Cat De Mult Influenteaza Fumatul Performantele Sportive?

Sportul și fumatul nu realizează o echipă bună, iar acest lucru este cunoscut în rândul fiecărui practicant. Dar, cu toate acestea, există și sportivi fumători care nu realizează pericolul la care se expun, atât din punctul de vedere al nivelului de sănătate, cât și al celui de performanță.
Pe de o parte, oamenii care sunt de părere că prin sport vor elimina efectele toxice pe care le produce tutunul au o percepție greșită asupra acestui subiect. Fumatul este o leziune progresivă clasificată ca atare, de îndată ce există o dependență de nicotină, fumătorii obișnuiți continuă să facă acest lucru, în ciuda cunoașterii bolilor pe care le implică și a riscurilor pe care le implică.
Acest lucru se întâmplă deoarece fumătorul procesează nicotina odată ce este absorbită de plămâni și este transmisă creierului prin fluxul sanguin în câteva secunde, însoțit de particulele care o compun, inclusiv gudronul. Țigările asigură dependență și plăcere deoarece stimulează eliberarea de substanțe chimice precum dopamina și adrenalina. Fumatul și sportul secretă dopamină, aceeași substanță care creează dependență, dar afectează diferit.
Specific, efectele imediate ale unui sportiv care fumează este că ritmul cardiac și tensiunea arterială se măresc, motiv pentru care inima trebuie să se exercite.
Dar se poate spune că există o credință a fumătorilor prin faptul că practicarea sportului va elimina substanțele toxice ale fumatului. Din păcate, această afirmație este doar un mit deoarece fumatul secretă dioxid de carbon și odată ce acesta se află în plămâni este distribuit liber prin sânge prin hemoglobină, care este responsabil de colectarea oxigenului. Transportarea acestuia și distribuirea de către organism se amestecă cu dioxid de carbon, ceea ce duce la o scădere a capacității sanguine de a transporta oxigen și ceea ce produce un efect fizic remarcabil. Astfel, mușchiul este obosit și își pierde din capacitatea de a se reface într-un mod obișnuit.
Durata medie a nicotinei în organism este de două ore și există o relație directă între fumat și practicarea sportului, deoarece odată cu creșterea consumului de tutun, oxigenul din sânge scade și, prin urmare, capacitatea de a face exerciții fizice scade și ea.
Ce conține cu adevărat o țigară?
Înainte de a enumera consecințele negative care apar asupra organismului uman în urma fumatului, este important să aflăm care sunt „ingredientele” care oferă atâta plăcere, dar care scurtează viața. O țigară este alcătuită din aproximativ 4.000 de chimicale printre care se numără nicotina, acetona, amoniacul, monoxidul de carbon și chiar și arsenicul.
Se poate bucura un sportiv fumător de performanță?
În mare parte, fumatul afectează tot organismul, dar când vine vorba de sportivi, fumatul devine un obstacol în calea atingerii performanței. Aceasta pentru că, din cauza fumatului, energia sportivilor se diminuează mult mai rapid, comparativ cu sportivii care nu fumează. Fumatul produce consecințe grave asupra respirației, a circulației sângelui, dar și asupra mușchilor și oaselor.
Efectele negative asupra respirației
Sportivii sunt învățați de mici cum să respire corect pentru a executa corespunzător exercițiile fizice. Odată cu apariția dependenței de țigară, apar și problemele respiratorii. În primul rând, căile respiratorii se astupă parțial, iar gradul de oxigen absorbit în sange scade foarte mult. Aceste două acțiuni conduc la accelerarea pulsului cu 30%, fapt care reduce performanța.
Efectele fumatului asupra mușchilor și oaselor
În timpul activităților sportive, mușchii au nevoie constant de oxigen. Din cauza faptului că fumatul reduce cantitatea de oxigen din sânge, capacitatea mușchilor de a genera energie scade. De asemenea, fumatul crește riscul apariției osteoporozei deoarece oasele unui fumător devin mai fragile.
Compatibilitatea dintre fumat și sport este că acesta din urmă poate combate dependența de nicotină. După cum am văzut deja, practicarea fumatului și sportul nu sunt compatibile. De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că renunțarea la fumat te îngrașă, deoarece lipsa nicotinei elimină creșterea ritmului cardiac, deci este recomandat să faci mișcare. În ceea ce privește tipul de sport adecvat pentru a elimina nicotina și dioxidul de carbon din sânge, se pot numi activități precum mersul pe bicicletă sau alergarea, care solicită o cantitate mare de oxigen din corp, cresc ritmul cardiac și îmbunătățesc ritmul respirator.