Ce Sare Trebuie Sa Folosim? Diferenta Dintre Sarea Iodata si Cea Neiodata

Sarea sau clorură de sodiu este unul dintre cele mai esențiale minerale pentru sănătate. Sodiul ajută la controlul echilibrului fluidelor corpului și este esențial pentru buna funcționare a nervilor și a mușchilor.
Totuși, majoritatea oamenilor consumă prea multă sare, sodiul fiind ascuns în multe alimente. Chiar dacă există multe variante care pot substitui sarea, nu se pot compara în totalitate cu aceasta, așa că mulți oameni preferă să recurgă la consumul de sodiu.
Dacă va uitați în dulapul de bucătărie, este posibil să observați că recipientul de sare are scris pe el „iodat”. Dar ce înseamnă de fapt termenul „iodat”? Dacă sarea pe care o folosiți este iodată, înseamnă că elementul chimic, iod, a fost adăugat în sare. Iodul este o substanță care se găsește mai ales în oceane și mari.
Corpul uman nu poate produce iod, dar el este important pentru o tiroidă sănătoasă și alte funcții ale corpului. Un deficit de iod în organism poate genera stări de amețeală, pierderi în greutate, căderea părului și un dezechilibru hormonal care necesită tratament medicametos pentru câteva luni. Prin urmare, majoritatea statelor lumii au fortificat sarea cu iod pentru a susține aportul optim necesar organismului. Statele Unite au început să fortifice sarea cu iod încă de la începutul anilor 1920, când au apărut deficiențe de iod și gușă (o afecțiune în care tiroidă devine anormal de mare). Sarea neiodată este clorură de sodiu fără nici un alt adaos. Această sare provine direct din depozitele de sare subterane sau marine. În funcție de producător, unele săruri neiodate pot fi procesate pentru a crea o textură mai fină și pot fi amestecate cu alte condimente/ierburi aromatice.
Care este mai sănătoasă, sarea iodată sau sarea neiodată?
Având în vedere că sarea iodată are un nutrient adăugat de care au nevoie toți oamenii, poate fi ușor să presupunem că este mai sănătoasă. Totuși, adevărul este că majoritatea oamenilor primesc suficient iod prin alimentele pe care le consumă, mai ales cei care locuiesc în zone cu deschidere la mări și oceane, având au o dietă mai bogată în pește, alge și fructe de mare.
Adulții au nevoie de aproximativ 150 micrograme (mcg) de iod pe zi, cu excepția femeilor însărcinate, care au nevoie de aproximativ 220 mcg, la fel și persoanele cu deficit de iod.
Pentru majoritatea dintre noi, răspunsul este că ambele săruri sunt o alegere bună. Cel mai important lucru de reținut este să urmăriți cantitatea de sodiu pe care o obțineți și va limitați aportul la 2.300 miligrame pe zi, ceea ce înseamnă aproximativ 1 linguriță de sare pe zi.
Țineți cont și de faptul că o dietă bogată în sare poate crește riscul apariției multor probleme de sănătate, inclusiv hipertensiune arterială, accident vascular cerebral și alte probleme legate de inima. Sarea neiodata nu expiră niciodată, dar sarea iodata durează doar cinci ani.
Care sunt sursele de iod naturale?
Puteți obține 50% din aportul zilnic de iod din doar 1 cană de iaurt cu conținut scăzut de grăsimi și aproape 70% din aportul zilnic de iod din 90 grame de cod.
Algele sunt cea mai bună sursă de iod și este posibil să puteți ajunge la aportul zilnic necesar cu doar 10 grame din aceste plante marine.
Dacă însă știți că mâncați rar alimente care sunt surse naturale de iod sau dacă aveți o nevoie crescută de iod din motive de sănătate, atunci este înțelept să optați pentru sare iodată.