Ce reprezinta probioticele si prebioticele pentru organism?

Ce reprezinta probioticele si prebioticele pentru organism?

Cu toate că cele două cuvinte, probiotice și prebiotice sunt asemănătoare, acestea joacă roluri diferite în ceea ce privește sănătatea.

Pe de o parte, probioticele reprezintă bacterii benefice, în timp ce prebioticele sunt alimentele pentru aceste bacterii

Probioticele și prebioticele - ce roluri îndeplinesc?

  • Probioticele - acestea sunt bacterii vii care se găsesc în anumite alimente sau suplimente. Ele aduc numeroase beneficii pentru sănătate.
  • Prebioticele - aceste substanțe provin din unele tipuri de carbohidrați, pe care oamenii nu le pot digera. Astfel, aceste bacterii benefice din intestinele tale mănâncă aceste fibre.

Flora intestinală este formată din diferite bacterii care trăiesc în tractul gastro-intestinal, care îndeplinesc mai multe funcții importante în corp.

Este flora intestinală afectată de alimente?

Alimentele pe care le mănânci sunt extrem de importante pentru că favorizează echilibrul dintre bacteriile "bune" si cele "rele" din intestine. De exemplu, o dietă bogată în zahăr, cât și o dietă bogată în grăsimi influențează bacteriile intestinale in mod negativ, permițând acestora să se dezvolte în exces.

Odată hrănite în mod regulat,bacteriile "rele" sunt capabile să se dezvolte mai rapid pentru că nu exista suficiente bacterii bune pentru a le împiedica pe acestea.

Cum recunoaștem alimentele prebiotice?

Alimentele care conțin in mod natural acești aliați sunt, în general, tipuri de fibre care se găsesc în legume, fructe și leguminoase (linte, mazăre, năut, fasole, soia și arahide).

Aceste tipuri de fibre nu sunt digerate de stomacul oamenilor, însa bacteriile tale "bune" din intestine le pot digera. Alimentele care au un conținut mare de fibre prebiotice sunt:

•    fasolea și mazăreă;
•    ovăzul;
•    bananele;
•    fructele de pădure;
•    sparanghelul;
•    usturoiul;
•    prazul;
•    ceapa.

Bacteriile bune din intestine transformă fibrele prebiotice într-un acid gras. Acesta s-a demonstrat că are efecte antiinflamatoare în interiorul colonului. De asemenea, acest acid blochează dezvoltarea celulelor canceroase și este de ajutor celulelor sănătoase, asigurându-le necesarul, astfel încât să se dezvolte și să se dividă in mod normal.

Pe scurt, prebioticele sunt digerate de bacteriile din intestine. 

Din ce îți obții probioticele?

Multe alimente probiotice conțin în mod natural bacterii folositoare, precum în cazul iaurtului. Un iaurt simplu care conțin culturi lactice vii poate fi un adaos excelent pentru dieta ta, dacă vrei să consumi mai multe bacterii benefice.

De asemenea, alimentele fermentate sunt o altă opțiune proprice pentru că acestea conțin bacterii benefice care prosperă în mediile în care există zaharuri naturale sau fibre naturale prezente în alimente.

Exemple de alimente fermentate sunt:

•    oțetul de mere;
•    chefirul;
•    varza murată;
•    măsline în saramură.

Unele dintre aceste alimente pot fi considerate și simbiotice, deoarece ele conțin atat bacterii benefice, cât și o sursă prebiotică de fibre. Un exemplu de aliment simbiotic este varza murată.

Pe de altă parte, există și suplimente cu probiotice (pilule, capsule sau lichide) care conțin bacterii vii benefice.

Ai grijă la ingredientele acestora pentru că nu toate conțin același tip de bacterii sau aceleasi concentrații!