Care sunt Riscurile Consumului de Bauturi Carbogazoase?

Care sunt Riscurile Consumului de Bauturi Carbogazoase?

Atunci când este consumat în exces, zahărul adăugat poate afecta serios starea de sănătate. Cu toate acestea, unele surse de zahăr sunt mai rele decât altele - iar băuturile cu zahăr sunt de departe cele mai rele. Acest lucru se aplică în primul rând băuturilor carbogazoase cu zahăr, dar și sucurilor de fructe, cafelelor foarte îndulcite și altor surse de zahăr lichid. Iată câteva dintre efectele negative ale consumul de băuturi îndulcite cu zahăr asupra sănătății.

Băuturile carbogazoase sunt puternic legate de creșterea în greutate 

Cea mai comună formă de zahăr adăugat - zaharoză sau zahăr de masă - furnizează cantități mari de fructoză simplă din zahăr. Astfel, atunci când consumați zahăr lichid, îl adăugați de obicei pe lângă aportul total de calorii.

Într-un studiu recent, persoanele care au băut băuturi carbogazoase în plus față de dieta lor actuală au consumat cu 17% mai multe calorii decât înainte. Nu este surprinzător faptul că studiile arată că persoanele care beau băuturi îndulcite cu zahăr câștigă în mod constant mai multă greutate decât persoanele care nu o fac. Într-un alt studiu realizat la copii, fiecare porție zilnică de băuturi îndulcite cu zahăr a fost legată de un risc crescut de obezitate cu 60%. De fapt, băuturile cu zahăr se numără printre cele mai îngrășătoare aspecte ale dietei moderne.

Cantități mari de zahăr se transformă în grăsimi în ficat

Zaharul de masă (zaharoza) și siropul de porumb bogat în fructoză sunt compuse din două molecule - glucoză și fructoză - în cantități aproximativ egale. Glucoza poate fi metabolizată de fiecare celulă din corp în timp ce fructoza poate fi metabolizată doar de un singur organ – ficatul. 

Băuturile cu zahăr sunt cel mai simplu și mai comun mod de a consuma cantități excesive de fructoză. Când consumi prea mult, ficatul se supraîncarcă și transformă fructoza în grăsime. O parte din grăsime este livrată ca trigliceride din sânge, în timp ce o parte din ea rămâne în ficat. În timp, acest lucru poate contribui la boli hepatice grase nealcoolice.

Zaharul mărește drastic grasimea abdominală și creșterea în greutate

Aportul ridicat de zahăr este asociat cu creșterea în greutate. În special, fructoza este legată de o creștere semnificativă a grăsimii periculoase din jurul buricului și organelor. Acest lucru este cunoscut sub numele de grăsime viscerală sau grăsime abdominală. Grăsimea abdominală excesivă este legată de un risc crescut de diabet de tip 2 și boli de inimă. 

Într-un studiu de 10 săptămâni, 32 de persoane sănătoase au consumat băuturi îndulcite fie cu fructoză, fie cu glucoză. Cei care au consumat glucoză au avut o creștere a grăsimii pielii - care nu este legată de boli metabolice - în timp ce cei care au consumat fructoză au văzut că grăsimea abdominală a crescut semnificativ.

Poate cauza rezistența la insulină - o caracteristică cheie a sindromului metabolic 

Hormonul insulină conduce glucoza din fluxul sanguin în celule. Dar când beți băuturi carbogazoase celulele pot deveni mai puțin sensibile sau rezistente la efectele insulinei. Când se întâmplă acest lucru, pancreasul trebuie să producă și mai multă insulină pentru a elimina glucoza din fluxul sanguin - deci nivelurile de insulină din creșterea sângelui. Această afecțiune este cunoscută sub numele de rezistență la insulină. 

Rezistența la insulină este, fără îndoială, principalul factor care stă la baza sindromului metabolic - un pas înainte către diabetul de tip 2 și bolile de inimă. Studiile pe animale au demonstrat că excesul de fructoză provoacă rezistență la insulină și niveluri crescute de insulină. 

Un studiu efectuat la bărbați tineri sănătoși a constatat că aportul moderat de fructoză a crescut rezistența la insulină în ficat.

Băuturile îndulcite cu zahăr pot fi principala cauză dietetică a diabetului de tip 2

Diabetul de tip 2 este o boală frecventă, care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Se caracterizează prin creșterea zahărului din sânge datorită rezistenței sau deficitului de insulină. Deoarece aportul excesiv de fructoză poate duce la rezistența la insulină, nu este surprinzător faptul că numeroase studii leagă consumul de băuturi carbogazoase de diabetul de tip 2.

Un studiu recent, care a analizat consumul de zahăr și diabetul în 175 de țări, a arătat că pentru fiecare 150 de calorii de zahăr pe zi - aproximativ 1 cutie de suc - riscul de diabet de tip 2 a crescut cu 1,1%. Pentru a pune acest lucru în perspectivă, dacă întreaga populație a Statelor Unite ar adăuga o cutie de suc îndulcit cu zahăr în dieta lor zilnică, cu 3,6 milioane mai multe persoane ar putea avea diabet de tip 2.

Băuturile carbogazoase pot crește riscul bolilor de inimă 

Aportul de zahăr a fost mult timp legat de riscul bolilor de inimă. Este bine stabilit că băuturile îndulcite cu zahăr cresc factorii de risc pentru bolile de inimă, inclusiv glicemia ridicată, trigliceridele din sânge și particulele LDL mici și dense. Studii recente la om observă o asociere puternică între consumul de zahăr și riscul de boli de inimă la toate categoriile de vârstă. 

Un studiu de 20 de ani efectuat la 40.000 de bărbați a constatat că cei care au băut o băutură pe bază de zahăr pe zi aveau un risc cu 20% mai mare de a avea - sau de a muri - un atac de cord, în comparație cu bărbații care consumau rareori băuturi carbogazoase. 

Risc crescut drastic de gută

Guta este o afecțiune medicală caracterizată prin inflamație și durere la nivelul articulațiilor, în special la degetele de la picioare. Guta apare de obicei atunci când nivelurile ridicate de acid uric din sânge se cristalizează. Fructoza este principalul carbohidrat cunoscut pentru creșterea nivelului de acid uric.

În consecință, multe studii observaționale ample au determinat legături puternice între băuturile îndulcite cu zahăr și guta. Mai mult, studiile pe termen lung leagă aceste băuturi de un risc crescut de 75% de gută la femei și de un risc crescut de aproape 50% la bărbați.

Concluzie:

Consumul de cantități mari de băuturi îndulcite cu zahăr poate avea diverse efecte negative asupra sănătății dumneavoastră. Acestea variază de la șanse crescute de carie dentară la un risc mai mare de boli de inimă și tulburări metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2.

Consumul regulat de băuturi carbogazoase îndulcite cu zahăr poate fi asociat de asemenea, un factor de risc consistent pentru creșterea în greutate și obezitate. Dacă doriți să slăbiți, să evitați bolile cronice și să trăiți mai mult, luați în considerare limitarea consumului de băuturi zaharoase.