Care Sunt Semenele Ca Ai Cortizolul Ridicat?

Care Sunt Semenele Ca Ai Cortizolul Ridicat?
      Cortizolul este principalul hormon de stres din organism care ajută la controlul stării de spirit, de teamă sau de motivație. Un nivel ridicat de cortizol poate determina o creștere în greutate, schimbări de dispoziție, hipertensiune arteriala, probleme digestive și chiar oboseală.
     
       Unele suplimente de cortizol, cum ar fi ashwagandha (aceasta este recomandarea mea), sau omega-3 (aceasta este recomandarea ema) pot ajuta la reducerea nivelurilor ridicate de cortizol.
        Simptomele cortizolului ridicat afectează corpul în mai multe moduri. În funcție de cauza cortizolului crescut, este posibil să aveți unul sau mai multe simptome:
  1. Suferi de dureri de cap și de spate. Când nivelul de cortizol este ridicat o perioada lungă de timp, glandele suprarenale încep să se epuizeze. Prin urmare, nivelul de prolactină crește, mărind sensibilitatea corpului la durere, respectiv durerile de spate și cele musculare. Cortizolul în exces sensibilizează și reacția creierului la durere, de aceea și cel mai mic junghi poate excita nervii, producând dureri de cap.
  2. Nu dormi bine. Cortizolul scade pe timpul nopții, permițând corpului să se relaxeze și să se refacă. Dar atunci când nivelul de cortizol e prea ridicat, chiar dacă te simți obosit toată ziua, vei simți un nou val de cortizol chiar în jurul orei de somn. Așa că te învârti și te suceșți toată noaptea - iar a două zi eșți la fel de obosit.
  3. Chiar și când dormi bine, te simți obosit. Cu timpul, nivelul ridicat de cortizol îți epuizează glandele suprarenale, creând o predispoziție față de oboseală cronică. Dacă simți că eșți mereu obosit, probabil este din cauza stresului.
  4. Iei în greutate. Iei în greutate, mai ales în jurul abdomenului, chiar și atunci când mănânci sănătos și faci sport. Cortizolul are tendința de a-ți îngroșa talia, chiar și atunci când faci totul cum trebuie"
  5. Răceșți repede și ai tot felul de infecții des. Cortizolul dezactivează mecanismele naturale de autoapărare ale corpului, ceea ce înseamnă că sistemul tău imunitar, care în mod normal este perfect echipat pentru a te menține sănătos, acum este dezarmat, putând fi afectat de orice germen patogen.
  6. Ai poftă de alimente nesănătoase. Cortizolul îți mărește nivelul de zahăr din sânge, ceea ce te predispune la diabet. Creșterea glucozei din sânge duce la mărirea insulinei, care scade zahărul din sânge, care te face să simți o poftă de dulce foarte accentuată.
  7. Libidoul e la pământ. Cortizolul este un fel de anti-Viagra. Când hormonii de stres sunt ridicați, hormonii ce influențează libidoul, precum testosteronul, sunt la pământ, iar intestinele au de suferit.
  8. Sistemul gastrointestinal este foarte sensibil la hormonii de stres precum cortizolul. Senzațiile de greață, arsurile, crampele abdominale, diaree sau constipația pot fi urmări ale excesului de hormoni de stres.
  9. Ești plin de anxietate. Cortizolul și adrenalină te fac să nu ai stare, ai stomacul strâns de nervi, senzație de panică și chiar de paranoia.
  10. Ești deprimat. Nivelul ridicat de cortizol încetinește producția de serotonină, iar nivelul de tristețe poate depăși foarte ușor limitele.

 

 

    Elemente care ne provoacă stres vor fi întotdeauna prezente în viața cotidiană, iar într-o oarecare măsură, sunt încorporate în ADN-ul nostru. Cu toate acestea, prin conștientizarea, schimbare stilului de viață și adăugarea diferitelor suplimente necesare  putem facilita reducerea cortizolului în mod natural.