Ce Alimente Iti Protejeaza Ficatul?

Ce Alimente Iti Protejeaza Ficatul?

     Starea de sănătate a ficatului este esențială pentru sănătatea generala. Cum ficatul, alături de rinichi, are rolul de a procesa toxinele, toate ingredientele și alimentele mai puțin sănătoase îl pot afecta direct, chiar mai mult decât o fac în cazul altor organe, fiind expus direct procesării acestora.


     Ficatul este organul aflat în prima linie a proceselor de prelucrare a substanțelor intrate în corp, de aceea poate benficia direct de cele nutritive. O analiză a arătat că o creștere a aportului de legume, dar nu și de fructe, determină un risc mai scăzut de carcinom hepatocelular. Riscul de carcinom hepatocelular scade cu 8% pentru fiecare creștere cu 100 g/zi a aportului de legume.

 

 Ce ar trebui să mănânci pentru o stare de sănătate mai bună a ficatului?


     1. Legume verzi

     Salata verde, spanacul, rucola, andivele, sparanghelul, pătrunjelul, frunzele de țelină, castraveții, broccoli-ul, dovlecelul, varza de Bruxelles și varza Kale  conțin antioxidanți de cea mai bună calitate care ajută la protejarea și regenerarea celulei hepatice. E indicat să se consume o salată generoasă de crudități la mesele principale care conțin carne sau brânză, pentru a scădea absorbția grăsimilor.

     2. Fructe de pădure

     Fragii, murele, zmeura, coacăzele, căpșunele, măceșele conțin fitonutrienți care ajută la protecția ficatului de atacul radicalilor liberi formați ca urmare a agresiunilor toxinelor din mediul înconjurător asupra celulei hepatice. Aceste fructe sunt ideale pentru micul dejun, ca gustări între mese, ori pe post de desert, în loc de ceva dulce, pentru energizare.

     3. Oleaginoase

     Semințele de orice fel (in, susan, mei, chia, dovleac, floarea soarelui) precum și fructele oleaginoase - alunele, nucile, migdalele, fisticul, alături de avocado și măsline - constituie surse excelente de grăsimi Omega de calitate, care ajută la regenerarea celulei hepatice. Acestea pot constitui gustări excelente, care taie foamea, dar se vor consuma cu moderație, deoarece sunt bogate în calorii.

     4. Pește gras

     Peștele gras de tipul somonului, macroului, păstrăvului sau heringului conțin acizi graşi Omega 3 care protejează organele interne. E indicat ca peștele să fie consumat alături de o garnitură generoasă de legume proaspete sau preparate la abur.

      5. Cacao și cafea

     O băutură de cacao preparată acasă din cacao pudră, lapte degresat și îndulcitor natural de tipul stevia este energizantă și antioxidantă în același timp. Poți opta și pentru două pătrățele de ciocolată neagră ca gustare, în loc de alte tipuri de dulciuri. La fel, o cană de cafeaua simplă, fără zahăr, miere sau alt tip de îndulcitori pe bază de zahăr este bună pentru ficat.

     6. Grepfrutul

     Grepfrutul conține antioxidanți care protejează în mod natural ficatul. Cei doi antioxidanți principali găsiți în grepfrut sunt naringenina și naringina. Mai multe studii au descoperit că ambele ajută la protejarea ficatului de leziuni. Efectele protectoare ale grepfrutului apar în două moduri: prin reducerea inflamației și protejarea celulelor.

     Acești antioxidanți pot ajuta la reducerea dezvoltării fibrozei hepatice, o afecțiune în care se acumulează țesut conjunctiv excesiv în ficat. Acest lucru rezultă de obicei din inflamația cronică.

      7. Afine și merișoare

      Afinele și merișoarele conțin ambele antocianine, antioxidanți care conferă fructelor de pădure culorile lor distincte. Aceste fructe au fost legate de multe beneficii pentru sănătate.

      Merișoarele și afinele întregi, precum și extractele sau sucurile, pot ajuta la menținerea ficatului sănătos. Consumul acestor fructe timp de 21 de zile a protejat ficatul de leziuni. În plus, afinele au ajutat la creșterea răspunsului celulelor imune și a enzimelor antioxidante. Un alt studiu a constatat că tipurile de antioxidanți găsiți în mod obișnuit în afine au încetinit dezvoltarea leziunilor și a fibrozei. În plus, s-a demonstrat că extractul de afine inhibă creșterea celulelor canceroase ale ficatului uman.


      8. Strugurii

      Strugurii conțin o varietate de compuși vegetali benefici. Cel mai cunoscut este resveratrolul, care are o serie de beneficii pentru sănătate. Multe studii pe animale au arătat că strugurii și sucul natural de struguri pot aduce beneficii ficatului: reducerea inflamației, prevenirea daunelor și creșterea nivelului de antioxidanți.

      Cu toate acestea, deoarece extractul de sâmburi de struguri este o formă concentrată, este posibil să nu observi aceleași efecte din consumul de struguri ca atare. Sunt necesare mai multe studii înainte de a lua extract de sâmburi de struguri pentru a promova sănătatea ficatului.

       Ficatul este un organ extrem de important, cu multe funcții esentiale unei vieți normale. Din acest motiv, trebuie încercată protejarea sa, iar alimentele enumerate în acest articol pot ajuta la acest lucru.

       Introducerea în dietă a alimentelor benefice pentru ficat este o modalitate eficientă și ușoară prin care ficatul poate fi apărat împotriva diferitelor afecțiuni.