Ceaiul Verde: Aliatul Unui Ficat Sanatos

Ceaiul Verde: Aliatul Unui Ficat Sanatos

Asocierea ceaiului verde cu practicarea exercițiilor fizice în mod regulat a redus severitatea bolilor hepatice legate de obezitate cu 75%, la rozătoarele care urmau o dietă bogată în grăsimi, potrivit cercetătorilor de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, al căror studiu recent indică noi oportunități terapeutice pentru steatoza hepatică.

Ceaiul verde și sănătatea ficatului

Ficatul nu este doar unul dintre cele mai solicitate organe ale corpului uman, funcțiile acestuia fiind de o complexitate deosebită. Studiile medicale moderne au arătat că până la 75% din ficat poate fi îndepărtat fără a avea repercusiuni asupra sănătății, deoarece într-o perioadă de doar 2-3 luni poate reveni la forma și dimensiunea sa anterioară. Chiar și oamenii antici cunoșteau faptul că ficatul are capacitatea de a se regenera complet. Ficatul este considerat cea mai mare glandă a corpului uman, fiind și cea care se ocupă cel mai mult de eliminarea toxinelor din organism. Aceste toxine pot proveni din poluanți, alimente solicitante pentru ficat, medicamente sau alte elemente stresante pentru organismului. Este important să menționăm faptul că ceaiul verde nu detoxifică singur organismul. Constituenții fitochimici din frunzele ceaiului verde sprijină capacitatea naturală a organismului de a elimina toxinele. Ceaiul verde este un excelent susținător al funcției hepatice, deoarece conține o multitudine de polifenoli naturali. Acești polifenoli, împreună cu o serie de antioxidanți găsiți în ceaiul verde, ajută organismul să lupte împotriva moleculelor înalt reactive, cunoscute sub numele de radicali liberi, înainte de a avea posibilitatea să dăuneze celulelor sănătoase din corp. Doctorii numesc adesea steatoza hepatică sau ficatul gras, ''o boală tăcută''. Acest lucru se datorează faptului că o persoană poate sa nu prezinte niciun simptom, chiar dacă boala progresează. Medicii specialiști au stabilit existența a două tipuri de steatoză hepatică, în funcție de cauzele declanșatoare: steatoza hepatică alcoolică și cea non-alcoolică. În cazul celei din urmă, medicii nu cunosc cu exactitate motivul pentru care anumite persoane sunt predispuse la această afecțiune, însă a fost asociată cu dieta și stilul de viață.

Având în vedere prevalența ridicată a factorilor de risc, cum ar fi obezitatea și diabetul de tip 2, se preconizează faptul că diagnosticul de ficat gras va afecta peste 100 de milioane de oameni până în 2030. În prezent nu există terapii validate pentru această boală.

Oamenii de știință de la Universitatea din Penn State au realizat un studiu pe rozătoare, pentru a descoperi interacțiunea dintre extractul de ceai verde si ficatul gras. În acest studiu, șoarecii au urmat o dietă cu conținut ridicat de grăsimi timp de 16 săptămâni. În urma administrării extractului de ceai verde, combinată cu alergatul pe roată, s-a dovedit faptul că aceste rozătoare aveau doar un sfert din depozitele de lipide din ficat, în comparație cu grupul de control, căruia nu i-a fost administrat ceai verde și nu a efectuat exercițiu fizic. În plus, cercetătorii au vrut să observe efectele izolate ale extractului de ceai verde, fără exerciții fizice, iar concluzia a fost că șoarecii care au primit doar ceai verde, au avut doar jumătate din cantitatea de grăsime din ficat, prezentă la grupul de control. Pe lângă analizarea țesuturilor hepatice ale șoarecilor din studiul care a fost publicat recent în Journal of Nutritional Biochemistry, oamenii de știință au măsurat, de asemenea, conținutul de proteine ​​și grăsimi din materiile fecale. Ei au descoperit faptul că șoarecii care au consumat extract de ceai verde și au avut activitate fizică aveau un nivel mai ridicat de lipide și proteine în ​​fecale. Cercetătorii sunt de părere că polifenolii din ceaiul verde interacționează cu enzimele digestive secretate în intestinul subțire și inhibă parțial descompunerea carbohidraților, grăsimilor și proteinelor din alimente. Așadar, dacă un șoarece nu digeră grăsimea din dieta sa, caloriile asociate acesteia trec prin sistemul digestiv al rozătoarei și o anumită cantitate din acestea ajunge în materiile fecale.

Per total, rezultatele acestui studiu indică o alternativă de tratament pentru steatoza hepatică, o boală atipică și fără remediu în prezent. În continuare, sunt necesare cercetări amănunțite pentru a stabili dacă există o sinergie între extractul de ceai verde și exercițiile fizice, care să favorizeze diminuarea procentului de grăsime din ficat sau dacă efectele sunt pur și simplu cumulative.


You may also like