Carnea de Porc este chiar Nesanatoasa?

Carnea de porc este cea mai des consumată carne roșie la nivel mondial, în special în Asia de Est. Este adesea consumată neprocesată, dar și produsele din carne de porc conservate sunt, de asemenea, foarte frecvent consumate acestea includ carne de porc afumată, șuncă, slănină, mezeluri și cârnați. Multi oameni consideră carnea de porc ca fiind nesănătoasă prin prisma conținutului mare de grăsimi. Cu toate acestea fiind bogată în proteine și bogată în multe vitamine și minerale, carnea de porc slabă poate fi o completare excelentă pentru o dietă sănătoasă.
Informații nutriționale
Carnea de porc este un aliment bogat în proteine și conține cantități variate de grăsimi. O porție de 100 de grame de carne de porc gătită oferă următorii nutrienți:
- Calorii: 297
- Apa: 53%
- Proteine: 25,7 grame
- Carbohidrați: 0 grame
- Zahăr: 0 grame
- Fibre: 0 grame
- Grăsimi: 20,8 grame
Importantă sursă de proteine
Ca toate tipurile de carne, carnea de porc este alcătuită în mare parte din proteine. Conținutul de proteine din carnea de porc slabă, gătită este de aproximativ 26% din greutatea sa în stare proaspătă.

Conține toți cei nouă aminoacizi esențiali necesari pentru creșterea și întreținerea corpului. De fapt, carnea este una dintre cele mai complete surse alimentare de proteine. Din acest motiv, consumul de carne de porc – sau alte tipuri de carne – poate fi deosebit de benefic pentru culturisti, sportivi aflați în procesul de recuperare, persoanele care au urmat intervenții chirurgicale etc.
Conținutul de grăsime
Carnea de porc conține cantități variate de grăsime. Proporția de grăsime din carnea de porc variază de obicei între 10-16%, dar poate fi și mai mare. Grăsimea de porc - numită untură - este uneori folosită ca grăsime de gătit. Ca și alte tipuri de carne roșie, carnea de porc este compusă în principal din grăsimi saturate și grăsimi nesaturate - prezente în cantități aproximativ egale.
De exemplu, o porție de 100 de grame de carne de porc gătită conține aproximativ 7,7 grame de grăsimi saturate, 9,3 grame de grăsimi mononesaturate și 1,9 grame de grăsimi polinesaturate. Compoziția de acizi grași a cărnii de porc este ușor diferită de cea a animalelor rumegătoare, cum ar fi carnea de vită și miel. Are un conținut scăzut de acid linoleic conjugat (CLA) și puțin mai bogat în grăsimi nesaturate.
Vitamine și minerale
Carnea de porc este o sursă bogată de multe vitamine și minerale, printre care:
Tiamina - Spre deosebire de alte tipuri de carne roșie, cum ar fi carnea de vită și miel, carnea de porc este deosebit de bogată în tiamină - una dintre vitaminele B care joacă un rol esențial în numeroase funcții ale corpului.
Seleniu - Carnea de porc este bogată în seleniu. Cele mai bune surse ale acestui mineral esențial sunt alimentele de origine animală, cum ar fi carnea, fructele de mare, ouăle și produsele lactate.
Zinc - Un mineral important, care se găsește abundent în carnea de porc, zincul este esențial pentru un creier și un sistem imunitar sănătos.
Vitamina B12 - Aproape exclusiv găsită în alimentele de origine animală, vitamina B12 este importantă pentru formarea sângelui și funcționarea creierului. Deficiența acestei vitamine poate provoca anemie și deteriorarea neuronilor.
Vitamina B6 - Un grup de mai multe vitamine înrudite, vitamina B6 este importantă pentru formarea globulelor roșii.
Vitamina B3 - Una dintre vitaminele B, niacina - sau vitamina B3 - servește o varietate de funcții în corpul tău și este importantă pentru creștere și metabolism.
Fosfor - Abundent și comun în majoritatea alimentelor, fosforul este de obicei o componentă importantă a dietei oamenilor. Este esențial pentru creșterea și întreținerea organismului.
Fier - Carnea de porc conține mai puțin fier decât carnea de miel sau de vită. Cu toate acestea, absorbția fierului din carne din tractul digestiv este foarte eficientă, iar carnea de porc poate fi considerată o sursă remarcabilă de fier.
