Care sunt Semnele Deficitului de Vitamina B12?

Care sunt Semnele Deficitului de Vitamina B12?

Vitamina B12, cunoscută și sub numele de cobalamină, este o vitamină importantă solubilă în apă. Acesta joacă un rol esențial în producerea celulelor roșii din sânge și a ADN-ului, precum și în buna funcționare a sistemului nervos. Vitamina B12 se găsește în mod natural în alimentele de origine animală, inclusiv în carne, pește, păsări de curte, ouă și lactate. Cu toate acestea, poate fi găsit și în produsele îmbogățite cu B12, cum ar fi unele soiuri de pâine și lapte pe bază de plante.

Din păcate, deficiența de B12 este frecventă, în special la vârstnici. Sunteți expus riscului de deficiență dacă nu obțineți suficientă vitamina B12 din dieta sau nu sunteți capabil să absorbiți suficient din alimentele pe care le consumați.

Persoanele cu risc de deficit de B12 includ:

  • Persoanele în vârstă;
  • Cei care au suferit o intervenție chirurgicală care îndepărtează partea intestinului care absoarbe B12;
  • Persoanele care utilizează medicamentul metformin pentru diabet;
  • Persoane care urmează o dietă vegană strictă;
  • Cei care iau medicamente antiacide pe termen lung pentru arsuri la stomac;

Din păcate, simptomele unei deficiențe de vitamina B12 pot dura ani de zile pentru a apărea, iar diagnosticarea acesteia poate fi complexă. Un deficit de B12 poate fi uneori confundat cu un deficit de acid folic.

Nivelurile scăzute de B12 determină scăderea nivelului de acid folic. Cu toate acestea, dacă aveți un deficit de B12, corectarea nivelurilor scăzute de acid folic poate masca pur și simplu deficiența și nu reușește să remedieze problema de bază. Iată o serie de simptome ale unui deficit real de vitamina B12.

Piele palidă sau galbenă

Persoanele cu deficit de B12 arată adesea palide sau au o ușoară nuanță galbenă a pielii și a albului ochilor, o afecțiune cunoscută sub numele de icter. Acest lucru se întâmplă atunci când lipsa de B12 cauzează probleme cu producerea de celule roșii din sânge. 

Vitamina B12 joacă un rol esențial în producerea ADN-ului necesar pentru producerea celulelor roșii din sânge. Fără aceasta, instrucțiunile pentru construirea celulelor sunt incomplete, iar celulele nu sunt capabile să se împartă. Acest lucru provoacă un tip de anemie numită anemie megaloblastică, în care celulele roșii din sânge produse în măduva osoasă sunt mari și fragile. Aceste celule roșii din sânge sunt prea mari pentru a trece din măduva osoasă în circulație.

Prin urmare, nu aveți atât de multe celule roșii din sânge care circulă în jurul corpului, iar pielea poate părea palidă. Fragilitatea acestor celule înseamnă, de asemenea, că multe dintre ele se descompun, provocând un exces de bilirubină. Bilirubina este o substanță ușor roșie sau maro, care este produsă de ficat atunci când descompune celulele sanguine vechi. Cantități mari de bilirubină sunt cele care conferă pielii și ochilor o nuanță galbenă.

Slăbiciune și oboseală

Slăbiciunea și oboseala sunt simptome frecvente ale deficitului de vitamina B12. Acestea apar deoarece corpul tău nu are suficientă vitamina B12 pentru a produce celule roșii din sânge, care transportă oxigenul în întregul corp. Ca urmare, nu puteți transporta eficient oxigenul la celulele corpului, făcându-vă să vă simțiți obosit și slab. La vârstnici, acest tip de anemie este adesea cauzată de o afecțiune autoimună cunoscută sub numele de anemie pernicioasă.

Afectarea sistemului nervos 

Unul dintre cele mai grave efecte secundare ale unui deficit de B12 pe termen lung este afectarea nervilor. Acest lucru poate apărea în timp, deoarece vitamina B12 este un factor important al căii metabolice care produce substanța grasă mielină. Mielina îți înconjoară nervii ca formă de protecție și izolație. Fără B12, mielina este produsă diferit, iar sistemul nervos nu este capabil să funcționeze corect. 

Un semn comun al acestei întâmplări este parestezia sau senzația de ace sau furnicături care este similară cu o senzație de ciupire în mâini și picioare. Interesant este că simptomele neurologice asociate cu deficiența de B12 apar de obicei alături de anemie. Cu toate acestea, un studiu a constatat că aproximativ 28% dintre oameni prezentau simptome neurologice ale deficitului de B12, fără semne de anemie. Acestea fiind spuse, aceste senzații sunt un simptom comun care poate avea multe cauze, astfel încât acest simptom singur nu este de obicei un semn al deficitului de B12.

Modificări ale mobilității 

Dacă nu este tratată, deteriorarea sistemului nervos cauzată de un deficit de B12 poate provoca modificări ale modului de mers și mișcare. Vă poate afecta chiar echilibrul și coordonarea, făcându-vă mai predispus la cădere. Acest simptom este adesea observat în deficitul de B12 nediagnosticat la vârstnici, deoarece persoanele cu vârsta peste 60 de ani sunt mai predispuse la un deficit de B12. Cu toate acestea, prevenirea sau tratarea deficiențelor din acest grup poate îmbunătăți mobilitatea. De asemenea, acest simptom poate fi prezent la tinerii care au o deficiență severă, netratată.

Vedere tulburată 

Un simptom al deficitului de vitamina B12 este vederea încețoșată sau tulburată. Acest lucru poate apărea atunci când o deficiență netratată de B12 are ca rezultat afectarea sistemului nervos al nervului optic care duce la ochii voștri. Afectarea poate perturba semnalul nervos care se deplasează de la ochi la creier, afectându-vă vederea. Această afecțiune este cunoscută sub numele de neuropatie optică. Deși alarmantă, este adesea reversibilă prin suplimentarea cu B12.

Concluzie:

Deficitul de vitamina B12 este frecvent și se poate prezenta în diferite moduri, ceea ce face dificilă identificarea. Dacă sunteți expus riscului și aveți oricare dintre simptomele de mai sus, adresați-vă medicului dumneavoastră. Pentru majoritatea oamenilor, o deficiență de B12 ar trebui să fie ușor de prevenit, asigurându-vă pur și simplu că primiți suficient B12 în dieta dumneavoastră.