Care sunt Beneficiile Mersului pe Nisip?

Care sunt Beneficiile Mersului pe Nisip?

Nu este nimic mai liniștitor decât mersul pe plajă. De la sunetul valurilor și căldura nisipului până la apusurile de soare pitorești plaja este fermecătoare și fantezistă, plină de aventuri și romantism. Dar plaja oferă mai mult decât un fundal frumos: există numeroase beneficii pentru sănătate ce le oferă plimbarea pe nisip.

Mersul pe plajă este o modalitate minunată de a-ți curăța mintea și de a te menține activ

Mersul pe jos este o modalitate excelentă de a arde calorii și de a te menține activ, dar tipul de suprafață pe care mergi poate avea un efect dramatic asupra spatelui și coloanei vertebrale spun specialiștii. Suprafețele mai moi, cum ar fi iarba și nisipul, vor ajuta la prevenirea progresului afecțiunilor degenerative, cum ar fi artrita.

Care sunt avantajele mersului pe plajă?

Mersul pe plajă are numeroase avantaje. Mersul pe nisip necesită un efort mai mare decât mersul pe o suprafață dură. Ceea ce înseamnă că mușchii vor lucra mai mult, consolidându-vă piciorul și glezna. Plimbările pe plajă vor arde mai multe calorii decât plimbările pe trotuar. Mersul pe plajă este ideal pentru cei cu dureri la genunchi, spate și șolduri, deoarece nisipul pune mai puțin stres pe articulații.

A fi afară și înconjurat de sunetul valurilor are un efect calmant asupra sistemului nostru nervos. Mersul pe plajă poate ajuta la ameliorarea stresului, iar soarele poate ajuta corpul nostru să sintetizeze vitamina D.

Alte beneficii pentru sănătate includ:

  • Exfolierea - Nisipul este un exfoliant natural. Plimbările cu picioarele goale vor îndepărta celulele moarte ale pielii și vă vor înmuia tălpile.
  • Antrenament pentru musculatura membrelor inferioare - Rezistența crescută va întări musculatura membrelor inferioare în special gambele, cvadricepsul, și fesieri, dar și musculatura spatelui.
  • Pierdere în greutate - Mersul pe plajă vă poate ajuta să slăbiți mai mult. Un studiu din 2020 a constatat că mersul pe nisip a dus la o reducere mai mare a circumferinței taliei decât mersul pe trotuar - 5,3 cm în dreptul mersului pe plajă comparativ cu 3 cm pentru mersul pe trotoar.

Câte calorii arzi mergând pe plajă?

Numărul de calorii arse este determinat nu doar de suprafața pe care mergem cât și de viteză, rezistență și greutate. Având în vedere faptul că organismul folosește mușchii într-un mod diferit mergând pe nisip, vei arde de apoximativ 2x mai multe calorii comparativ cu mersul pe o suprafață plană.

Această afirmație este susținută de cercetări. Deși există studii limitate făcute în mod specific asupra nisipului, un studiu mai vechi a examinat cheltuielile calorice ale corpului atunci când mergea pe teren neuniform și a constatat că mușchii lucrează cu 26-68% mai mult în cazul mersului pe nisip.

Sfaturi pentru mersul pe plajă 

Dacă sunteți gata să vă plimbați pe nisip trebuie să luați în considerare câțiva factori, inclusiv:    

  • Densitatea nisipului - Nisipul mai moale este de preferat deoarece are un impact mai mic asupra sistemului osos și a sistemului articular comparativ cu nisipul umed. Nisipul mai moale va contribui, de asemenea, la creșterea rezistenței.   
  • Distanța sau durata mersului – Dacă este pentru prima dată când mergeți pe nisip este recomandat ca distanța parcursă să fie una scurtă. Dat fiind faptul că este un teren nou și solicitant pentru apartatul musculo-ligamentar, mușchii vor da semne de oboseală relativ repede.
  • Hidratarea - Dat fiind faptul că mersul pe nisip este solicitant și temparatura nisipului și a mediului ambiental este de obicei crescută trebuie șă ne hidratăm corespunzător.

Evitarea accidentărilor în timpul mersului pe nisip 

Mersul pe nisip poate provoca leziuni la nivelul extremităților inferioare dacă mergeți prea mult fără ca musculatura să fie pregătită. La fel ca orice altă activitate nouă sau diferită, ar trebui să vă luați timp pentru a vă mări distanța de mers și timpul pe nisip.

Un antrenament progresiv va permite mușchilor și tendoanelor să fie pregătiți pentru a face față noului tip de activitate. Cel mai frecvent tip de leziune este o leziune a mușchilor sau a tendoanelor.

Concluzie:

Mersul pe nisip poate fi benefic și sănătos, dar dacă se merge pe o distanță prea mare extremitățile inferioare ar putea fi rănite. La fel ca toate activitățile noi, progresează încet și fii capabil să beneficiezi pe deplin de plăcerea și beneficiile mersului pe nisip fără a suferi accidentări.