Ce Reprezinta Boala Celiaca si Ce presupune Dieta Fara Gluten?

Ce Reprezinta Boala Celiaca si Ce presupune Dieta Fara Gluten?

   Care sunt  avantajele pe care le resimțim asupra sănătății atunci când excludem din alimentație glutenul, dar și atunci când dorim să pierdem în greutate sau să avem mai multă energie?

    În primul rând, trebuie să definim ce reprezintă intoleranța la gluten sau mai exact boală celiacă. Aceasta este o tulburare autoimună pe care organismul o manifestă atunci când consumăm gluten – o proteină care se găsește în grâu, orz, secară, triticale și, în unele cazuri, ovăz. Atunci când cineva cu boală celiaca consumă gluten, sistemul său imunitar reacționează prin distrugerea acelei părți din intestinul subțire care absoarbe substanțele nutritive vitale.

    Atfel, în urmă consumului de gluten, la nivelul intestinului subțire apar leziuni, condiție care se numește enteropatie glutenica. Simptomele pot apărea la orice vârstă și sunt foarte diverse: tulburări de tranzit, flatulență, balonare, diaree, oboseală inexplicabilă, anemie, dureri abdominale, depresie, dureri articulare și spasme musculare. Diagnosticul bolii celiace se stabilește coroborând simptomatologia cu analizele de laborator și o endoscopie a aparatului digestiv superior.

   Ca și tratament, va trebui să excludem glutenul din alimentația zilnică pe parcursul întregii vieți. Nerespectarea unei diete corespunzătoare, fără gluten, poate duce la complicații precum malnutriție severă, osteoporoză, infertilitate și chiar unele tipuri de cancer.

   O dietă fără gluten este esențială pentru cei care suferă de boală celiaca sau alte afecțiuni medicale asociate consumului de gluten. Ea este însă foarte populară și în rândul persoanelor care nu suferă de nicio astfel de afecțiune, datorită beneficiilor revendicate privind îmbunătățirea sănătății, scăderea în greutate și creșterea energiei.

   Totuși, trebuie să ținem cont de faptul că majoritatea studiilor clinice au fost efectuate cu persoane care suferă de intoleranță la gluten, prin urmare, există foarte puține dovezi despre beneficiile unei diete fără gluten asupra sănătății persoanelor care sunt sănătoase clinic. De asemenea, mai trebuie să ținem cont de faptul că, prin îndepărtarea glutenului din alimentație, modificăm aportul total de fibre, vitamine și alți nutrienți, așadar, indiferent de motivele pentru care urmăm o dietă fără gluten, este important să o facem în urmă unui consult medical.

   Întotdeauna medicul sau nutriționistul ne vor ajută să facem alegeri dietetice adecvate pentru menținerea unei diete echilibrate.

   Eliminarea alimentelor care conțîn gluten poate părea o sarcină destul de dificilă, dar nu este tocmai așa. Există foarte multe alimente delicioase și sănătoase care nu conțîn gluten. Cea mai sănătoasă manieră de a urmă o dietă fără gluten este să ne îndreptăm atenția asupra grupurilor de alimente care nu conțin gluten în mod natural. Aici vorbim despre fructe, legume, nuci, iar pentru cei care nu sunt vegani, lactate, carne și pește.

    Putem consumă chiar și  germeni de grâu sau orz pentru că nu conțin gluten, acesta găsindu-se doar în bobul plantei ajunsă la maturitate. Dar aici trebuie să fim foarte atenți și la manieră de recoltare și prelucrare, deoarece riscul de contaminare cu gluten este foarte mare.

   Există, de asemenea, multe semințe naturale fără gluten pe care le putem savura într-o varietare de rețete delicioase și sănătoase: orez, porumb, soia, sorg, quinoa, mei, hrișcă, amaranth, fasole, in,chia. Trebuie totuși să fim atenți, din nou, la procesul de recoltare și prelucrare.