Alți compuși ai cărnii de porc
Similar plantelor, alimentele de origine animală conțin o serie de substanțe bioactive.
Creatina - Abundentă în carne, creatina funcționează ca o sursă de energie pentru mușchi. Este un supliment popular printre sportivi, sugerat pentru a îmbunătăți creșterea și întreținerea mușchilor.
Taurină - Găsită în pește și carne, taurina este un aminoacid antioxidant format de organism. Aportul alimentar de taurină poate fi benefic pentru funcția inimii și a mușchilor.
Glutation - Acesta este un antioxidant, prezent in cantitati mari in carne. Deși este un antioxidant esențial, rolul glutationului ca nutrient este neclar.
Beneficiile pentru sănătate
Carnea de porc este bogată în diverse vitamine și minerale sănătoase, precum și în proteine de înaltă calitate. Carnea de porc gătită în mod corespunzător poate face o parte excelentă a unei diete sănătoase.
Menținerea masei musculare
La fel ca majoritatea alimentelor de origine animală, carnea de porc este o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate. Odată cu vârsta, menținerea masei musculare este un aspect important pentru sănătate. Fără exerciții fizice și dietă adecvată, masa musculară degenerează în mod natural pe măsură ce îmbătrânești.
În cele mai severe cazuri, pierderea musculară duce la o afecțiune numită sarcopenie, care se caracterizează prin niveluri foarte scăzute de masă musculară și scăderea calității vieții. Sarcopenia este cea mai frecventă în rândul adulților în vârstă. Aportul inadecvat de proteine de înaltă calitate poate accelera degenerarea musculară legată de vârstă - crescând riscul de sarcopenie.
Consumul de carne de porc – sau alte alimente bogate în proteine – este o modalitate excelentă de a asigura un aport alimentar suficient de proteine de înaltă calitate care pot ajuta la păstrarea masei musculare.
Performanță îmbunătățită
Consumul de carne nu este numai benefic pentru menținerea masei musculare, dar poate, de asemenea, îmbunătăți funcția musculară și performanța fizică. Pe lângă faptul că este bogată în proteine de înaltă calitate, carnea de porc conține o varietate de nutrienți sănătoși care sunt benefice pentru mușchii tăi. Acestea includ taurina, creatina și beta-alanina.
Beta-alanina este un aminoacid pe care corpul tău îl folosește pentru a produce carnozină, care este importantă pentru funcția musculară. De fapt, nivelurile ridicate de carnozină din mușchii umani au fost legate de oboseală redusă și performanță fizică îmbunătățită.
Urmând diete vegetariene sau vegane – care sunt sărace în beta-alanină – reduce cantitatea de carnozină din mușchi în timp. În schimb, aportul alimentar ridicat de beta-alanină – inclusiv din suplimente – crește nivelul de carnozină musculară.
Ca urmare, consumul de carne de porc - sau alte surse bogate de beta-alanina - poate fi benefic pentru cei care doresc să-și maximizeze performanța fizică.
Legătura dintre carnea de porc și bolile de inimă
Bolile de inimă reprezintă principala cauză a decesului prematur la nivel mondial. Include afecțiuni cum ar fi atacuri de cord, accident vascular cerebral și hipertensiune arterială. Studiile observaționale privind carnea roșie și bolile de inimă au găsit rezultate mixte.
Unele studii arată un risc crescut atât pentru carnea roșie procesată, cât și pentru cea neprocesată, multe un risc crescut doar pentru carnea procesată, în timp ce altele nu au găsit nicio legătură semnificativă. Nu există dovezi clare potrivit cărora carnea în sine cauzează boli de inimă. Studiile observaționale pot face unele asocieri, dar nu dezvăluie relație directă cauză-efect.
Concluzie:
Carnea de porc este printre cele mai populare tipuri de carne din lume. Este o sursă bogată de proteine de înaltă calitate, precum și diverse vitamine și minerale. Prin urmare, poate îmbunătăți performanța la exerciții și poate promova creșterea și întreținerea mușchilor. Deși nu este tocmai un aliment sănătos, consumul moderat de carne de porc pregătită corespunzător poate fi o parte acceptabilă a unei diete sănătoase.