Ce Alimente Poti Consuma Pentru O Concentrare Si O Memorie Mai Buna?

Ce Alimente Poti Consuma Pentru O Concentrare Si O Memorie Mai Buna?

     Memoria fiecărui om slăbește odată cu înaintarea în vârstă, începând de la a uita lucruri neînsemnate, până la a uita locuri frecventate des și persoane dragi. De-a lungul vieții, abilitățile cognitive pot atinge maximul, ca mai apoi să înceapă să scadă. De exemplu, viteza de procesare a informațiilor începe să scadă la vârsta adolescenței, memoria vizuală atinge maximul în jurul vârstei de 30 ani, în timp ce vocabularul continuă să se dezvolte chiar și după 60 de ani.


    Pentru a rămâne vigilentă mai mult timp, memoria trebuie antrenată continuu, socializând cu prietenii și familia, implicând-o în activități stimulante cum ar fi cititul sau rezolvarea de puzzle-uri. Pe lângă aceste lucruri, consumul de alimente sănătoase ajută la îmbunătățirea semnificativă a memoriei și a puterii de concentrare. O memorie bună este influențată de modul în care neuronii transmit fluxuri informaționale în organism. De aceea, o sănătate precară poate afecta sănătatea funcțiilor creierului.

 



     Următoarele alimente îți pot îmbunătăți memoria, concentrarea, dar și funcționalitatea per ansamblu a creierului:

  • Peștele bogat în grăsimi Omega-3
      Grăsimile Omega-3 se găsesc în scoici, midii, somon, ton, hering, anșoa, sardine, macrou, păstrăv etc. În fiecare etapă din viață, Omega-3 joacă un rol esențial în sănătatea creierului. Pe durata sarcinii, trebuie consumat regulat pește bogat în acizi grași Omega 3 sau supliment cu ulei de pește pentru dezvoltarea corectă a creierului și a vederii bebelușului.

     Pentru adulți, un supliment de acizi grași Omega-3 ajută la îmbunătățirea performanței cognitive, a atenției, protejează creierul împotriva îmbătrânirii și cel mai important aspect este că elimină riscul de depresie.
  • Fructele de pădure

     Cu o cantitate mare de antioxidanți, fructele de pădure ajută la memorarea sau învățarea mai ușoară. Căpșunele, afinele, murele, zmeura și alte tipuri de fructe de pădure ajută la comunicarea rapidă între neuroni, protejând procesele inflamatorii care pot distruge neuronii. Acestea sunt promovate pentru prevenirea sau ameliorarea afecțiunilor Alzheimer și Parkinson.

 

  • Nucile
      Nucile sunt alimente bogate în nutrienți, proteine, fibre, vitamine și antioxidanți care vin să grăbească viteza procesului informațional și ridicarea nivelului memoriei și concentrării. Acestea se consumă crude, fără sare pentru ca organismul să poată absorbi toate proprietățile lor benefice.

  • Turmericul
      Numeroase studii au demonstrat că turmericul protejează împotriva declanșării bolii Alzheimer prin eliminarea stresului oxidativ de la nivelul barierelor hemato-encefalice, neutralizând radicalii liberi și inhibând enzimele pro-inflamtorii. Cercetările în domeniu au demonstrat că turmericul interacționează cu diferite gene din creier pentru a îmbunătăți formarea memoriei și creșterea numărului de celule.

  • Legumele crucifere
      Varza, conopida sau broccoli s-au dovedit eficiente în conservarea memoriei la vârstele înaintate. Vitamina K, regăsită în aceste legume, este esențială pentru formarea de sfingolipide, grăsimi găsite din abundență în membranele celulelor creierului. Persoanele care consumă astfel de legume obțin rezultate mult mai bune în comparație cu cei care nu le consumă.

  • Cafeaua

      Impactul cofeinei asupra creierului se resimte în câteva moduri. Cofeina ține creierul în alertă, ceea ce îmbunătățește timpul de reacție, atenție vizuală și învățarea pasivă. Deși este un excitant excelent, efectele cafelei sunt temporare.

 

  • Ciocolata neagră

      Pregătită din 70% până la 100% din cacao pură, ciocolata neagră este o sursă perfectă de flavanoli, polifenoli, proantociani și alți antioxidanți. Acest aliment este bine cunoscut pentru îmbunătățirea fluxului sanguin în organism și pentru că menține sănătatea cardiovasculară. Ciocolata neagră este, de asemenea, foarte bună pentru menținerea minții agere.

 

  • Semințele
      Semințele de floarea soarelui, in și dovleac sunt surse bogate în vitamina E și tiamină, ambele fiind vitale pentru o minte pe deplin funcțională. Studiile au arătat că vitamina E susține funcțiile creierului sănătoase, îmbunătățește performanțele cognitive și reduce riscul de demență mai târziu în viață. De asemenea, tiamina joacă un rol cheie în funcționarea creierului. Persoanele care au deficit de tiamină sunt expuse unui risc mult mai mare de a dezvolta boala Alzheimer și Parkinson.
 
      Pe lângă toate aceste elemente, cea mai naturală substanță pentru îmbunătățirea funcționalității creierului este apa. Corpul uman este făcut din apă, iar fără o cantitate suficientă de apă, creierul nu poate funcționa la cote maxime. Hidratează-ți în fiecare zi organismul!