție pentru afecțiunile cardiace, ci limitarea consumului acesteia.

    Acest ingredient „minune” dă gust mâncărurilor și oferă aromă tuturor preparatelor. Totuși, auzim des că excesul de sare dăunează grav sănătății. Ce înseamnă acest exces și cum putem ști câtă sare ar fi normal să consumăm zilnic?

 


    Diferența între sare și sodiu


    Cuvintele sare și sodiu sunt adesea folosite ca sinonime, însă nu înseamnă chiar același lucru. Sodiul este un mineral necesar organismului pentru menținerea echilibrului adecvat de apă și minerale, conducerea impulsurilor nervoase și contractarea și relaxarea mușchilor. Sarea de masă sau clorura de sodiu este un compus din 40% sodiu și 60% clor.

  • Sarea de masă este se obține din zăcămintele de sare subterane, fiind procesată pentru a elimina impuritățile; la rafinare dispar însă și urmele de minerale. De obicei, la sarea de masă se adaugă iod, pentru a preveni hipotiroidismul și alte afecțiuni cauzate de deficiența de iod.
  • Sarea de mare poate conține cantități mici de minerale precum potasiu, zinc și fier, în funcție de locul de proveniență. Nu se rafinează foarte tare, motiv pentru care are un aspect mai grosier și o culoare neuniformă.
  • Sarea de Himalaya se remarcă prin nuanța roz, care provine de la oxidul de fier din compoziție. Este mai puțin procesată și rafinată, iar cristalele sunt mai mari, având cantități mici de minerale, inclusiv fier, calciu, potasiu și magneziu.

 


     Este dăunător excesul de sare?


    O cantitate prea mare de sodiu în alimentație pune probleme rinichilor. Pe măsură ce sodiul se acumulează, organismul reține apă pentru a-l dilua. Crește astfel cantitatea de lichid din jurul celulelor, dar și volumul de sânge din circulație. Un volum sanguin crescut înseamnă mai multă muncă pentru inimă și o presiune suplimentară asupra vaselor de sânge. În timp, acestea se pot rigidiza, ducând la hipertensiune arterială, boli cardiovasculare și accident vascular cerebral. Prea mult sodiu poate provoca inclusiv pierderi de calciu din oase, crescând riscul de osteoporoză și fracturi. Inima și rinichii pot fi afectate de prea multă sare chiar dacă nu se înregistrează și o creștere a tensiunii arteriale.


     Pentru o bună funcționare a organismului, avem nevoie de sare, în general, și de sare iodată, în special. Excesul de sare aduce cu el o serie lungă de probleme de sănătate. Efectele imediate, după o masă sau după o zi în care am depășit cantitatea de sare recomandată, sunt:

  1.      Retenția de apă – cantitatea mare de sare face că rinichii să încerce să rețină apă în corp pentru a compensa surplusul de sare. Acesta este motivul pentru care ne trezim cu mâinile și picioarele umflate, având senzația că suntem mai grei pe cântar.
  2.      Creșterea presiunii arteriale – sarea excesivă din artere face ca și în sânge să rămână mai multă apă, ceea ce duce la o creștere a volumului total de lichid, deci o presiune mai mare asupra pereților vaselor. În ultimii ani, acest efect al sării a fost oarecum nuanțat. Unele cercetări au scos la iveală că excesul de sare are efect hipertensiv dacă este combinat și cu obezitatea, vârstă, factori genetici și hormonali;
  3.     Sete intensă, dificultăți de respirație, de somn, agitație, deficit de urină.

 


      Pe de o parte, sarea este un excelent potențiator de gust și intensifică aromele alimentelor, motiv pentru care se folosește pe scară largă în industria alimentară. Un alt motiv pentru care se găsește în numeroase produse este că accentuează senzația de sete și foame, stimulând consumul de alimente. Pe de altă parte, sodiul se utilizează pe post de conservant, dar și ca ingredient în aditivi alimentari, cum ar fi monoglutamat de sodiu, nitrit de sodiu și bicarbonat de sodiu.

      Mare parte din sarea consumată provine din alimente semipreparate, conserve, sosuri, mezeluri, brânzeturi, chipsuri și alte produse de acest fel. Sarea pe care o adăugăm în mâncare reprezintă o mică parte din consumul total de sodiu. Alimentele simple, neprocesate, ca de exemplu fructele, legumele, cerealele integrale, laptele, nucile și semințele crude au un conținut foarte scăzut de sodiu.


      Care este cantitatea maxima zilnică de sare ?

 


      Organismul are nevoie de o cantitate mică de sodiu pentru desfășurarea funcțiilor vitale, de circa 500 mg zilnic.

     Recomandarea generală este de 1500 mg de sodiu zilnic, mergând până la o limită maximă de 2300 mg (aproximativ 6 g de sare, adică 1 linguriță), pentru a înlocui pierderile prin transpiraţie.

     Probabilitatea de a nu-ți asigura necesarul zilnic de sodiu este foarte mică, deoarece sarea se găsește în numeroase produse alimentare. În plus, rinichii pot reține sodiul necesar organismului.

     Persoanele care transpiră abundent și pierd astfel multă sare (de ex. sportivii sau cei care desfășoară muncă fizică la temperaturi ridicate) ar putea avea nevoie de o cantitate suplimentară de sodiu. Aceasta poate fi asigurată prin intermediul băuturilor cu electroliți sau a altor alimente bogate în sare.