Ce alegem? Sunt mai sănătoase fructele proaspete decât cele congelate?

Fructele dispun de o cantitate ridicată de antioxidanți, vitamine și minerale. Consumul de fructe are efecte benefice asupra digestiei, dar si asupra intregului organism.
Fructele nu sunt disponibile pe toată perioada calendaristică, insă pe piață se regăsește o gamă variată de fructe congelate care poate fi un înlocuitor pentru fructele proaspete – sunt insă la fel de sănătoase ca cele proaspete?
Răspunsul specialiștilor este unul ambiguu, depinzând de diferitele criterii, precum recoltarea, depozitarea și momentul în care fructele sunt consumate.
Fructele prospete, culese direct din pom și consumate imediat sunt, in mod cert, cele mai sănătoase. Insă atunci când vine vorba despre fructele proaspete cumpărate din comerț, lucrurile se complică. De cele mai multe ori fructele și legumele care urmează să fie comercializate sunt recoltate cu mult timp înainte de a fi coapte, astfel încat să se coacă complet în timp ce sunt transportate către comerciant. O problemă reală poate fi cea că fructele își dezvoltă întreaga paletă de vitamine, minerale și antioxidanți în momentul în care sunt complet coapte, ceea ce inseamnă că dacă sunt culese înainte de acest moment, nu dețin calitățile nutritive ideale.
De asemenea, fructele pot călători începând de la 3 zile până la câteva săptămâni bune pe drum până când ajung la destinație și sunt gata de comercializare. Pe lângă acest aspect, există chiar situații în care unele fructe precum merele și perele sunt depozitate luni la rând în condiții controlate, înainte de a fi comercializate. Odată ajunse la destinație, fructele pot petrece înca 1-3 zile expuse până când ajung în coșul de cumpărături. Dupa aceea, mai pot petrece până la 7 zile în casele fiecăruia până când sunt consumate.
Fructele congelate sunt culese în momentul în care sunt complet coapte, adică atunci când calitățile nutritive ating valorile maxime. Acestea sunt spălate, tăiate și imediat congelate și ambalate. Tot acest proces durează câteva ore, astfel încât calitățile nutritive ale acestora să se păstreze cât mai bine.
Dar, revenind la întrebarea generală a acestui articol, singurul moment in care fructele congelate își pot pierde din calitățile nutritive este momentul blanșării. Blanșarea presupune opărirea fructelor, astfel incât să fie omorâte bacteriile și să se conserve cât mai bine gustul fructelor, culoarea și textura.
Pe parcursul acestui proces se pot pierde nutrienți solubili în apă precum vitamine din complexul B ori vitamina C. Pierderea de nutrienți nu este, de cele mai multe ori, mai mare de 50%. În schimb, fructele congelate care nu au fost blanșate nu întâmpină această problemă cu pierdere nutrienților, așadar e indicat să citim eticheta produselor congelate pe care le achiziționăm pentru a putea face cea mai bună alegere.
În medie, studiile arată că procesul de congelare menține valorile nutriționale ale fructelor, astfel incât concentrația de nutrienți din fructele proaspete este aproape asemnănătoare cu cea din fructele congelate.