Care este Legatura dintre Alimentele cu Indice Glicemic Scazut si Slabit?

Numeroși oameni care doresc să își îmbunătățească starea de sănătate aleg să includă în dietă alimente cu indice glicemic scăzut, pentru controlarea senzației de foame, prevenirea mâncatului excesiv, reglarea glicemiei și implicit pentru a pierde în greutate. Unele studii sugerează faptul că o dietă alcătuită predominant din alimente cu indice glicemic scăzut poate ajuta în procesul de slăbire. Însă, nu toate dovezile sunt consistente și unele păreri populare despre aceste alimente pot fi greșite.
Indicele glicemic este un număr care măsoară – pe o scară de la 0 la 100 – creșterea relativă a glicemiei, la 2 ore după finalizarea mesei. Se consideră că alimentele cu indice glicemic mai mic vor avea un efect favorabil asupra zahărului din sânge, oferind o eliberare lentă și durabilă a energiei obținute din alimentele respective.
Cu toate acestea, teoria indicelui glicemic poate fi problematică atunci când este dusă la extrem.
De exemplu, un bar Snickers (indice glicemic 43) are un indice glicemic mai scăzut decât pepenele roșu (indice glicemic 76), însă pentru majoritatea oamenilor pepenele roșu va fi o alegere alimentară mai bună.
Deși indicele glicemic este mai scăzut, un baton Snickers de 50 de grame are aproximativ 243,5 kcal. În schimb, pentru a echivala caloriile batonului de ciocolată, ar trebui să consumăm 800 de grame de pepene.
De aceea este important să înțelegem și influența celorlalți factori care influențează glicemia și senzația de sațietate, precum mărimea porției și compoziția meselor și a alimentelor.
O dietă construită preponderent din alimente cu indice glicemic scăzut se bazează pe convingerea că puteți reduce consumul excesiv și că puteți menține un nivel constant de energie, dacă alegeți alimente cu un indice glicemic de 55 sau mai mic.
Aceste alimente pot fi, de asemenea, cele bogate în calorii sau în grăsimi, cum ar fi prăjiturile, chipsurile de porumb sau batoanele Snickers, conform exemplului menționat mai sus. În timp ce aceste alimente pot avea un indice glicemic mai mic, acest lucru nu le încadrează automat în categoria celor nutritive.
Însă, dacă obiectivul nostru este pierderea în greutate, s-ar putea ca aceste alimente să nu reprezinte cea mai bună alegere.
Studii ample au arătat faptul că anumite alimente cu indice glicemic scăzut nu asigură neapărat eliberarea lentă a zahărului în sânge, contrar teoriei care stă la baza acestora.
Cercetătorii au atras atenția asupra faptului că profilul nutrițional al unui aliment este mai important decât indicele glicemic al acestuia.
Simbolul IG (indice glicemic) oferă unor oameni un fals sentiment de siguranță. De exemplu, unii producători folosesc acest simbol ca un truc de marketing. Astfel, aceștia pot adăuga grăsimi de calitate inferioară pentru a obține un indice glicemic mai mic.
Nu există o dietă care să se potrivească tuturor. Dacă alegeți alimente cu indice glicemic scăzut pentru a vă ajuta să vă mențineți glicemia sub control, atunci cu siguranță această abordare dietetică poate fi în folosul dumneavoastră. Cu toate acestea, puteți constata faptul că nu toate alimentele cu indice glicemic scăzut sunt sănătoase și invers. Cerealele integrale, de exemplu, oferă beneficii importante pentru sănătate și nu fac parte din categoria alimentelor cu indice glicemic scăzut.