Ce Alimente Sa Consumi Pentru Mai Multa Energie - Treci Mai Repede Peste Starile De Oboseala

Ce Alimente Sa Consumi Pentru Mai Multa Energie - Treci Mai Repede Peste Starile De Oboseala

       Lipsa de energie a devenit o stare generală? Nu, nu e nevoie de un consum zilnic de cafeină mărit, ci trebuie o atenție sporită asupra planului alimentar. Tipul și cantitatea hranei  joacă roluri esențiale în starea de bine şi productivitatea de care este nevoie pentru desfăşurarea activităţilor cotidiene. Chiar dacă toate alimentele oferă energie, unele dintre ele conțin substanțe nutritive care mențin vigilența și concentrarea pe tot parcursul zilei.

 



       Alimentele bogate în proteine şi carbohidrați complecși sunt cele mai bune alegeri care pot furniza energie pe tot parcursul zilei. Scopul lor este de a menține glicemia stabilă, greutatea optimă și  momentele în care senzația de foame şi lipsa de energie să fie cât mai puține.

      Banane

      Bananele ocupă primul loc în topul alimentelor care furnizează energia necesară. Ele sunt o sursă excelentă de carbohidrați complecși, potasiu și vitamina B6. Chiar dacă bananele reprezintă o sursă naturală de zahăr, ele sunt, de asemenea, bogate în fibre care ajută la încetinirea digestiei acelui zahăr.

       Avocado

       Datorită tuturor beneficiilor pe care le aduce consumului uman, avocado este considerat a fi un superaliment. El este bogat în grăsimi sănătoase, fibre, vitaminele D, E, C, K. Aproximativ 84% dintre grăsimile sănătoase din avocado provin din acizi grași mononesaturați și polinesaturați. Cercetătorii au demonstrat că aceste substanţe menţin grăsimile din sânge la un nivel optim şi sporesc absorbția nutrienților. De asemenea, ele pot fi stocate în corp și utilizate ca surse de energie. În plus, cercetătorii americani de la Nutrition Science Solutions au descoperit că fibra de avocado are 80% carbohidrați. Aceştia, la rândul lor, pot ajuta la menținerea nivelului de energie.

 


        Goji

        Aceste fructe conţin vitamine, minerale şi fibre. Numeroşi cercetători sugerează că sucul din boabe de goji ar putea oferi protecție antioxidantă. O porţie de 28 de grame de fructe vă oferă 2 grame de fibre. Acestea ar putea ajuta la încetinirea digestiei și eliberarea lentă de energie. Fructele de goji pot fi amestecate în iaurt, smoothie, prăjituri, sosuri, piure sau consumate ca atare.

        Sfeclă

        Cercetătorii de la Federal University of Rio de Janeiro au descoperit că sfecla poate oferi organismului o sursă excelentă de antioxidanți și substanțe nutritive care ajută la îmbunătățirea fluxului sangvin și la producerea energiei. Puteţi să o consumaţi sub formă de chipsuri (preparate la cuptor), piureuri, sucuri sau supe. Mai poate fi consumată cruda sau fiartă, sub forma de salată.

 

 

        Peşte gras

        Peștele gras, cum ar fi somonul și tonul, sunt surse foarte bune de proteine, acizi grași și vitamine din complexul B. O singură astfel de porţie vă oferă cantitatea zilnică recomandată de acizi grași omega-3 și vitamina B12. Cercetătorii de la University of Rome au descoperit, în urma unui studiu, că acizii grași omega-3 reduc inflamația, o cauză obișnuită a oboselii. Totodată, cercetătorii de la National Cancer Institute sugerează că administrarea suplimentelor de omega-3 ar putea diminua oboseala, în special în cazul pacienţilor care au cancer şi a celor care îşi revin după aceasă boală.

         Apă

          Oricât de banală ar părea recomandarea, nu pierdeţi din vedere că apa este implicată în multe funcţii celulare, inclusiv în producţia de energie. Privarea de apă duce la deshidratare, care poate încetini funcțiile corporale, lăsându-vă senzația de oboseală.

 


        Iaurt

        Potrivit cercetătorilor de la U.S. Department of Agriculture, iaurtul natural este bogat în proteine, grăsimi şi carbohidraţi care furnizează energie. Acesta este uşor de mâncat la birou sau în deplasare, ceea ce îl face alternativa perfectă la gustările obișnuite.

        Mere

        Un măr de mărime medie (100 de grame) conține aproximativ 14 grame de carbohidrați, 10 grame de zahăr și până la 2,1 grame de fibre. Datorită conținutului bogat de zaharuri și fibre naturale, consumul acestor fructe poate furniza o eliberare lentă și susținută de energie. În plus, merele sunt bogate în antioxidanți. Cercetările arată că antioxidanții pot încetini digestia carbohidraților, astfel încât să elibereaze energia pe o perioadă mai lungă de timp.


        Linte

         În afară de a fi o sursă excelentă și ieftină de proteine, lintea este o sursă bună de nutrienți și contribuie la creșterea nivelului de energie. Aceasta este o leguminoasă bogată în carbohidraţi şi fibre. Mai exact, o cană de linte gătită oferă până la 36 de grame de carbohidrați și aproximativ 14 grame de fibre. De asemenea, poate crește nivelul de energie, completând depozitele de folat, mangan, zinc și fier. Acești nutrienți ajută la producerea de energie celulară și la descompunerea substanțelor nutritive.

         În concluzie, acestea sunt alimentele ideale pentru un boost de energie necesar, dar există și alte alimente care vă pot oferi energie pe parcursul întregii zile: ouă, ficat de vită, spanac, varză kale, fructe oleaginoase, ceai verde, ciocolată neagră, fasole, seminţe de chia, seminţe de dovleac, căpşune, portocale, edamame, fulgi de ovăz integral, quinoa, cartofi dulci, orez brun, afine, mure, soia, unt de arahide etc.